

Του Ονασαγόρα
Στην Ολομέλεια της Βουλής για ψήφιση μεταφέρονται σήμερα οι πολυσυζητημένοι κανονισμοί για τους δικαιούχους λιμουζίνων. Με την έγκρισή τους, η οποία θεωρείται λίγον απίθανη για σήμερα, θα δοθεί το δικαίωμα σε 23 αξιωματούχους να χρησιμοποιούν τις κρατικές λιμουζίνες για μετάβαση από το σπίτι τους στη δουλειά τους και αντίστροφα.
Ωστόσο όπως πληροφορούμαι η συζήτηση για το θέμα δεν έπεισε όλους και μάλλον η ψήφιση των κανονισμών θα λάβει αναβολή. Παράλληλα φαίνεται να μπαίνουν και άλλες προτάσεις στη συζήτηση για πιθανή καταβολή ενός αντιτίμου από τους χρήστες των κρατικών λιμουζινών. Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Μαρίνος Μουσιούττας είχε εισηγηθεί την καταβολή 100 ευρώ μηνιαίως από τους χρήστες των λιμουζινών κάτι που ως ιδέα δεν απορρίπτεται και δεν αποκλείεται να προταθεί η διενέργεια μελέτης που να καθορίσει ένα ποσό «όσο γίνεται πιο ρεαλιστικό» για τη χρήση των οχημάτων.
Όπως μου έλεγε χθες πολύ γνωστός βουλευτής «το θέμα των λιμουζινών γενικά είναι πάρα πολύ λεπτό γιατί συζητείται πολύ από τον κόσμο και προσφέρεται για άκρατο λαϊκισμό. Ακόμα και θεσμοί το χρησιμοποιούν για να λαϊκίσουν και να μετατραπούν σε λαϊκούς, αδέκαστους ήρωες».
Δύο «κέρδη» είχαν οι επαφές του Νίκαρου με τους ευρωπαίους αξιωματούχους: Την ανάληψη πρωτοβουλίας για το Κυπριακό από τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και την επίσπευση της εξέτασης του φακέλου για το χαλούμι από την Πρόεδρο Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.
Γνωστός πολιτικός σχολίαζε χθες σε πηγαδάκι με άλλους πολιτικούς τα αποτελέσματα των προεδρικών συναντήσεων προβλέποντας ότι «ο μεν Μισέλ ως νεοφώτιστος θα ήθελε και αυτός να έχει μια προσωπική ανάμειξη με το Κυπριακό, ίσως μέχρι να σπάσουν και τα δικά του νεύρα και να κάνει πίσω» ενώ για την συγκατάνευση της Ούρσουλας για επίσπευση της εξέτασης του φακέλου για το χαλούμι υποστήριξε πως: «η έναρξη της εξέτασης δεν σημαίνει και ολοκλήρωσή της σε σύντομο χρονικό διάστημα. Είναι πολύ εύκολο να αρχίσει η εξέταση και να κολλήσει ξανά στα γνωστά θέματα. Βεβαίως θα είναι καλύτερα να νιώθουμε ότι το θέμα μελετάται και δεν βρίσκεται κλεισμένο σε κάποιο συρτάρι».
Στο λιμάνι Λεμεσού εισήλθε το πανίσχυρο γαλλικό αεροπλανοφόρο Charles De Gaulle και ένα αίσθημα ευφορίας κατέλαβε πολλούς και στον Λόφο και στο Υπ. Άμυνας. Η δε χθεσινή επίσκεψη του σεμνού και εργατικού Σάββα Αγγελίδη στο αεροπλανοφόρο είχε μια ισχυρή δόση... δέους.
Η γαλλίδα πρέσβης που τον συνόδευσε στην επίσκεψη έδωσε όλες τις λεπτομέρειες της επίσκεψης σε ανακοίνωση που εξέδωσε επιβεβαιώνοντας τη στενή συνεργασία και ότι «δεν κάνουμε παναϋριν μόνοι μας».
Τα καλύτερα ωστόσο αναμένονται αύριο, όταν ο Νίκαρος θα επισκεφθεί το «θηρίο»...
----------------------------------
*Στο νοητό σταυροδρόμι της εξουσίας της Κύπρου ο Πρόεδρος ξεκινά την ανάβασή του από τον πάτο του πηγαδιού των τειχών στην οδό Ομήρου που διαπερνά τον πολιτικό μας βουλευτικό πολιτισμό εντός του παρηκμασμένου πολυπολιτισμικού κήπου, για να ανέβει με κακουχίες ιερομάρτυρα τον Λόφο της Σεβέρη, ξαποσταίνοντας για λίγο από τα πολεμικά παίγνια υπό το θλιμμένο βλέμμα του υπό απόκρυψη τις νύχτες Κυριάκου Μάτση. Όταν όμως ο λόφος καταληφθεί, είτε συγκυριακά είτε από τακτική μαεστρία, τα λάφυρα είναι μεθυστικά. Τον κατήφορο της επιστροφής στην οδό Ομήρου δεν τον επέλεξε ποτέ κανείς.