

Του Ονασαγόρα
Τρικυμία επικρατεί στην Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής μετά την επιστολή Κουλία προς τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Κωνσταντίνο Ηροδότου σε συνεργασία μάλιστα με τον Συλλούρη για το θέμα των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (ΜΕΔ) των Πολιτικά Εκτεθειμένων Προσώπων (ΠΕΠ).
Στο στόχαστρο των βουλευτών μελών της Επιτροπής βρίσκεται και ο Κουλίας και ο Συλλούρης, οι οποίοι κατηγορούνται ότι «έκοψαν και έραψαν» μια επιστολή προς τον Ηροδότου την οποία απέστειλαν χωρίς να ενημερωθούν τα υπόλοιπα μέλη της Επιτροπής. Εκφράζουν μάλιστα και υπόνοιες πως η συγκεκριμένη επιστολή μπορεί να οδηγήσει τελικά σε αλληλογραφία με τον Διοικητή της Κεντρικής αντί της ζητούμενης φυσικής του παρουσίας και συζήτησης του θέματος ενώπιον όλων των μελών της Επιτροπής.
Πρωταγωνιστές των αντιδράσεων είναι ο Γιώργος Περδίκης και Ειρήνη Χαραλαμπίδου οι οποίοι δηλώνουν πως δεν θα αφήσουν την υπόθεση να πέσει στα μαλακά και επιμένουν να σταλεί μια απλή πρόσκληση στον Διοικητή να παρευρεθεί σε συνεδρία για συζήτηση του θέματος.
Όπως με πληροφορεί ο ανοιχτομάτης Άνδρος που όλα τα βλέπει και όλα τα ακούει στη Βουλή, το θέμα πήρε ήδη διαστάσεις και οι απόψεις μοιράζονται. Και αυτό γιατί, σύμφωνα με τον Άνδρο, υπάρχουν και βουλευτές που στηρίζουν τη θέση Κουλία-Συλλούρη, για τους δικούς τους λόγους.
Με ενημέρωσε ακόμα ότι σε πηγαδάκια συζητείται το όνομα του Κουλία αλλά και της Σκεύης Κουκουμά και της Άννας Θεολόγου και άλλων τα οποία αναφέρθηκαν παλαιότερα σε κάποιες υποθέσεις δανείων από τράπεζες. «Και μόνο για αυτές τις φήμες αλλά και για την προϊστορία αυτού του θλιβερού θέματος με την Λίστα της Χρυσταλλούς και την θεαματική επιστροφή της από τον Συλλούρη στον Ηροδότου θα έπρεπε και ο Κουλίας και ο Συλλούρης να ζητήσουν άμεσα την χωρίς κανένα όρο εξέταση του θέματος στην επιτροπή Ελέγχου. Ιδιαίτερα όταν ο ίδιος ο Ηροδότου ενημέρωσε δύο φορές τον Συλλούρη πως είναι πανέτοιμος να δώσει τις πληροφορίες που ζητά η Βουλή και ιδιαίτερα όταν ο Κουλίας προεδρεύει της συγκεκριμένης Επιτροποής», μου έλεγε χθες προβληματισμένος ο ανοιχτομάτης Άνδρος.
Και συμπλήρωσε: «Σκεφτείτε όταν έχουμε όλη αυτή την αναστάτωση πριν αρχίσει η συζήτηση του θέματος των ΜΕΔ από τα ΠΕΠ, τι θα δουν τα μάτια μας και τι θα ακούσουν τα αυτιά μας εάν και όταν αρχίσει να συζητείται».
-Αληθεύει πως ένα από τα καυτά ερωτήματα γύρω από το όλο θέμα είναι το κατά πόσο έχουν αφαιρεθεί ονόματα εν ενεργεία πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων τα οποία είχαν σε κάποια φάση αφαιρεθεί από την περιβόητη λίστα, ποιοι τα είχαν αφαιρέσει και γιατί;
Αγαπητέ αναγνώστη και αγαπητή αναγνώστρια αντιλαμβάνεστε τώρα τι εννοούσα όταν σας έγραφα τις προάλλες για μεγάλη ανησυχία από κάποιους όσο πλησιάζει η εξέταση των ΜΕΔ από ΠΕΔ στη Βουλή. Σύντομα θα σας έχω νεότερα. Ο ανοιχτομάτης Άνδρος σκανάρει τις αντιδράσεις πολλών βουλευτών και υποσχέθηκε να μου τις μεταφέρει.
-Αληθεύει ότι κάποιος ζητά διεύρυνση της λίστας των ΜΕΔ με την ένταξη σε αυτών και των δημοσιογράφων;
Μήνυμα του Νίκαρου μεταφέρει στον Ερντογάν η Άγκελα Μέρκελ για άμεσο τερματισμό, λέει, των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ και συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο και τις αποφάσεις της ΕΕ και ειδικά του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Όπως μαθαίνω από πηγή μου που γνωρίζει, η φίλη μας Άγκελα δεσμεύτηκε να μεταφέρει το μήνυμα και βεβαίως την όποια απάντηση λάβει από τον Ερντογάν. Αν και όλοι γνωρίζουν ποια θα είναι η απάντηση αυτή εάν δεχθεί καν να ακούσει το μήνυμα.
Για την ιστορία σας αναφέρω πως ο Νίκαρος δεν είναι η πρώτη φορά που στέλνει μήνυμα στον Ερντογάν. Το έκανε και άλλες φορές με άλλους αρχηγούς κρατών. Μία από αυτές ήταν και με τον ισχυρό κύριο Πούτιν. Σε εποχές βέβαια που οι σχέσεις με τον Νίκαρο ήσαν καθόλα ρόδινες. Και ο Πούτιν δεσμεύτηκε τότε να μεταφέρει το μήνυμα του Νίκαρου αλλά τον προειδοποίησε πως «ο Ερντογάν όπως όλοι ξέρουν είναι ένας δύσκολος άνθρωπος».
Όπως μου ανέφερε η πηγή μου, «το μήνυμα της Μέρκελ θα πάει αλλά δεν είναι σίγουρο ότι θα έρθει και το χαμπάρι. Και με τον Πούτιν το ίδιο είχε γίνει. Σήμερα φθάσαμε στο σημείο να ακούμε δηλώσεις του ΥΠΕΞ του Ερντογάν με τις οποίες να ζητά από τη Ρωσία συνεργασία για εξόρυξη και εκμετάλλευση των κοιτασμάτων της Κύπρου! Οπόταν τα μηνύματα και τα χαμπάρια δεν αποτελούν αξιόπιστο δείκτη πολιτικής και διεθνούς διπλωματίας».
----------------------------------
*Στο νοητό σταυροδρόμι της εξουσίας της Κύπρου ο Πρόεδρος ξεκινά την ανάβασή του από τον πάτο του πηγαδιού των τειχών στην οδό Ομήρου που διαπερνά τον πολιτικό μας βουλευτικό πολιτισμό εντός του παρηκμασμένου πολυπολιτισμικού κήπου, για να ανέβει με κακουχίες ιερομάρτυρα τον Λόφο της Σεβέρη, ξαποσταίνοντας για λίγο από τα πολεμικά παίγνια υπό το θλιμμένο βλέμμα του υπό απόκρυψη τις νύχτες Κυριάκου Μάτση. Όταν όμως ο λόφος καταληφθεί, είτε συγκυριακά είτε από τακτική μαεστρία, τα λάφυρα είναι μεθυστικά. Τον κατήφορο της επιστροφής στην οδό Ομήρου δεν τον επέλεξε ποτέ κανείς.