ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Επειγόντως γενναιόψυχη στήριξη των Τουρκοκυπρίων

Του ΓΙΑΝΝΑΚΗ ΟΜΗΡΟΥ

Από τις μεγάλες κινητοποιήσεις των Τ/κ του 2003 είναι η πρώτη φορά, εξαιτίας του διαβόητου «οικονομικού πρωτοκόλλου» Τουρκίας – Κατεχομένων και της άθλιας οικονομικής κατάστασης, που στα Κατεχόμενα υπάρχει μια εν δυνάμει εξέγερση.

Το πρωτόκολλο στοχεύει στην πλήρη οικονομική εξάρτηση. Δεν αφορά όμως μόνο την οικονομία. Στο στόχαστρο της Άγκυρας είναι η εξουδετέρωση κάθε ψήγματος δημοκρατίας και ελευθερίας της τ/κ κοινότητας, ο έλεγχος των Μ.Μ.Ε. και η ποδηγέτηση συντεχνιών και κομμάτων. Ενδεικτικό της ολοκληρωτικής νοοτροπίας που χαρακτηρίζει τους σχεδιασμούς του καθεστώτος Ερντογάν είναι η αποστολή ομάδων καταστολής διαδηλώσεων από την Τουρκία.

Η παροχή «διευκολύνσεων» για παραχώρηση «υπηκοοτήτων» του ψευδοκράτους σε Τούρκους υπηκόους ολοκληρώνει τον διάφανο σχεδιασμό οριστικής διάλυσης της τ/κ κοινότητας. Είναι προφανές ότι η τ/κ κοινότητα αισθάνεται ότι αντιμετωπίζει κυριολεκτικά υπαρξιακό πρόβλημα. Μετατροπή των πτήσεων προς Τύμπου σε «εσωτερικές πτήσεις» και μετεξέλιξη της τ/κ κοινότητας σε ισλαμικό - φονταμενταλιστικό μόρφωμα, υδροδοτική και ηλεκτρική σύνδεση Κατεχομένων – Τουρκίας ολοκληρώνουν τον θανάσιμο εναγκαλισμό της τ/κ κοινότητας. Η παράνομη επίσκεψη Τσαβούσογλου, δίκην Ρωμαίου ανθυπάτου, δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνείας των προθέσεων της Άγκυρας να μετατρέψει τα Κατεχόμενα σε τουρκικό «βιλαέτι». Ενώπιον αυτών των δεδομένων είναι επιταγή, οι κατεπείγουσες πρωτοβουλίες και δράσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας για να στηρίξει τους Τ/κ συμπατριώτες μας ως ισότιμους Κύπριους και Ευρωπαίους πολίτες. Απειλείται η ύπαρξή τους και δεν χωρεί καμιά αδιαφορία.

Αντί το μετέωρο βήμα των απορριφθέντων Μ.Ο.Ε. με επικίνδυνες προτάσεις νομιμοποίησης θεσμών του ψευδοκράτους, επιβάλλεται η εξαγγελία και υλοποίηση μέτρων στήριξης των Τ/κ. Γενναιόψυχα και γενναιόδωρα. Με εμπλοκή της Ε.Ε. που αναμφίβολα θα συνδράμει αποφασιστικά στην προώθηση τέτοιων μέτρων. Τα μέτρα αυτά δεν μπορεί και δεν πρέπει βεβαίως να απευθύνονται και να διεκπεραιώνονται μέσω του παράνομου μορφώματος των Κατεχομένων. Θα πρέπει να προωθηθούν μέσω της τ/κ κοινωνίας των πολιτών. Θεσμοί της τ/κ κοινότητας, όπως είναι οι συντεχνίες και μη «κυβερνητικές» οργανώσεις πρέπει να κληθούν να συνεργαστούν στην υλοποίηση μέτρων οικονομικής στήριξης / ανακούφισης των απλών πολιτών. Οι θεσμοί της Ε.Ε. στην υλοποίηση των μέτρων πρέπει να αξιοποιηθούν κατάλληλα. Αντί ανούσιες και αναποτελεσματικές διακηρύξεις επαναπροσέγγισης που ουδόλως απέδωσαν όλα αυτά τα χρόνια επέστη ο χρόνος – που ίσως εξαντλείται οριστικά – να κινηθούμε με ταχύτητα και κυρίως με ειλικρίνεια και πραγματική βούληση. Καθώς οι Τουρκοκύπριοι συμπατριώτες μας μετατρέπονται σε άθυρμα (πολιτικό υποχείριο – πιόνι) του αδίστακτου Ερντογάν δεν νοείται απραξία, αμηχανία και παθητική θέαση των όσων διαδραματίζονται. Εδώ και τώρα πρωτοβουλίες.

 

Ο κ. Γιαννάκης Ομήρου είναι πρώην Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Προσωπικότητες στην ''Κ'': Τελευταία Ενημέρωση