ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ο ρόλος του ΔΗΣΥ

Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Το κείμενο αυτό γράφτηκε πριν από το χθεσινό Παγκύπριο Συνέδριο του Δημοκρατικού Συναγερμού, είναι μέρος της τοποθέτησης που (μάλλον) έκανα χθες, τοποθέτηση που έγραψα παράλληλα με αυτό το άρθρο. Όπως και να ’χει, επειδή τα γραπτά μένουν, ανεξαρτήτως του τι είπα ή δεν είπα χθες, αυτή είναι η προσέγγισή μου για το πώς πιστεύω πως πρέπει να πορευτεί ο Δημοκρατικός Συναγερμός στα επόμενα χρόνια.

Χρειάζεται να έχουμε σαφή απάντηση για το πού στεκόμαστε σε σχέση με τη κυβέρνηση Χριστοδουλίδη. Αν είμαστε στην αντιπολίτευση, αν δεν είμαστε, ή αν είμαστε κάπου στο μεταξύ. Η δική μου προσέγγιση είναι πως είμαστε στην αντιπολίτευση. Χάσαμε τις εκλογές. Δεν συμμετέχουμε στην κυβέρνηση, δεν καθόμαστε στο υπουργικό τραπέζι. Τα επίθετα, περί υπεύθυνης, δημιουργικής, σοβαρής, εποικοδομητικής αντιπολίτευσης θεωρώ πως είναι σχήμα πλεονασμού. Είναι αυτονόητο πως ο Δημοκρατικός Συναγερμός ήταν, είναι και θα συνεχίσει να είναι και υπεύθυνος και δημιουργικός και σοβαρός. Είναι στο DNA μας. Αυτό που πρέπει, στη δική μου αντίληψη, να υπογραμμίσουμε είναι πως είμαστε στην αντιπολίτευση. Τελεία. Και προγραμματιζόμαστε στο πώς θα κερδίσουμε τις εκλογές. Όλες τις αναμετρήσεις που μεσολαβούν, το 2024, το 2026 και τις προεδρικές το 2028. Πρέπει να είμαστε «προγραμματική αντιπολίτευση». Άλλωστε, τα κόμματα μεγαλώνουν, δημιουργούν χαρακτήρα, όταν βρίσκονται στην αντιπολίτευση. Ταυτόχρονα βεβαίως και παράλληλα, πρέπει να είμαστε στην ηγεσία του πολιτικού σκηνικού της χώρας. Δεν αγόμαστε, δεν σερνόμαστε από άλλες πολιτικές δυνάμεις. Ηγούμαστε. Έχουμε θέσεις, πρέπει να έχουμε θέσεις, και με θάρρος, με παρρησία να τις καταθέτουμε. Σε όλη αυτή τη λογική εμπίπτει και η πρότασή μου, που είναι και πρόταση της προέδρου Αννίτας Δημητρίου, για δημιουργία σκιώδους κυβέρνησης. Πέραν από όλα τα άλλα που ανέλυσα πιο πάνω, έχουμε μια πλειάδα στελεχών, κυρίως τέως υπουργούς, που οφείλουμε να τους αξιοποιήσουμε.

Για να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε με αυτόν τον τρόπο, να είμαστε δηλαδή μπροστά και να μην ακολουθούμε, να ηγούμαστε και να μην αγόμαστε, πρέπει να έχουμε σωστά αντανακλαστικά. Να καθορίζουμε εκεί και όπου πρέπει την ατζέντα, να αντιδρούμε άμεσα σε πολιτικές, κυρίως σε τακτικισμούς, σε «πονηριές» και να ανοίγουμε τον δρόμο, να σπρώχνουμε ή να εγκλωβίζουμε και άλλες πολιτικές δυνάμεις, στο να ακολουθήσουν. Η σκιώδης κυβέρνηση με πολιτικούς προϊστάμενους σε κάθε σκιώδες υπουργείο θα ενισχύσει αυτά τα απαραίτητα αντανακλαστικά.

Βεβαίως, χρειάζεται να γίνει και η αποτίμηση των εκλογών. Είχα και έχω την άποψη πως η ανάλυση του τι πήγε λάθος στις εκλογές έπρεπε να προηγείτο του συνεδρίου και των εκλογών. Αυτό προφανώς δεν έγινε. Είχα επίσης την άποψη, την οποία μεταβίβασα και στην πρόεδρο Αννίτα Δημητρίου, μέσω επιστολής μου στα τέλη Μαρτίου, πως έπρεπε να δημιουργείτο μια επιτροπή, που θα κατέληγε σε συμπεράσματα που θα μας είναι χρήσιμα στο μέλλον. Ούτε αυτό έγινε. Κατανοώ και τους λόγους που δεν έγινε. Το νωπό του αποτελέσματος, η ένταση, τα έντονα συναισθήματα ίσως να μην υποβοηθούσαν σε αυτό το βήμα μέχρι σήμερα. Και τώρα δεν είναι αργά. Ίσως να είναι και μία από τις πρώτες αποφάσεις της νέας, ολοκληρωμένης ηγεσίας που θα προκύψει το Σάββατο. Το ζητούμενο δεν είναι να μοιράσουμε ευθύνες. Το ζητούμενο, στη δική μου αντίληψη, είναι να μπορέσουμε να σκιαγραφήσουμε τους λόγους που ένας στους τρεις ψηφοφόρους του κόμματός μας έκανε άλλες επιλογές στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών. Και αυτό οφείλουμε να το κάνουμε. Θέλουμε να επιστρέψουν αυτοί οι ψηφοφόροι στον Δημοκρατικό Συναγερμό. Αυτό θα γίνει πολύ πιο δύσκολα, αν δεν κατανοήσουμε τους πραγματικούς λόγους που απομακρύνθηκαν.

Σήμερα, δεν έχουμε την πολυτέλεια να μην κοιτάμε μόνο μπροστά. Το πεδίο πολιτικής δράσης, εκτός κυβέρνησης, είναι στο κοινοβούλιο. Εκεί θα πρέπει να δίνουμε, με αυτοπεποίθηση, τις πολιτικές μάχες, να καταθέτουμε το αποτύπωμά μας και να δημιουργούμε χαρακτήρα. Τα κόμματα, άλλωστε, δημιουργούν χαρακτήρα στην αντιπολίτευση. Αυτό ας μην το ξεχνάμε ποτέ.

 

Ο κ. Δημήτρης Δημητρίου είναι βουλευτής Λευκωσίας Δημοκρατικού Συναγερμού, πρόεδρος Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών. twitter: @dmdemetriou

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Προσωπικότητες στην ''Κ'': Τελευταία Ενημέρωση