ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Αχ. Δημητριάδης: 11 προτάσεις για τίμιο κράτος

Θωράκιση της δημόσιας ζωής τον έλεγχο των πολιτικών προσώπων αποτελεσματική εφαρμογή των νόμων μερικές από τις προτάσεις

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Παρέμβαση στα ζητήματα διαφθοράς και διαφάνειας με συγκεκριμένες προτάσεις, επιχειρεί ο νομικός Αχιλλέας Δημητριάδης. Παραμονές του διαγγέλματος του Προέδρου της Δημοκρατίας όπου θα ανακοινωθούν μέτρα κατά της διαφθοράς, ο κ. Δημητριάδης βάζει στο τραπέζι 11 προτάσεις που επεκτείνονται από την δημόσια ζωής, τον βίο των πολιτικών ταγών έως την ισότιμη πρόσβαση στις ευκαιρίες. Ο κ Δημητριάδης εγείρει ζήτημα αποτελεσματικής εφαρμογής των νόμων, ριζοσπαστικών αλλαγών στη Δικαιοσύνη καθώς και την καθιέρωση κοινοβουλευτικού ελέγχου των διορισμών του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Οι προτάσεις

Τίμιο Κράτος σημαίνει να θέσουμε τέρμα στην απουσία διαφάνειας και στην έλλειψη λογοδοσίας. Η σημερινή εικόνα κακοδιοίκησης και διαφθοράς να δώσει τη θέση της στην πρόοδο και στην ανάπτυξη για όλους.

Ικανότητα να θωρακίσουμε τη δημόσια ζωή με κανόνες που θα τηρούνται. Οι ηγέτες πρέπει να ηγούνται με το παράδειγμά τους. Με διαφάνεια που θα βασίζεται στους κανόνες που θέτει η GRECO για όλη την Ευρώπη, με κανονισμούς που θα αποτρέπουν τη σύγκρουση συμφέροντος στην άσκηση εξουσίας, με έμφαση στους κανόνες της χρηστής διοίκησης και του κράτους δικαίου.

Με την προώθηση νομοθετικών μέτρων ώστε το πόθεν έσχες να αφορά και το έσχες και το πόθεν. Οι Πολίτες δικαιούνται να γνωρίζουν την ετήσια οικονομική κατάσταση των εκλεγμένων αξιωματούχων και των συγγενών τους καθώς και τις μεταβολές αλλά και την εξήγησή αυτών.
Ισότιμη πρόσβαση στις ευκαιρίες σημαίνει να κλείσει ο κύκλος με τα παράλογα προνόμια, τις πολλαπλές συντάξεις και το χάσμα αμοιβών. Περιλαμβάνει την προοπτική ανέλιξης για τους νέους και την ισότητα για τις γυναίκες. Τέλος, επιβάλλεται η διαφάνεια στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.

Οι νόμοι από μόνοι τους δεν αρκούν. Για να προοδεύσουμε πρέπει να εφαρμόζονται. Δημιουργία δείκτη αποτελεσματικής εφαρμογής των νόμων με έκθεση στην Βουλή κάθε χρόνο.

Καθιέρωση συμβουλευτικού Κοινοβουλευτικού ελέγχου στους διορισμούς του Προέδρου. Η Βουλή να έχει το δικαίωμα να εξετάζει την επάρκεια των υποψηφίων και έτσι οι επιλογές να γίνονται με συγκεκριμένα κριτήρια.

Ριζοσπαστική μεταρρύθμιση στο χώρο της Δικαιοσύνης. Η εισαγωγή της τεχνολογίας καθυστερεί απελπιστικά. Άμεση εισαγωγή προγραμμάτων εκπαίδευσης. Ο Δικαστής στην έδρα χρειάζεται ηλεκτρονικό υπολογιστή.

Άμεση εφαρμογή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης από το Κράτος και τις δημόσιες υπηρεσίες ώστε να μειωθεί η γραφειοκρατία, να κτυπηθεί η αδιαφάνεια και να δίδονται απαντήσεις. Οι ηλεκτρονικοί κανόνες είναι κοινοί για όλους και έτσι η αξιοπιστία του Κράτους θα αρχίσει να ανεβαίνει για να καταστεί πιο αποτελεσματικό.

Τήρηση κανόνων πρώτα από τον Πρόεδρο, τον πρώτο Πολίτη. Καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση των Πολιτών για τις συναντήσεις του. Δικαίωμα στον Πολίτη να ερωτά και η Προεδρία να απαντά άμεσα, σε σχέση με τις δραστηριότητες, τις ευθύνες και τα καθήκοντά του.
Ο Νόμος για το Δικαίωμα Πρόσβασης σε Πληροφορίες του Δημοσίου Τομέα ισχύει από τον Δεκέμβριο 2020. Σημαντικό εργαλείο για διαφάνεια και λογοδοσία. Oι Πολίτες δικαιούνται πληροφόρηση, το Δημόσιο υποχρεούται σε απάντηση σε 30 μέρες. Η Επίτροπος
Πληροφοριών εποπτεύει.

Στρατηγική με χρονοδιάγραμμα για να ανοίξει η ίδια η κοινωνία μας τον Ευρωπαϊκό της δρόμο προς το ΤΙΜΙΟ ΚΡΑΤΟΣ. Είναι δικαίωμα μας.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Προσωπικότητες στην ''Κ'': Τελευταία Ενημέρωση