ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η Κύπρος στο πιο οριακό σημείο

*Του ΧΡΙΣΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΦΙΔΗ

Η μεγάλη κρίση της κυπριακής πολιτείας δεν συνίσταται μόνο στα φαινόμενα διαπλοκής, διαφθοράς και καταρράκωσης αρχών και αξιών. Όπως συμβαίνει συνήθως στην ιστορία οι περίοδοι μεγάλης παρακμής σφραγίζονται με κάποιου είδους μεγάλη καταστροφή. Η ιστορία απέδειξε, ότι ενώ η ίδια προσπερνά με περιφρόνηση τα πλούτη και τα μεγαλεία (θεμιτά ή αθέμιτα), ενώ τα σκάνδαλα και η διαφθορά απασχολούν βραχυπρόθεσμα το φιλοθεάμον κοινό, ενώ οι προσωπικές δημοτικότητες των δημοσκοπήσεων είναι αφρός στα δάκτυλα του ναύτη, οι εθνικές ή κρατικές καταστροφές σημαδεύουν διαχρονικά την πορεία ενός λαού. Κάποτε με μη αναστρέψιμα αποτελέσματα.

Οι εξελίξεις γύρω από το Κυπριακό είναι άκρως ανησυχητικές: α) Σε σχέση με την ουσία του Κυπριακού δεν υπάρχουν εξελίξεις. Ταυτόχρονα, όμως, η κατάσταση επιδεινώνεται, αφού κάθε μέρα που περνά η Τουρκία ενσωματώνει τα κατεχόμενά μας εδάφη οικονομικά, πολιτικά, κοινωνικά και θρησκευτικά στον τουρκικό χώρο. Για πρώτη φορά τόσο δραστικά και ξετσίπωτα η ισχύς επιβάλλει και εδραιώνει τετελεσμένα. Η κυβέρνηση και ο Συναγερμός παίζουν με τα εθνικιστικά και ρατσιστικά αντανακλαστικά του λαού, τα οποία ενισχύονται αντικειμενικά από την πίεση της τουρκικής προκλητικότητας και την πίεση του μεταναστευτικού. Διαμορφώνοντας μια κοινωνία που τείνει να δραπετεύσει από τη λογική. β) Η Τουρκία αλωνίζει στην κυπριακή ΑΟΖ ανενόχλητη και απενοχοποιημένη. Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές η Τουρκία εκτελεί γεώτρηση στο «Οικόπεδο 6» της ΑΟΖ μας. Η αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι κατώτερη των περιστάσεων. Οι κυρώσεις που θα «πονούσαν την Τουρκία» δεν ήλθαν ποτέ.

Χρειαζόμαστε ευρωπαϊκή και διεθνή στήριξη, την οποία δεν έχουμε στον βαθμό που θα έπρεπε.

Η συμπερίληψη στις κυρώσεις δύο υπαλλήλων της TPAO ή η προσθήκη ακόμα ενός δύο ονομάτων δεν πρόκειται να ανατρέψει την κατάσταση. Οι ρητορείες περί «θωρακισμένης ΑΟΖ» τελικά αποδείχτηκαν μεγάλα, αλλά ψεύτικα λόγια. Ο ΟΗΕ δεν βρήκε να πει ούτε μία λέξη για τις τουρκικές προκλήσεις της ΑΟΖ μας σε δύο πρόσφατες εκθέσεις του γ.γ. του ΟΗΕ για τις εξελίξεις στην Κύπρο. Η ευαισθητοποίηση του γερμανικού και ευρωπαϊκού παράγοντα φαίνεται να σχετίζεται περισσότερο με την εμπλοκή που παρουσιάζεται στα ελληνοτουρκικά και την αντικειμενική διασύνδεση με τις εξελίξεις στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. γ) Υπάρχει πλέον σοβαρή πιθανότητα κατακόρυφης αύξησης της έντασης μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας. Με τον κίνδυνο ενός θερμού επεισοδίου το επόμενο διάστημα, με σοβαρές επιπτώσεις αντικειμενικά και στην Κύπρο. Η απαράδεκτη τουρκική προκλητικότητα περνά σταδιακά από τα δυτικά της Κύπρου, νοτίως του Καστελόριζου και ανοικτά της Κρήτης. Ελπίζουμε η γερμανική πρωτοβουλία να οδηγήσει στην αποκλιμάκωση της έντασης.

Την ίδια στιγμή ο προσεκτικός παρατηρητής δεν μπορεί παρά να διακρίνει διαφορετικές προσεγγίσεις και εκτιμήσεις μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας. Είναι ξεκάθαρο ότι η πατρίδα μας βρίσκεται σε μια οριακή καμπή. Χρειαζόμαστε ευρωπαϊκή και διεθνή στήριξη, την οποία δεν έχουμε στον βαθμό που θα έπρεπε. Χρειαζόμαστε ένα συνολικό σχεδιασμό στην εξωτερική μας πολιτική, με εφικτούς στόχους και υλοποιήσιμες ενέργειες. Όχι για εσωτερική κατανάλωση. Οι ψευδαισθήσεις περί «στρατηγικών συμμάχων» και «στρατιωτικών συμμαχιών» οδήγησαν στον κίνδυνο η Κύπρος να παραμείνει χωρίς ουσιαστική στήριξη στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και σε άλλα διεθνή φόρα. Χρειαζόμαστε μια κοινωνία με ξεκάθαρο πατριωτικό προσανατολισμό, χωρίς ακρότητες και ψευδαισθήσεις, που και στο παρελθόν έφεραν τον όλεθρο και την καταστροφή. Χρειαζόμαστε οπωσδήποτε μια προοπτική για το Κυπριακό.

Η μόνη συνολική και οριστική απάντηση στα αυξανόμενα προβλήματα της έντασης είναι η απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας και του λαού μας με μια σωστή λύση. Δυστυχώς, όμως, στα χρόνια της μεγάλης παρακμής, το τρίγωνο Προεδρικό – Υπουργείο Εξωτερικών – Συναγερμός, ενδιαφέρονται πολύ περισσότερο για την εικόνα, τις δημοσκοπήσεις, τις σχέσεις με τα ΜΜΕ. Εάν δεν υπάρξει αλλαγή πλεύσης, σοβαρότητα, συναίσθηση της κρισιμότητας των στιγμών και δραστηριοποίηση απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα (που αποτελεί την κύρια πηγή όλων των προβλημάτων), η μεγάλη μας παρακμή θα οδηγήσει σε νέες οδύνες και κατολισθήσεις την πατρίδα και το λαό μας. Ακόμα δεν είναι αργά.

*Ο κ. Χρίστος Χριστοφίδης είναι επαρχιακός γραμματέας ΑΚΕΛ Λευκωσίας – Κερύνειας

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Σχόλια αναγνωστών

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

#PoliticsBlog Η πόρτα του φρενοκομείου και η ορθάνοιχτη πόρτα του ΔΗΚΟ

«Η Ελλάδα έχει τα στρατιωτικά μέσα να αντιπαρατεθεί με την Τουρκία. Εμείς; Η μήπως θα στείλουν οι Γάλλοι ...»
Leon  |  11:15

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Όπως ήδη ελέχθη, αυτή η ιστορία είναι και το Βαρερλώ του Άντρου Κυπριανού και του κόμματος του βεβαίως! ...»
ΑΚΑ  |  21:01

Προσωπικότητες στην ''Κ'': Τελευταία Ενημέρωση