ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η ουσία των πραγμάτων σε Κυπριακό - ελληνοτουρκικά

Πριν από 15 μέρες γράφαμε ότι το επόμενο διάστημα θα βρεθούμε μπροστά σε μια σοβαρή κρίση στην ελληνική ΑΟΖ, εκτιμώντας ότι η Τουρκία θα κινηθεί προς το Καστελόριζο. Δυστυχώς, η εκτίμηση αυτή επιβεβαιώθηκε.

Η κρίση δεν έχει ξεπεραστεί. Βρίσκεται σε ύφεση. Είναι προφανές ότι η τουρκική ηγεσία έχει δώσει χρόνο στην προσπάθεια να αρχίσει ένας διάλογος ο οποίος να μπορεί να την καλύψει. Ένας διάλογο με την Ελλάδα στον οποίο θα μπορέσει να εγείρει τις απαιτήσεις της. Αν δεν πετύχει ο στόχος της αυτός θα πρέπει να θεωρείται αρκετά πιθανόν ότι το «Ορούτς Ρέις» θα αποπλεύσει, συνοδευόμενο από τουρκικές φρεγάτες, για τα ανοικτά του Καστελορίζου.

Η προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας δεν μπορεί να αναλύεται με μεταφυσικούς όρους. Ο Ερντογάν προκαλεί στην Ελλάδα, στην Κύπρο, στη Λιβύη, στη Συρία, στο Ιράκ και αλλού για κάποιους συγκεκριμένους λόγους. Το τουρκικό κεφάλαιο αδημονεί και απαιτεί επέκταση σε νέες χώρες και σφαίρες ελέγχου και επιρροής. Τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα της Τουρκίας αλλά και η εξάντληση των καταναλωτικών δυνατοτήτων της τουρκικής αγοράς, εξωθούν την Τουρκία σε μια πολεμική, ιμπεριαλιστική διάταξη.

Στο διεθνές περιβάλλον επικρατεί λίγο - πολύ μια διεθνής αναρχία. Χώρες που έχουν συμφέροντα σε κράτη μαζεύονται και αποφασίζουν με τρόπο απαράδεκτο, χωρίς καμία εμπλοκή των ιδίων των λαών.

Το γεγονός ότι γύρω από την Τουρκία δημιουργήθηκαν μια σειρά από ανοικτά εθνικά ζητήματα όπως ο πόλεμος στη Συρία, η αστάθεια στο Ιράκ, η διάλυση του κράτους στη Λιβύη, έδωσαν την ευκαιρία στην Τουρκία να εμπλακεί και να διεκδικεί το δικό της μερίδιο.

Η στάση της διεθνούς κοινότητας έναντι της Τουρκίας είναι απογοητευτική. Η Τουρκία αλωνίζει την κυπριακή ΑΟΖ και η Ευρωπαϊκή Ένωση τη χαϊδεύει με ανούσια μέτρα. Προχωρά στον εποικισμό της Αμμοχώστου, την ενσωμάτωση των κατεχομένων εδαφών μας και ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών μάς επιρρίπτει εξίσου την ευθύνη για τα αδιέξοδα.

Η Τουρκία είναι τόσο προκλητική γιατί θεωρεί ότι με αυτά τα δεδομένα είναι η ευκαιρία, χωρίς ουσιαστική διεθνή αντίδραση, να επιβάλει νέα τετελεσμένα. Η δική μας εξωτερική πολιτική θα πρέπει να ομολογήσουμε ότι δεν πέτυχε τους στόχους της. Δεν λέμε ότι εξαρτώνται όλα ή έστω τα πάρα πολλά από εμάς. Αλλά σίγουρα έχουμε ρόλο να διαδραματίσουμε. Αυτό τον ρόλο δεν τον διαδραματίσαμε σωστά. Οι τουρκικές απειλές αντιμετωπίστηκαν στην αρχή με ελαφρότητα. Τονιζόταν ότι η Τουρκία δεν έχει τρυπάνια και δεν έχει τη δυνατότητα να εκτελέσει γεωτρήσεις. Στη συνέχεια οι κυβερνώντες δημιούργησαν για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης την ψευδαίσθηση ότι περίπου μετατρεπόμαστε σε υπερδύναμη. Διαφήμιζαν τη δημιουργία γαλλικής ναυτικής βάσης, διαφήμιζαν στρατιωτικές συμφωνίες με τις ΗΠΑ. Έδιδαν την αίσθηση ότι οι τριμερείς συνεργασίες με χώρες της περιοχής είχαν και στρατιωτικό χαρακτήρα. Δεν έδρασαν έγκαιρα, δεν έκαναν τη κατάλληλη προεργασία εντός της Ε.Ε.

Το αποτέλεσμα είναι δυστυχώς γνωστό: Όπως ομολογούν σήμερα ο πρόεδρος Αναστασιάδης και ο κυβερνητικός του εκπρόσωπος, οι περιβόητες κυρώσεις «που θα πονούσαν» την Τουρκία είναι τα μέτρα κατά δύο υπαλλήλων της ΤΡΑΟ.

Η ουσία, λοιπόν, των εξελίξεων είναι ότι βρισκόμαστε μπροστά σε πραγματικά τραγικές και απογοητευτικές εξελίξεις. Ψηλαφούμε τον οριστικό ενταφιασμό της προοπτικής επανένωσης και απελευθέρωσης της πατρίδας και του λαού μας. Ο ικανός παρατηρητής μπορεί να δει νέα δεινά να συσσωρεύονται για την πατρίδα. Στο ενδεχόμενο οποιασδήποτε έντασης σίγουρα ο μεγάλος χαμένος θα είναι η Κύπρος. Υπάρχει ο κίνδυνος η Κύπρος να μείνει μόνη της να αντιμετωπίζει τις τουρκικές προκλήσεις. Δεν υπάρχει συγκροτημένο όραμα και στρατηγική για να αποφύγουμε τους κινδύνους και να δικαιώσουμε τη πατρίδα μας. Και υπάρχει μια Τουρκία που ιμπεριαλιστικά θέλει να επιβληθεί στους γείτονές της με τον πιο εύκολο στόχο να φαντάζει, δυστυχώς, η Κύπρος. Ο κ. Χρίστος Χριστοφίδης είναι επαρχιακός γραμματέας ΑΚΕΛ Λευκωσίας – Κερύνειας.

Ο κ. Χρίστος Χριστοφίδης είναι επαρχιακός γραμματέας ΑΚΕΛ Λευκωσίας – Κερύνειας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Σχόλια αναγνωστών

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

#PoliticsBlog Η πόρτα του φρενοκομείου και η ορθάνοιχτη πόρτα του ΔΗΚΟ

«Η Ελλάδα έχει τα στρατιωτικά μέσα να αντιπαρατεθεί με την Τουρκία. Εμείς; Η μήπως θα στείλουν οι Γάλλοι ...»
Leon  |  11:15

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Όπως ήδη ελέχθη, αυτή η ιστορία είναι και το Βαρερλώ του Άντρου Κυπριανού και του κόμματος του βεβαίως! ...»
ΑΚΑ  |  21:01

Προσωπικότητες στην ''Κ'': Τελευταία Ενημέρωση