ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μετά την Άτυπη, ΤΙ;

Του Αχιλλέα Δημητριάδη

Ο ΓΓ του ΟΗΕ Α. Γκουτέρες διέσωσε τη διαδικασία στην Γενεύη από ένα πλήρες ναυάγιο. Έτσι έδωσε, ίσως, μια τελευταία  δυνατότητα στους Ε/Κ και στους Τ/Κ να δοκιμάσουν να συμφωνήσουν για να ζήσουν μαζί, σε συνθήκες ειρήνης και ευημερίας. Πολύ σωστά πράττοντας ανέφερε στον κ. Τατάρ ότι η λύση των «δύο κρατών» δεν αφορά θέσεις του ΟΗΕ. Τώρα όμως αρχίζουν τα δύσκολα και πολύπλοκα:

  1. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Ιούνιο στις Βρυξέλλες είναι  στον ορίζοντα. Η Έκθεση  του ΓΓ στο Συμβούλιο Ασφαλείας  καθώς και το ψήφισμα στην Νέα Υόρκη για την ανανέωση της UNFICYP ακολουθεί τον Ιούλιο. Να μην ξεχνούμε ότι έχει και ο ίδιος εκλογές.
  2. Αποτελεσματική πολιτική ασκείς μόνο αν αξιοποιείς το κατάλληλο χρονικό πλαίσιο. Αν αυτό περάσει , φεύγει και η συγκυρία που το συνοδεύει. Τα «Έξι Σημεία» του Πλαισίου Γκουτέρες προσέφεραν μια σοβαρή και ισορροπημένη βάση για να φτάσουμε σε συμφωνημένη λύση. Η σταυροειδής διαπραγμάτευση πάνω σε αυτά , μπορούσε να φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα. 
  3. Δυστυχώς αστοχήσαμε, αφού αφήσαμε τη συγκυρία του Κραν Μοντάνα να εξανεμιστεί και τώρα ζητούμε συνομιλίες από εκεί που έμειναν. Τότε γιατί φύγαμε; Από το 2017 αφήσαμε ουσιαστικά το χρόνο αναξιοποίητο, όταν μάλιστα ήταν ο  Μ. Ακιντζί ηγέτης της Τ/Κ κοινότητας.
  4. Ο ΓΓ δίνει στα μέρη μίαν ακόμα ευκαιρία για διαβουλεύσεις. Λέω ότι με την ίδια λογική και νοοτροπίες, δεν θα οδηγηθούμε στην επανεκκίνηση της διαπραγματευτικής διαδικασίας. 
  5. Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν. Συμφέρει στην Κύπρο να συμπλεύσει με τα Ευρωπαϊκά συμφέροντα και έτσι να δώσουμε ώθηση στις κοινές Ευρωπαϊκές πολιτικές. Το Κυπριακό δεν είναι ένα απομονωμένο ζήτημα σε ένα νησί του ωκεανού. Συμφέρει στην Κύπρο να συμπλεύσει με την θετική Ευρωπαϊκή ατζέντα.
  6. Η επίλυση πρέπει να συνάδει με την πρόοδο των σχέσεων ΕΕ με την Τουρκία. Η Κύπρος έχει κάθε συμφέρον να αξιοποιήσει τη διασύνδεση αυτή, διεκδικώντας το μέγιστο δυνατό αντάλλαγμα στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Έτσι η ΕΕ θωρακίζει την ασφάλεια και τη λειτουργικότητα της λύσης, Εγγυάται μαζί με τον ΟΗΕ και τα Ευρωπαϊκά Ανθρώπινα Δικαιώματα, την ειρήνη και την ευημερία που δικαιούνται μαζί, σε μια Ευρωπαϊκή Κύπρο, οι Ε/Κ και Τ/Κ ,όπως την περιέγραψε ο Α. Γκουτέρες. 

Αφού τώρα φαίνεται ότι τελικά δεχθήκαμε το πλαίσιο με τα «Έξι Σημεία» ελπίζω να ενεργήσουμε γρήγορα και εύστοχα για να μην χάσουμε και αυτή την, ίσως, τελευταία ευκαιρία για λύση Ομοσπονδίας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Προσωπικότητες στην ''Κ'': Τελευταία Ενημέρωση