ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Το Στεγαστικό Πρόβλημα των Φοιτητών ΤΕΠΑΚ και οι Εστίες Απολλώνια

του Ανδρέα Αναγιωτού

H πρόσφατη τελετή εγκαινίων των φοιτητικών εστιών Απολλώνια της Ιεράς Αρχιεπισκοπής στη Λεμεσό η οποία πραγματοποιήθηκε στις 19-11-2021, αποτελεί ένα μεγάλο ιστορικό γεγονός για το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΠΚ) αφού είναι η απαρχή της επίλυσης ενός μεγάλου προβλήματος που αντιμετωπίζει το πανεπιστήμιό, το πρόβλημα στέγασης των φοιτητών μας.
Το πρόβλημα στέγασης των φοιτητών υφίσταται από την ίδρυση του Πανεπιστημίου και την έναρξη των ακαδημαϊκών προγραμμάτων του το 2007. Το πρόβλημα επιδεινωνόταν με την πάροδο του χρόνου και την αύξηση των τιμών του ενοικίου τόσο στο ιστορικό κέντρο της πόλης μας αλλά γενικά σε όλη την πόλη, κάτι που έκανε το κόστος δυσβάστακτο στους φοιτητές μας λαμβάνοντας υπόψη ότι πολλοί από αυτούς είναι άποροι και δεν έχουν την δυνατότητα να ενοικιάσουν με τις τιμές που ζητούνται στην αγορά.
Το πανεπιστήμιο από τα πρώτα έτη λειτουργίας του ήταν αναγκασμένο και προσέφερε στέγη σε χαμηλές τιμές για άπορους φοιτητές σε 6 κτήρια με περίπου 150 κλίνες. Οι εστίες αυτές έλυναν το πρόβλημα για πολύ άπορους φοιτητές με ψηλά μόρια αλλά όχι για τη μεγάλη μάζα των φοιτητών οι οποίοι έχουν εξ ίσου μεγάλη ανάγκη φθηνής στέγης για τις σπουδές τους.
Μετά από μεγάλες προσπάθειες της ηγεσίας του Πανεπιστημίου, Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και το Υπουργικό Συμβούλιο στους οποίους το Πανεπιστήμιο θα πρέπει να είναι ευγνώμον και τους οποίους επανειλημμένα ευχαρίστησα, πήραν την απόφαση τον Ιούλιο 2017 να παραχωρήσουν ένα μεγάλο μέρος του οικισμού Βερεγγάρια στα Πολεμίδια για τις άμεσες ανάγκες του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου με κύριο μοχλό ανάπτυξης τις φοιτητικές εστίες.
Η απόφαση για την ετοιμασία εγγράφων για την προκήρυξη αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για τον σχεδιασμό των φοιτητικών εστιών το 2018 από τον τότε Αντιπρύτανη Κρίστη Χρυσοστόμου και την Υπηρεσία Διαχείρισης Περιουσίας του Πανεπιστημίου που πρόσφατα κατακυρώθηκε, καθώς επίσης και οι επαφές με το Υπουργείο Οικονομικών και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, έβαλε τα θεμέλια για την δημιουργία 400-500 εστιών για την ριζική επίλυση του στεγαστικού προβλήματος όταν οι εστίες θα κατασκευαστούν σε μερικά χρόνια.
Το πρόβλημα όμως της άμεσης λύσης για τη στέγαση των φοιτητών δεν διαφαινόταν στον ορίζοντα. Το Πανεπιστήμιο τότε κινητοποιήθηκε και έστρεψε τις προσπάθειές του σε φορείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για εξεύρεση άμεσης λύσης. Ο τότε Υπουργός Παιδείας Δρ. Κώστας Χαμπιαούρης ανέλαβε την πρωτοβουλία να βοηθήσει και οι προσπάθειές του στέφθηκαν με επιτυχία.
Η ΑΜ ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, ήταν το άτομο το οποίο είχε τη βούληση και ανταποκρίθηκε στην κραυγή αγωνίας του Υπουργού, της ηγεσίας του Πανεπιστημίου και των φοιτητών. Έτσι στις 15/03/2019 ο Δρ. Χαμπιαούρης και η ΑΜ ανακοίνωσαν σε δημοσιογραφική διάσκεψη την έναρξη της κατασκευής των φοιτητικών εστιών Απολλώνια για άπορους φοιτητές στην περιοχή Τσιρείου σε τέσσερα οικόπεδα της ιεράς Αρχιεπισκοπής έναντι του ναού του Αγίου Αρσενίου.
Σε συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο υπογράψαμε στις 25/10/2019 πρωτόκολλο συνεργασίας για συνέργειες μεταξύ της ιεράς Αρχιεπισκοπής και του ΤΠΚ και ο Μακαριώτατος ανακοίνωσε την παραχώρηση 200 και πλέον κλινών για επιχορηγημένη ενοικίαση από φοιτητές του ΤΠΚ τον Σεπτέμβριο του 2020, βάσει κοινωνικοοικονομικών κριτηρίων και κριτηρίων αριστείας.
Σε χρόνο ρεκόρ με τη βούληση και την αρωγή της Εκκλησίας της Κύπρου οι εστίες σχεδιάστηκαν, κατασκευάστηκαν και παραδόθηκαν σε άπορους φοιτητές του πανεπιστημίου τον Οκτώβριο του 2020, παρέχοντας, εκτός από διαμονή, και υπηρεσίες υψηλής ποιότητας στους φοιτητές μας (όπως γυμναστήριο, χώρους για μελέτη κλπ)
Οι εστίες Απολλώνια της ιεράς Αρχιεπισκοπής σε συνδυασμό με παρούσες εστίες του Πανεπιστημίου και τις μελλοντικές ιδιόκτητες εστίες του Πανεπιστημίου στον οικισμό Βερεγγάρια, θα προσφέρουν μόνιμη, μακροπρόθεσμη και ολοκληρωτική λύση στο στεγαστικό πρόβλημα των φοιτητών μας το οποίο μας ταλάνιζε από της ίδρυσής του Πανεπιστημίου.
Ευχαριστώ θερμά την ΑΜ για την τεράστια διακονία την οποία προσφέρει στους φοιτητές μας από τον Σεπτέμβριο του 2020 το όραμα και την γενναιοδωρία του να επενδύσει ένα τεράστιο ποσό για την εξυπηρέτηση των φοιτητών μας κάτω από αντίξοες και δύσκολες οικονομικές συνθήκες.
Τα εύσημα όμως ανήκουν και στον Δρα. Χαμπιαούρη ο οποίος είχε την αρχική ιδέα και σε συνεργασία με την ΑΜ οραματίστηκαν και υλοποίησαν το μεγαλεπήβολο αυτό έργο.
Θέλω να τονίσω ότι Η εκκλησία της Κύπρου και η Μητρόπολη Λεμεσού είναι οι μεγαλύτεροι Δωρητές του Πανεπιστημίου μαζί με το Ίδρυμα Λεβέντη, αφού παράλληλα με την στέγαση των φοιτητών στο Απολλώνια, η Μητρόπολη Λεμεσού σιτίζει καθημερινά πέραν των 800 φοιτητών του Πανεπιστημίου μας.
Έτσι η εκκλησία είναι ο αειφόρος δωρητής για το πανεπιστήμιο και τους φοιτητές μας και είναι ο θεσμός ο οποίος στήριξε και στηρίζει αστείρευτα το Πανεπιστήμιό από την έναρξη της λειτουργίας του και ένα λαμπρό παράδειγμα για όλους μας.

Ο Ανδρέας Αναγιωτός είναι καθηγητής του ΤΕΠΑΚ

Προσωπικότητες στην ''Κ'': Τελευταία Ενημέρωση