ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

#PoliticsBlog Ο νέος πρόεδρος της Βουλής, το 2023 και ένας εμφύλιος

= ΔΕΥΤΕΡΑ 17 ΜΑΪΟΥ 2021

Του Ονασαγόρα

Του Ονασαγόρα

Ο νέος πρόεδρος της Βουλής και το 2023

Μπορεί ο προεκλογικός πυρετός για τις βουλευτικές να βρίσκεται στο ζενίθ του, κάποιοι όμως δεν παρατάνε τους σχεδιασμούς για τις προεδρικές του 2023. Σε κάποια γραφεία η ονοματολογία, όχι για τα ονόματα των κομμάτων στο ψηφοδέλτιο των βουλευτικών, αλλά για τα ονόματα των υποψηφίων στις επόμενες προεδρικές, δίνουν και παίρνουν.

Και ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη έντονο παρασκήνιο για τον εκλεκτό των μεγάλων κομμάτων για τις προεδρικές, προέχει η επιλογή του προέδρου της Βουλής, η οποία σχετίζεται άμεσα με τις εξελίξεις που θα καθορίσουν τα σενάρια για τις προεδρικές. Οι κομματικές συνεργασίες που θα αναμένεται να συμπτυχθούν αμέσως μετά τις βουλευτικές θα αφορούν και τον ή τους υποψήφιους για την προεδρία της Βουλής αλλά και την προεδρία του κράτους.

Όπως μου αποκάλυψε άτομο που γνωρίζει, τρεις αρχηγοί κομμάτων προαλείφονται για την προεδρία της Βουλής, ευχόμενοι να διαμορφωθούν οι συνθήκες που θα προωθήσουν τη δική τους, άτυπη προς το παρόν υποψηφιότητα. Ωστόσο, είναι γνωστό πως οι εξελίξεις δεν μπορούν να δρομολογηθούν με σιγουριά, ιδιαίτερα όταν δεν υπάρχει απόλυτη πλειοψηφία και εκ των προτέρων συνεργασία μεταξύ των πολιτικών κομμάτων. Η τραγική εκλογή του Δημήτρη Συλλούρη στην προεδρία της Βουλής και ο τρόπος που έγινε αποτελεί την επιβεβαίωση ότι εάν δεν υπάρξουν ευρύτερες συγκλίσεις μία ακόμα έκπληξη, ας ευχηθούμε όχι οδυνηρή, μπορεί να μας περιμένει και στη νέα Βουλή. Η προεδρία της Βουλής θα φανερώσει όμως πολλά και για το πώς θα κινηθούν οι αποφάσεις των κομμάτων για την προεδρία της Δημοκρατίας.

Απογοήτευση κομματάρχη

Τεράστια είναι η απογοήτευση μεγάλου κομματάρχη για την επιλογή συγκεκριμένου υποψηφίου. Κάποιες από τις τηλεοπτικές εμφανίσεις του αλλά και από τη δράση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν προκαλέσει όχι μόνο αντιδράσεις αλλά και ζημιά, απ’ όσα μου εμπιστεύτηκε κομματικό στέλεχος. Δεν είναι μόνο οι θέσεις που εκφράζει που σε αρκετές περιπτώσεις έρχονται σε αντίθεση με τις επίσημες κομματικές θέσεις, είναι και η επιθετικότητα και κάποια επίθετα που χρησιμοποιεί που υποβιβάζουν και το επίπεδο του διαλόγου που θα ήθελε να διατηρήσει το κόμμα.

Σύμφωνα με το κομματικό στέλεχος, ο κομματάρχης τις τελευταίες εβδομάδες τρέχει να σβήνει τις φωτιές που ανάβει ο υποψήφιος που επέλεξε. Στα υψηλά δώματα του κόμματος επαναλαμβάνεται σχεδόν καθημερινά το ερώτημα: Τι θα κάνουμε, εάν καταφέρει και εκλεγεί;

Εμφύλιος ΑΚΕΛ - ΚΚΕ;

Σε εμφύλιο πόλεμο βρίσκονται εδώ και χρόνια το ΑΚΕΛ και το ΚΚΕ. Πολλά λέγονται και ψιθυρίζονται για τις σχέσεις των δύο κομμάτων και για την απουσία επαφών και διαλόγου μεταξύ Άντρου και Δημήτρη Κουτσούμπα. Κύρια αιτία των διαφωνιών είναι οι θέσεις των δύο κομμάτων στο Κυπριακό. Πριν από λίγες ημέρες ο εμφύλιος επιβεβαιώθηκε με τον πιο επίσημο τρόπο, με ένα άρθρο στον Ριζοσπάστη, την επίσημη εφημερίδα του ΚΚΕ. Το άρθρο σχολίαζε τις αναρτήσεις του Νίκου Τριμικλινιώτη, μέλους της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ, κατά του ΚΚΕ.

Όπως έγραψε η εφημερίδα, «Τις τελευταίες μέρες προκαλούν εντύπωση αρκετές αναρτήσεις του Νίκου Τριμικλινιώτη, μέλους της ΚΕ του ΑΚΕΛ, στο Facebook, στις οποίες επιτίθεται στο ΚΚΕ με εμπάθεια και σαθρούς ισχυρισμούς περί “εθνικισμού” και εγκαλώντας το για τις θέσεις και τη στάση του σε ό,τι αφορά το κυπριακό, αναφέροντας ανάμεσα σε άλλα: “Ας αλλάξει τη θέση του (σ.σ. το ΚΚΕ) γιατί δεν του πέφτει λόγος για το πώς θα ασκήσουμε εμείς ως Κύπριοι το δικαίωμά μας να αποφασίσουμε για τη διάρθρωση του κράτους μας”. Ο Ν. Τριμικλινιώτης έδωσε το σύνθημα και ακολούθησαν και άλλοι…».

Η εφημερίδα υποβάλλει πέντε ερωτήματα προς το ΑΚΕΛ, μεταξύ των οποίων:

- Γιατί είναι εθνικισμός η θέση του ΚΚΕ ότι η διζωνική - δικοινοτική ομοσπονδία αξιοποιείται ως όχημα που οδηγεί σε συνομοσπονδιακή λύση δύο «συνιστώντων κρατών», με διατήρηση των τετελεσμένων της εισβολής και κατοχής, ρίχνοντας τελικά νερό στον μύλο του εθνικισμού και από τις δυο πλευρές;

- Από πού κι ως πού «δεν πέφτει λόγος» σε ένα κόμμα, όπως το ΚΚΕ, να έχει γνώμη για τις εξελίξεις σε μια άλλη χώρα, πολύ περισσότερο όταν αυτές οι εξελίξεις δεν είναι ένα μεμονωμένο γεγονός αλλά κομμάτι ενός γεωπολιτικού παζλ που αφορά συνολικά την Ανατολική Μεσόγειο, τον ελληνικό λαό, τον κυπριακό λαό, τους άλλους λαούς της περιοχής;

Το ΑΚΕΛ πάντως δεν απάντησε. Ούτε και η «Χαραυγή». Παρά το ότι το άρθρο σχολιάστηκε πολύ στην Εζεκία Παπαϊωάννου και υπήρξε και σύμφωνα με μια πληροφορία και επικοινωνία με τον Τριμικλινιώτη.

ΚΟΥΙΖ: Αληθεύει ότι εντός του Δικηγορικού Συλλόγου υποβόσκει κρίση για την «αντιπολιτευτική φρενίτιδα» που κάποιοι θεωρούν ότι έχει καταλάβει τον πρόεδρο του Συλλόγου, Χρήστου Κληρίδη; Αληθεύει ακόμα ότι η θύελλα αντιδράσεων που προκάλεσε η δημόσια παρέμβασή του κατά του coronapass έκανε και δικηγόρους που τον υποστήριζαν να ταχθούν εναντίον του

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ονασαγόρα

Politics Blog: Τελευταία Ενημέρωση