ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

5 τρόποι για να κοιμηθείτε καλύτερα

Βελτιώνει την ψυχολογία μας, διατηρεί το βάρος του σώματος μας σε υγιές επίπεδο, ρυθμίζει το επίπεδο ορμονών στο σώμα

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Μπορεί η ηλιακή ακτινοβολία να μας χαρίζει περισσότερο και πιο υγιή ύπνο, αντίθετα, όμως, ο φωτισμός – προϊόν ηλεκτρισμού, δυστυχώς, προκαλεί το αντίθετο. Από τη στιγμή, λοιπόν, που δεν μπορούμε να απαρνηθούμε την τεχνολογία, αυτοί είναι ορισμένοι τρόποι για να ελαττώσουμε την έκθεσή μας στα φώτα της νύχτας: Ειδικά γυαλιά που μπλοκάρουν τη συγκεκριμένη ακτινοβολία, εφαρμογές είτε στο κινητό είτε στον υπολογιστή που ελαττώνουν την ακτινοβολία της οθόνης και λιγότερη ώρα μπροστά από την τηλεόραση είναι μερικές από τις πρακτικές που μπορείτε να ακολουθήσετε για να προετοιμαστείτε κατάλληλα για ύπνο.

Περισσότερο "φυσικό" φως
Φροντίστε κατά τη διάρκεια της μέρας να εκτεθείτε όσο γίνεται στο δυνατό φως της μέρας, καθώς κάτι τέτοιο μας επιτρέπει να διατηρήσουμε τους κιρκαδικούς μας ρυθμούς σε υγιές επίπεδο: αυτό, φυσικά, βελτιώνει τα επίπεδα ενέργειάς μας καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας, με αποτέλεσμα όταν έρθει η στιγμή για τον βραδινό μας ύπνο να έχουμε την… κατάλληλη διάθεση. Για τα άτομα, μάλιστα, που υποφέρουν από αϋπνίες, η έκθεση στη δυνατή ηλιακή ακτινοβολία κατά τη διάρκεια της μέρας βελτιώνει σημαντικά τη διάρκεια και την ποιότητα του ύπνου.

Αποφύγετε το αλκοόλ
Ακόμη κι ένα ποτό πριν τον βραδινό μας ύπνο μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ποιότητα της ξεκούρασής μας, καθώς το αλκοόλ έχει επιστημονικά συνδεθεί με την άπνοια κατά τη διάρκεια του ύπνου, το ροχαλητό και τα μικρά διαλείμματα. Παράλληλα, το αλκοόλ επηρεάζει και τα επίπεδα μελατονίνης, κάτι που με τη σειρά του μεταβάλλει σημαντικά τους κιρκαδικούς μας ρυθμούς.

Ρυθμίστε τον ύπνο σας
Μπορεί η καθημερινότητά μας να μη χαρακτηρίζεται πολλές φορές από σταθερότητα, ωστόσο οι ώρες που κοιμόμαστε και ξυπνάμε καλό θα ήταν να παραμένουν σταθερές. Έρευνες έχουν δείξει ότι άτομα χωρίς σταθερή ώρα ύπνου είτε τις καθημερινές είτε τα Σαββατοκύριακα δεν απολαμβάνουν τον ύπνο τους. Εξάλλου, άλλες έρευνες κατέδειξαν ότι η αστάθεια στο πρόγραμμά μας μπορεί να μεταβάλει τους κιρκαδικούς μας ρυθμούς και τα επίπεδα μελατονίνης, μίας ορμόνης που δημιουργεί την ανάγκη για ύπνο.

Δημιουργήστε το σωστό περιβάλλον
Πέραν από τους εσωτερικούς παράγοντες που επηρεάζουν την ποιότητα του ύπνου μας, πολλοί ψυχολόγοι θεωρούν ότι ο τρόπος με τον οποίο έχουμε διαρρυθμίσει το εσωτερικό της κρεβατοκάμαράς μας παίζει σημαντικό ρόλο και στη διάθεσή μας για ύπνο. Θερμοκρασία, εξωτερικοί ήχοι, φωτισμός και καθαριότητα είναι μόνο μερικοί από τους παράγοντες που επηρεάζουν τον ύπνο μας και δεν μας επιτρέπουν να τον απολαύσουμε όσο χρειάζεται.

«Όχι» στα πολύ βραδινά γεύματα
Ναι, μπορεί να θεωρείται ως κάτι που συνήθως πρέπει να αποφεύγουμε για λόγους υγείας, ώστε να διατηρήσουμε δηλαδή τη φόρμα μας, ωστόσο ένα πολύ βραδινό σνακ λειτουργεί αρνητικά και για τον ύπνο μας. Μπορεί να ακούγεται κάπως ουτοπικό, ιδιαίτερα ως προς τους ρυθμούς της καθημερινότητάς μας, αλλά το ιδανικότερο είναι το τελευταίο μας γεύμα να είναι τέσσερις ώρες πριν από την καθιερωμένη μας ώρα για ύπνο και μάλιστα να είναι διατροφικά συντονισμένο με τη συνολική μας διατροφική στάση. Πλούσιο ή όχι σε υδατάνθρακες, εάν συμφωνεί με τις υπόλοιπες διατροφικές μας συνήθειες, τότε τα υπόλοιπα περισσεύουν.

 

 

 

 

Πηγή: must

Για περισσότερα θέματα επισκεφθείτε το must.com.cy

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Θέματα: Τελευταία Ενημέρωση