ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 23:25
 

Σουδάν: Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων εναντίον διαδηλωτών

Το SPA κάλεσε σε «πολιτική ανυπακοή» ως διαμαρτυρία εναντίον του Στρατιωτικού Συμβουλίου

Newsroom Κ, Αθήνα

Η αστυνομία έκανε σήμερα στο Χαρτούμ χρήση δακρυγόνων εναντίον διαδηλωτών που προσπαθούσαν να στήσουν οδοφράγματα, κατά την πρώτη ημέρα μιας εθνικής εκστρατείας "πολιτικής ανυπακοής" που ξεκίνησαν οι επικεφαλής του κινήματος αμφισβήτησης εναντίον των στρατιωτικών που βρίσκονται στην εξουσία.

Η Eνωση Σουδανών Επαγγελματιών (SPA) που διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στο κίνημα αμφισβήτησης κάλεσε σε "πολιτική ανυπακοή" από σήμερα Κυριακή ως διαμαρτυρία εναντίον του Στρατιωτικού Συμβουλίου, το οποίο κατηγορεί για τη βίαιη καταστολή στη χώρα μετά τη βίαιη διάλυση της καθιστικής διαμαρτυρίας που πραγματοποιείτο μπροστά στο αρχηγείο του στρατού στο Χαρτούμ, στις 3 Ιουνίου.

Η "γενική απεργία" και το στήσιμο οδοφραγμάτων είναι τα κύρια εργαλεία της "ανυπακοής" στην οποία κάλεσε η SPA. "Η πολιτική ανυπακοή και η γενική απεργία είναι τα ειρηνικά μέσα που διαθέτουμε για να διεκδικήσουμε το δικαίωμά μας στη ζωή απέναντι στη βαρβαρότητα των πολιτοφυλακών", ανέφερε σε μια ανακοίνωση η SPA. Προειδοποίησε πως αυτή η εκστρατεία θα τελειώσει μόνο με την εγκαθίδρυση μιας πολιτικής εξουσίας.

Σήμερα, στην Μπαρί, μια βόρεια συνοικία της πρωτεύουσας, η αστυνομία κατά των διαδηλώσεων έκανε χρήση δακρυγόνων εναντίον των διαδηλωτών που συγκέντρωναν τούβλα, λάστιχα αυτοκινήτων, πέτρες, μεταλλικό σύρμα ή κορμούς δέντρων, σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα του Γαλλικού Πρακτορείου. "Σχεδόν σε όλους τους δρόμους στη συνοικία Μπαρί έχουν στηθεί οδοφράγματα. Οι διαδηλωτές εμποδίζουν ακόμη και κατοίκους να πάνε στη δουλειά τους", δήλωσε αυτός ο αυτόπτης μάρτυρας, ο οποίος είπε πως και ο ίδιος ρωτήθηκε από μια ομάδα διαδηλωτών για τις κινήσεις του.

Μερικά αυτοκίνητα κυκλοφορούσαν σήμερα το πρωί στην πρωτεύουσα, όμως τα μέσα μαζικής μεταφοράς φαίνεται να μην κυκλοφορούν καθόλου. Η πλειονότητα των εμπορικών καταστημάτων παρέμεινε με κατεβασμένα ρολά. Πολλοί επιβάτες περίμεναν μπροστά στο αεροδρόμιο καθώς η αεροπορική κυκλοφορία έχει επιβραδυνθεί σημαντικά εδώ και σχεδόν μία εβδομάδα.

Η διάλυση της καθιστικής διαμαρτυρίας, μια επιχείρηση που καταδίκασε η διεθνής κοινότητα, και το κύμα της καταστολής που ακολούθησε, κόστισαν τη ζωή 115 ανθρώπων, σύμφωνα με απολογισμό της επιτροπής των γιατρών που πρόσκειται στο κίνημα διαμαρτυρίας. Η κυβέρνηση κάνει λόγο από την πλευρά της για 61 θανάτους.

Χιλιάδες άνθρωποι είχαν κατασκηνώσει μπροστά από το αρχηγείο του στρατού, εμβληματικό σημείο του κινήματος αμφισβήτησης, από τις 6 Απριλίου, παρατείνοντας μια πρωτοφανή λαϊκή εξέγερση η οποία ξεκίνησε στις 19 Δεκεμβρίου. Μετά την καθαίρεση από τον στρατό του προέδρου Oμαρ Ελ Μπασίρ στις 11 Απριλίου, οι διαδηλωτές διεκδικούν την αποχώρηση των στρατηγών και τη μεταβίβαση της εξουσίας στους πολιτικούς. Ωστόσο οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο κίνημα διαμαρτυρίας και τους στρατιωτικούς διακόπηκαν στις 20 Μαίου, ελλείψει συμφωνίας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

Μόνο πρόστιμο σε Παπουλή, Μερκή, Σοφρώνη

«Οι οπαδοί της Ανόρθωσης είναι μάλλον επικίνδυνοι, ίσως και οι χειρότεροι τα τελευταία χρόνια. Παλιά ...»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  18:39

ΥΠΕΣ: Θέλουμε να περιορίσουμε τους οικονομικούς μετανάστες

«Όταν έρθουν στην Κύπρο (στην μισή μας πατρίδα) ακόμα 100,000 Άραβες Πακιστανοί και Αφρικανοί σε λίγα ...»
Leon  |  18:31

Ανέβηκαν 12 σεντ τα καύσιμα σε ένα χρόνο

«Την ίδια ώρα, μερίδα κόσμου που θέλει να κατευνάσει τις ανησυχίες περί αύξησης των τιμών -όπως το Υπουργείο- ...»
YIANNOULIS  |  14:15

Ανέβηκαν 12 σεντ τα καύσιμα σε ένα χρόνο

«Το Κράτος, ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΔΙΔΕΙ στους πολίτες !!! ΠΑΝΤΑ πέρνει, πέρνει ΠΕΡΝΕΙ !!!!!!!»
YIANNOULIS  |  14:02

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Πλησιάζει το τέλος της επιχειρηματολογίας της Υπεράσπισης του προέδρου Τραμπ

Δίκη Τραμπ: Η Έβδομη Μέρα

Με το τέλος να πλησιάζει στις επιχειρηματολογίες των Ρεπουμπλικανών και την Υπεράσπιση του προέδρου Τραμπ, η κλήτευση Μπόλτον ...
Newsroom K
 |  ΚΟΣΜΟΣ
X