ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Από τη Σκύλλα στη Χάρυβδη η άρση μέτρων

Ακροβατούν πάνω στις πιέσεις του συστήματος υγείας, της οικονομίας, αλλά και των κοινωνικών επιπτώσεων τα μέτρα για πανδημία

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Ενώπιον αρνητικών σεναρίων αναφορικά με την εξέλιξη της πανδημίας βρίσκεται η κυβέρνηση, η οποία υπό την πίεση της επιδημιολογικής εικόνας των τετρακοσίων και άνω επιβεβαιωμένων κρουσμάτων σε ημερήσια βάση, αλλά και των ανησυχητικών ενδείξεων για το αποτύπωμά τους στο σύστημα υγείας, αναγκάσθηκε να φρενάρει στον οδικό χάρτη αποκλιμάκωσης των περιορισμών που η ίδια είχε αποφασίσει.

Τα μέτρα που ανακοίνωσε η διυπουργική ομάδα (Υγείας, Οικονομικών και Εργασίας), επιτρέπουν στην κυβέρνηση να ελπίζει ότι τέλος του μήνα οι επιδημιολογικοί δείκτες θα υποχωρήσουν και ως εκ τούτου θα της επιτρέψουν ευελιξία κινήσεων την περίοδο του Πάσχα, που είναι το μέγα ζητούμενο και έχει πολιτικές προεκτάσεις. Το Προεδρικό, που την προηγούμενη εβδομάδα ανήκε στους ένθερμους θιασώτες εφαρμογής των χαλαρώσεων, αναγκάσθηκε να κάνει δεύτερες σκέψεις μετά και τις έντονες απόψεις κυβερνητικών στελεχών, οι οποίοι παρεμπιπτόντως δεν συγκαταλέγονται στο μπλοκ των λεγόμενων «σκληρών» της κυβέρνησης ως προς τη διαχείριση της πανδημίας. Της εξελίξεως αυτής προηγήθηκε η ημερήσια επιδημιολογική καταγραφή την Πέμπτη το βράδυ, που επηρέασε τις αποφάσεις την επομένη στο έκτακτο Υπουργικό Συμβούλιο. Στο ορατό ενδεχόμενο η κυβέρνηση να βρεθεί ενώπιον κριτικής λόγω υιοθέτησης της σκληρής γραμμής, επέλεξε τη μέση οδό. Έτσι, από τη μια χρύσωσε το χάπι ανακοινώνοντας χαλαρώσεις έστω και με το σταγονόμετρο και από την άλλη διατήρησε την εστίαση σε καθεστώς νάρκης μέχρι τέλος Μαρτίου.

Οι ανατροπές

Οι ανακοινώσεις της προηγούμενης Παρασκευής ήταν το επιστέγασμα των έντονων παρασκηνιακών διεργασιών καθ’ όλη τη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Κ», μέχρι και την προηγούμενη Τετάρτη, η τάση εντός του Υπουργικού Συμβουλίου ήταν υπέρ της εφαρμογής των κυβερνητικών αποφάσεων που θα οδηγούσαν σε πλήρη ομαλοποίηση της εκπαίδευσης και σε ουσιαστικό άνοιγμα της εστίασης. Παρά την προσπάθεια υπουργού Υγείας και επιδημιολόγων για μερική αναβολή εφαρμογής των νέων μέτρων, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας εμφανιζόταν να παίρνει πάνω του, σύμφωνα με τις διαρροές, την εφαρμογή των χαλαρώσεων. Σημαντικό ρόλο, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, φαίνεται ότι διαδραμάτισε και η στάση του υπουργού Οικονομικών Κωνσταντίνου Πετρίδη, ο οποίος από αρχές του 2021 πίεζε ανοικτά για άνοιγμα της οικονομίας. Πρώτα η επιδημιολογική καταγραφή της προηγούμενης Τετάρτης και στη συνέχεια η επιβεβαίωση της αυξητικής τάσης την επομένη, φαίνεται ότι κλόνισαν τους θιασώτες των χαλαρώσεων. Όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, την Πέμπτη το βράδυ μετά και τα 431 επιβεβαιωμένα κρούσματα, η πλάστιγγα στο Προεδρικό έγειρε προς την πλευρά του υπουργού Υγείας και των επιδημιολόγων. Τα στοιχεία όμως που διαμόρφωσαν το σκηνικό, ήταν αφενός οι επιμέρους επιδημιολογικοί δείκτες, με τις εισαγωγές στα νοσοκομεία να υπερτερούν των εξιτηρίων και αφετέρου η μείωση του μέσου όρου ηλικίας (κάτω των 60 ετών) των σοβαρά νοσηλευόμενων ένεκα της βρετανικής μετεξέλιξης του ιού. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας έχοντας ενώπιόν του τα επιδημιολογικά δεδομένα της τελευταίας εβδομάδας, την Πέμπτη το βράδυ έδωσε οδηγίες για την ανάπτυξη άλλων 100 κλινών COVID-19.

Ο Πετρίδης

Η εικόνα που υπήρχε ενώπιον της κλειστής κυβερνητικής ομάδας διαχείρισης της πανδημίας, φαίνεται ότι έκαμψε και τις τελευταίες ενστάσεις της υπουργικής ομάδας του οικονομικού επιτελείου, με προεξάρχοντα τον Κωνσταντίνο Πετρίδη. Μετά και το Υπουργικό Συμβούλιο της περασμένης Τετάρτης, ο υπουργός Οικονομικών φέρεται να συμφώνησε με τον Κωνσταντίνο Ιωάννου, που ήταν αντίθετος με τις χαλαρώσεις. Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, με τις απόψεις Πετρίδη συνταυτίστηκαν άλλοι δύο υπουργοί, οι Εσωτερικών και Μεταφορών, ο δε Πρόεδρος της Δημοκρατίας προσανατολίστηκε προς το Υπουργικό Συμβούλιο της Παρασκευής, όπου αποφασίσθηκε να δουν το όλο θέμα. Μια παράμετρος που φαίνεται ότι επηρέασε τις τελικές αποφάσεις, είναι οι ανησυχίες που εκφράσθηκαν από τον πρόεδρο της επιτροπής, καθηγητή Κωνσταντίνο Φελλά, για την ψυχολογική ανάκαμψη από τις επιπτώσεις της πανδημίας, και αφορούν την ψυχολογική κόπωση που όπως παραδέχθηκε και ο υπουργός Υγείας «είναι διάχυτη σε ολόκληρη την κοινωνία μετά από έναν χρόνο σε πρωτόγνωρες και δύσκολες συνθήκες, και ότι ενδεχομένως τα μέτρα δεν έχουν αποδώσει λόγω της κόπωσης αυτής».

Εκπαίδευση

Η αναβολή επιστροφής των μαθητών Γυμνασίων στις τάξεις ήταν αναμενόμενη, εκείνο που μπορεί να θεωρηθεί μη αναμενόμενο είναι το κλείσιμο των δημοτικών σχολείων της Λεμεσού, μέτρο τοπικού χαρακτήρα, με το οποίο φαίνεται να διαφωνούσαν το προηγούμενο διάστημα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας αλλά και ο υπουργός Υγείας. Και εδώ όμως τα επιδημιολογικά δεδομένα για τις εστίες μετάδοσης του ιού, φαίνεται πως έκαμψαν τις όποιες ενστάσεις υπήρχαν.

Οι συναγερμικοί προβληματισμοί

Η παραδοχή της ψυχολογικής κόπωσης του πληθυσμού από τα συνεχιζόμενα περιοριστικά μέτρα είναι ένα ζήτημα με πολιτικές προεκτάσεις που δεν αφήνει αδιάφορο το κυβερνητικό στρατόπεδο. Η εξέλιξη της πανδημίας το επόμενο διάστημα θεωρείται βέβαιο ότι θα αποτυπωθεί στο αποτέλεσμα της επικείμενης εκλογικής μάχης. Η κυβέρνηση, αλλά και ο Συναγερμός εμφανίζονται ιδιαίτερα ανήσυχοι πως ενδεχόμενη επιδημιολογική επιβάρυνση θα προστεθεί στο ήδη αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί. Το σενάριο τα επιδημιολογικά δεδομένα να μην επιτρέψουν κάποιου είδους εκτόνωση του πληθυσμού κατά την πασχαλινή περίοδο, απασχολεί και παρακολουθείται έντονα.

Ο πρόεδρος του κόμματος, Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος αρχές του χρόνου εμφανιζόταν να υποστηρίζει άνοιγμα της οικονομίας αλλά και στη συνέχεια χαλάρωση των περιορισμών στην εστίαση, φαίνεται να προβληματίζεται μπροστά στο ενδεχόμενο πρότασης των επιδημιολόγων για επέκταση των μέτρων την πασχαλινή περίοδο. Το σενάριο αυτό, όπως προκύπτει από πληροφορίες, τον οδήγησε να κινηθεί παρασκηνιακά τις προηγούμενες μέρες και να ταχθεί με τις απόψεις εκείνες που υποστήριζαν ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει να αδρανήσει στην παρούσα φάση, προκειμένου να υπάρχουν περιθώρια κινήσεων το επόμενο διάστημα. Οι απόψεις αυτές λαμβάνονται υπόψη στο Προεδρικό, με τον Νίκο Αναστασιάδη να παρακολουθεί σε ημερήσια βάση εκτός των άλλων και το σφυγμό της κοινής γνώμης, όπως αυτή μπορεί να αποτυπωθεί μέσω των κοινωνικών δικτύων.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση