ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πέντε κρούσματα σε 1796 δειγματοληψίες - Άλλος ένας νεκρός

Ο συνολικός αριθμός των θετικών κρουσμάτων ανήλθε στα 822 (περιλαμβανομένων και των δέκα που εντοπίστηκαν στις Βρετανικές Βάσεις)

Newsroom K

Άλλα 5 νέα κρούσματα σε 1796 δειγματοληψίες ανακοίνωσε το απόγευμα της Δευτέρας (27/04) η επιδημιολογική ομάδα του υπουργείου Υγείας, ανεβάζοντας τον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στα 822. Σύμφωνα με τα στοιχεία, από τις 20 χιλιάδες, εντοπίστηκε 1 θετικό, από ιχνηλάτηση δεν βρέθηκε θετικό. Παράλληλα 3 κρούσματα εντοπίστηκαν από επαναπατρισθέντες και 1 από εξετάσεις που έγιναν από ιδιωτική πρωτοβουλία.

Όπως σημείωσε ο κ. Κωστρίκης, «οι αριθμοί αυτοί ενισχύουν την ενθαρρυντική εικόνα των τελευταίων ημερών. Είμαστε ιδιαίτερα ευχαριστημένοι με αυτή την εξέλιξη. Η επιστημονική ομάδα θα εισηγηθεί αύριο στον ΠτΔ την ενεργοποίηση του πλάνου για χαλάρωση των μέτρων». Την ίδια στιγμή, 76χρονος με εξαιρετικά βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό έχασε την ζωή του στηνΜΕΘ ΓΝ Λευκωσίας. Οι θάνατοι είναι πλέον 15, 11 άνδρες και 4 γυναίκες. Παράλληλα σύμφωνα τις πρώτες εκτιμήσεις η νόσηση είναι μικρότερη των 2-3/1000 άτομα. Όπως τόνισε ο κ. Κωστρίκης «θα μελετηθεί το θέμα του αριθμού των κρουσμάτων σε υπεραγορές στην Έγκωμη και θα αποφασιστεί αν θα χρειαστεί κάποια ειδική μεταχείριση της συγκεκριμένης περιοχής».

Παράλληλα οπως τονίστηκε, εγκρίθηκε η εξέταση του 10% των διαμενόντων στους χώρους φιλοξενίας αιτητών ασύλου.

Οι εξελίξεις της ημέρας:

21:38 - Επαναλειτουργούν τα εξωτερικά ιατρεία των νοσηλευτηρίων

19:33 - Συνολικά 19 ασθενείς με κορωνοϊό νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο Αναφοράς

18:45 - Πέραν των 14,000 ελέγχων το τελευταίο 12ωρο, 80 καταγγελίες

Συνολικά 14, 121 ελέγχους διενήργησε η Αστυνομία από τις 6 το πρωί ως τις 6 το απόγευμα στη διάρκεια των οποίων έγιναν 80 καταγγελίες.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, ελέγχθηκαν 1,180 υποστατικά παγκύπρια και προέκυψαν 6 καταγγελίες. Επιπρόσθετα έγιναν 12,941 έλεγχοι για Μετακινήσεις Πεζών και Οχημάτων και έγιναν 74 καταγγελίες.

18:38 - ACTA και ΗΑΤΤΑ κινούνται προς κήρυξη ενιαίου τουριστικού χώρου Ελλάδας και Κύπρου

18:35 - Οδικός χάρτης ΣΟΑΚ για επανεκκίνηση της οικονομίας

18:27 - Λεόντιος Κωστρίκης, Ακαδημαϊκός Καθηγητής Μοριακής Ιολογίας του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου και Τακτικό Μέλος της Κυπριακής Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών:

Σύμφωνα με τα δεδομένα από τη Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης του Υπουργείου Υγείας, τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού SARS-CoV-2 είναι 5 από σύνολο 1,796 εργαστηριακών διαγνώσεων.

Σύμφωνα με τη Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης, τα νέα περιστατικά COVID-19 κατανέμονται ως εξής:

• Από το πρόγραμμα του Υπουργείου Υγείας για την εξέταση 20,000 επαγγελματιών έχουν ολοκληρωθεί σήμερα 280 εργαστηριακές διαγνώσεις από τα συμβαλλόμενα εργαστήρια, με 1 θετικό αποτέλεσμα,
• Από σύνολο 108 εργαστηριακές εξετάσεις από τη διαδικασία της ιχνηλάτησης, δεν βρέθηκε κανένα κρούσμα,
• Από σύνολο 395 διαγνώσεων από τα Μικροβιολογικά Εργαστήρια των Γενικών Νοσοκομείων, δεν εντοπίστηκε κανένα κρούσμα,
• Από σύνολο 551 δείγματα που λήφθηκαν από άτομα που επέστρεψαν από το εξωτερικό της προηγούμενες μέρες, εντοπίστηκαν 3 κρούσματα,
• Από σύνολο 241 εργαστηριακών εξετάσεων από ιδιωτική πρωτοβουλία, εντοπίστηκε 1 θετικό αποτέλεσμα, και
• Από σύνολο 212 διαγνώσεων από τον τυχαίο δειγματοληπτικό έλεγχο 800 ατόμων, δεν εντοπίστηκε κανένα κρούσμα.
Από το πρόγραμμα των 20,000 εργαστηριακών διαγνώσεων ολοκληρώθηκαν από το Σάββατο, 11 Απριλίου, και μέχρι σήμερα η ώρα 4 το απόγευμα, συνολικά 16,287 εργαστηριακές εξετάσεις.

Από τον τυχαίο δειγματοληπτικό έλεγχο 800 ατόμων, ολοκληρώθηκαν μέχρι σήμερα 494 εργαστηριακές εξετάσεις.
Με βάση και τα σημερινά δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των θετικών κρουσμάτων ανήλθε στα 822 (περιλαμβανομένων και των δέκα που εντοπίστηκαν στις Βρετανικές Βάσεις). Οι αριθμοί που μόλις ανακοινώσαμε ενισχύουν την ενθαρρυντική εικόνα που διαμορφώνεται τις τελευταίες ημέρες. Τα επιδημιολογική δεδομένα είναι σε πολύ επίπεδο και είμαστε ιδιαίτερα ευχαριστημένοι για αυτή την εξέλιξη.
Με βάση, λοιπόν, αυτά τα θετικά δεδομένα, η Επιστημονική Επιτροπή θα συναντηθεί αύριο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στον οποίο θα εισηγηθεί την ενεργοποίηση του πλάνου για σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων. Οι αποφάσεις είναι ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας για αυτό δεν θα επεκταθώ.

Δεν θα κουραστούμε να σας ευχαριστούμε για τη μεγάλη βοήθεια που έχετε προσφέρει και την ίδια ώρα να μας επιτρέψετε να σας υπενθυμίζουμε, ότι η προσπάθεια θα πρέπει να συνεχιστεί για να διαφυλάξουμε αυτά που έχουμε επιτύχει. Όπως πολύ εύστοχα ανέφερε ο Υπουργός Υγείας, έχει κριθεί η μάχη αλλά όχι ο πόλεμος.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Δρ Μάριος Λοΐζου, Επιστημονικός Διευθυντής, Διεύθυνσης Λευκωσίας ΟΚΥπΥ

Τα κρούσματα παγκόσμια ξεπέρασαν τα 3 εκατομμύρια, ενώ ο αριθμός των θανάτων έφτασε τις 208,000. Πέραν των 890,000 ασθενών ανέρρωσαν πλήρως. Στην Κύπρο, ανακοινώνουμε σήμερα ακόμα ένα θάνατο ασθενούς που νοσηλευόταν στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας και κατέληξε χθες. Πρόκειται για άντρα, 76 ετών, με εξαιρετικά βεβαρυμμένο ιατρικό ιστορικό. Η τελική αιτία θανάτου είναι η νόσος COVID-19. Συνεπώς, ο συνολικός αριθμός των θανάτων σε ασθενείς θετικούς στον ιό SARS-CoV-2 ανέρχεται σε 20, ενώ οι θάνατοι με τελική αιτία θανάτου τη νόσο COVID-19 είναι 15, 11 άντρες και τέσσερεις γυναίκες με μέσο όρο ηλικίας τα 73 έτη.

Σύμφωνα με τα δεδομένα μέχρι τις 3 το απόγευμα, στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, νοσηλεύονται 19 άτομα, ένα εξ αυτών νοσηλεύεται στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας. Όλοι οι ασθενείς είναι σε σταθερή γενική κατάσταση. Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται συνολικά τέσσερεις ασθενείς, ένας στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού και τρεις στη ΜΕΘ Λευκωσίας. Επίσης, νοσηλεύονται εκτός αναπνευστήρα τρεις ασθενείς στη ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας. Η κλινική κατάσταση όλων των ασθενών στις ΜΕΘ είναι κρίσιμη αλλά σταθερή. Επιπλέον, σε όλα τα νοσηλευτήρια, πλην του νοσοκομείου αναφοράς, σε θάλαμο νοσηλεύονται τρία επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Όπως και τις προηγούμενες μέρες, έτσι και σήμερα, η εικόνα όσον αφορά στον αριθμό των νέων κρουσμάτων είναι θετική. Ετοιμαζόμαστε και το δικαιούμαστε για σταδιακή επιστροφή όχι στην καθημερινότητα που είχαμε συνηθίσει, αλλά σε μια νέα καθημερινότητα. Είναι αντιληπτό ότι και σε αυτή την φάση, ο κάθε ένας από εμάς έχει να παίξει τον δικό του ρόλο. Με τη σταδιακή επάνοδο σε κάποια μορφής κανονικότητα, η αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής και των σωστών αποστάσεων θα είναι καθοριστική. Οποιαδήποτε χαλάρωση από μέρους μας θα οδηγήσει σε αρνητικές καταστάσεις. Ό,τι έχουμε πετύχει είναι εύθραυστο. Θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι ότι και νέα κρούσματα θα έχουμε και νοσηλείες στα νοσηλευτήρια και βαριά πάσχοντες και ενδεχόμενα κάποιοι συνάνθρωποί μας δεν θα τα καταφέρουν. Στόχος μας θα πρέπει να είναι αυτοί οι αριθμοί να είναι όσο το δυνατό μικρότεροι. Είμαστε λοιπόν θεωρητικά σε θέση να περάσουμε στην 1η φάση χαλάρωσης των μέτρων. Δεν θα πρέπει όμως να ξεχνάμε ότι είναι μόνο η αρχή της προσπάθειας.

18:00 - Κανένα νέο κρούσμα στα κατεχόμενα

Ούτε και σήμερα καταγράφηκε περιστατικό κορωνοϊού στα κατεχόμενα, σύμφωνα με το "υπουργείο υγείας". Τα περιστατικά ανέρχονται μέχρι στιγμής στα 108.

Ο "υπουργός" Αλί Πιλί σε γραπτή δήλωση αναφέρει πως έγιναν σήμερα 453 έλεγχοι και δεν καταγράφηκε κρούσμα. Εξετάσεις έγιναν σε εργαζόμενους σε βενζινάδικα στην κατεχόμενη Λευκωσία, Κερύνεια και Αμμόχωστο καθώς και σε κόσμο που επισκέφθηκε τα νοσοκομεία αναφοράς σε κατεχόμενη Κερύνεια, Αμμόχωστο και Μόρφου και ένα ιδιωτικό νοσηλευτήριο. Επίσης εξετάστηκαν "δημοτικοί υπάλληλοι" και εργαζόμενοι στη "βουλή".

Σε νοσοκομεία νοσηλεύονται πέντε άτομα ενώ σε άλλα πέντε δόθηκαν εξιτήρια, αναφέρει ο "υπουργός".

17:45 - Επαναλειτουργεί το Ακτινολογικό της Πολυκλινικής Λευκωσίας

17:40 - Βήμα βήμα ο σχεδιασμός της άρσης των περιοριστικών μέτρων

17:11 - Μερικό άνοιγμα της οικονομίας στα Κατεχόμενα από 4 Μαΐου

17:00 - Επιχειρηματικός Σύνδεσμος Κύπρου - Ελλάδας: Θετική η συνεργασία των δύο χωρών στον τουρισμό

16:36 - Καραγιάννης: Αρχές Ιουνίου θα μπορούσαν να αρχίσουν οι αγώνες πρωταθλήματος

16:31 - Ηλεκτρονικά θα υποβάλλουν τα στοιχεία τους οι νεοσύλλεκτοι

16:15 - Το στρατηγικό πλάνο της κυβέρνησης για αθλητισμό

15:58 - Δεν εκτροχιάζεται η χαλάρωση λόγω Πάσχα

15:56 - Προοπτικές για τουρισμό της Κύπρου ελέω πανδημίας

15:43 - Ι. Παπαδόπουλος: Πιο ισχυρή μετά την κρίση του κορωνοϊού η ΕΕ

15;32 - Διαγνωστικά τεστ σε 55 κατοίκους, με πρωτοβουλία Κ.Σ. Κουκλιών

15:29 - Κύλισαν όλα ομαλά την πρώτη μέρα λειτουργίας των εξωτερικών ιατρείων στην Πάφο

15:14 - Κατά 30,7% μειώθηκαν οι πωλήσεις της βενζίνης τον Μάρτιο

15:12 - ΔΕΟΚ: Ζητά από τον Πρόεδρο ξεκάθαρη στρατηγική για έξοδο από την κρίση

15:00 - Ανοίγει η Κύπρος για πληρώματα γεωτρύπανων στην ΑΟΖ

14:48 - Επιστήμονες: Αντιεπιστημονικές και επικίνδυνες οι θέσεις των 152

14:45 - Πώς η πανδημία διαμορφώνει την κυπριακή πολιτική σκηνή

14:28 - Το Υπουργείο Άμυνας ανακοινώνει ότι παρατείνεται η αναβολή των παρουσιάσεων των εφέδρων και εθνοφυλάκων μέχρι την 31η Μαΐου 2020. Αναλόγως των εξελίξεων θα υπάρξει ενημέρωση για τις παρουσιάσεις που είναι προγραμματισμένες μετά τις 31 Μαΐου 2020.

14:19 - Σαββίδης: Πρόθεση να επανέλθουν τα δικαστήρια στην ομαλότητα

13:49 - Διευκρινίσεις Υπ. Υγείας για το σχέδιο 2,000 τεστ

13:04 - 17 ύποπτα κρούσματα νοσηλεύονται στο ΓΝ Λεμεσού

12:28 - Νοσοκομείο Αναφοράς: Συνολικά 18 ασθενείς με κορωνοϊό

12:22 - Πάνω από 460 χιλιάδες μηνύματα το Σαββατοκύριακο

12:12 - Σύνδεσμος Θεολόγων: Να επιτραπεί ο εκκλησιασμός κατά τις Κυριακές και τις μεγάλες γιορτές

11:49 - Πρώτη κυπριακή νίκη κατά της πανδημίας

11:42 - ΟΑΥ: Επικυρώνει τη παράταση για τρεις μήνες της β’ φάσης του ΓεΣΥ

11:31 - Κανένας θετικός από το «COVTRACER»

11:18 - Χαριλάου: Σε μία-δύο ημέρες η επαναλειτουργία εξωτερικών ιατρείων

11:10 - ΓΝ Λάρνακας: Συνολικά τέσσερα ύποπτα κρούσματα

10:58 - Απάντηση ΠΙΣ σε επιστολή των επαγγελματιών υγείας

10:27 - Η άρση των περιορισμών φέρνει σαρωτικές αλλαγές στην εργασία

10:19 - Ε. Νικολαΐδου: Η χρήση εφαρμογών και μέτρων κατά του ιού πρέπει να έχει νομική βάση

09:40 - ΑΑΕΚ: Τα συμπεράσματα για τη σχέση του καπνίσματος με τον ιό είναι πρώιμα

09:34 - Οριστικοποιείται η πρόταση για επανεκκίνηση της οικονομίας

08:20 - Διάταγμα διακίνησης - Η πόλη με τις περισσότερες καταγγελίες

07:50 - ΓΝ Πάφου: Πέντε άτομα δέχτηκε την Κυριακή το Κέντρο Διαλογής

07:44 - Σύσκεψη για επαναλειτουργία των δικαστηρίων υπό τον Πρόεδρο

07:00 - Το στρατηγικό πλάνο με τις εισηγήσεις για άρση περιοριστικών μέτρων

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

X