ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Δυναμικά μέτρα από εκπαιδευτικούς αν δεν ρυθμιστεί το καθεστώς εργοδότησης τους

Σε έκτακτη συνεδρία στην επιτροπή παιδείας μέχρι της 28 Μαρτίου, στην παρουσία των επηρεαζόμενων υπουργών συνεχίζεται η συζήτηση

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εκπαιδευτικοί στα απογευματινά και νυκτερινά προγράμματα του υπουργείου Παιδείας συζήτησε κατά την σημερινή της συνεδρία η επιτροπή παιδείας της βουλής. Με βουλευτές να υποστηρίζουν ότι αν και υπήρξαν δεσμεύσεις προεκλογικά για αλλαγή της κατάστασης και επιστροφής τους στο καθεστώς μισθωτού αυτό δεν έχει ακόμα γίνει , με τους ίδιους να παραμένουν στην δημόσια εκπαίδευση με το καθεστώς της αγοράς υπηρεσιών, ένα καθεστώς όπως υποστηρίζουν είναι για τους ίδιους δυσβάστακτο.

Μιλώντας ενώπιον της επιτροπής ο διευθυντής μέσης εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας Κυπριανός Λούης σημείωσε ότι μέσα από τις συναντήσεις οι επηρεαζόμενοι εκπαιδευτικοί ζήτησαν όπως επιστρέψουν στο καθεστώς μισθωτού που είχαν πριν το 2013 καθώς επίσης και να διεκδικήσουν μοριοδότηση μέσα από το νέο σύστημα διορισμών. Σημειώνοντας  ότι σήμερα εργοδοτούνται με αυτό το καθεστώς πέραν το 5000 εκπαιδευτικών. Επισημαίνοντας ότι την ερχόμενη Τετάρτη 28 Μαρτίου αναμένεται ότι ο υπουργός Παιδείας θα καταθέσει ενώπιον του υπουργικού την τελική θέση του υπουργείου όσο αφορά το καθεστώς των επηρεαζόμενων εκπαιδευτικών. Μια πρόταση που όπως υποστήριξε θα είναι βασισμένη πάνω στις γνωματεύσεις που έχουν οι ίδιοι ενώπιον τους.

Εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών οι οποίοι βρίσκονταν παρόν στην βουλή τόνισαν ότι εάν μέχρι το τέλος του μήνα δεν λυθεί το θέμα θα κάνουν πράξη την πρόθεση τους για δυναμικά μέτρα. Όπως σημείωσαν οι επηρεαζόμενοι εκπαιδευτικοί η αγορά υπηρεσιών τους καταπατεί τα ελάχιστα εργασιακά τους δικαιώματα, αφού δεν μπορούν να απολαμβάνουν τα ελάχιστα εργασιακά δικαιώματα, και για πέντε μήνες το χρόνο που δεν εργάζονται δεν μπορούν να παίρνουν ανεργιακό επίδομα με αποτέλεσμα να στερούνται βασικού εισοδήματος. Όπως σημείωσαν ο μισθός που παίρνουν μέσα από την ενασχόληση τους στα προγράμματα του υπουργείου Παιδείας δεν ξεπερνά τα 500-600 ευρώ, και ότι οι ίδιοι σήμερα πληρώνονται στην βάση των ωρών που δουλεύουν.

Οι εκπαιδευτικές οργανώσεις οι οποίες ήταν παρόν συνεδρία τόνισαν ότι είναι απαράδεκτο να εργάζονται εκπαιδευτικοί με το καθεστώς αγοράς υπηρεσιών εκφράζοντας την πλήρη στήριξη τους στα αιτήματα των επηρεαζόμενων εκπαιδευτικών. Με την ΠΟΕΔ να τονίζει ότι δημιουργείται σοβαρό πρόβλημα καθώς σε 96 σχολεία της δημοτικής εκπαίδευσης υπάρχει αγορά υπηρεσιών που καλύπτει το πρόγραμμα «δράσε» και καλύπτει το 15% των μαθητών. Μέλη της επιτροπής παιδείας σημείωσαν ότι θα πρέπει να κληθεί στην επόμενη συνεδρία ο υπουργός Παιδείας για να δώσει πολιτική θέση για το όλο θέμα για να διαφανεί κατά πόσο μπορεί να βρεθεί λύση στα θέματα που θέτουν οι εκπαιδευτικοί.

Προβλήματα και με το ΤΚΑ

Παράλληλα με τα πιο πάνω θέματα οι εκπαιδευτικοί θέτουν και θέμα, για την μη συννενόηση του υπουργείου Παιδείας με το ταμείο κοινωνικών ασφαλίσεων, ένα θέμα όπως υποστηρίζουν δημιουργεί προβλήματα καθώς αν και οι ίδιοι προχωρούν σε πληρωμή των κοινωνικών τους ασφαλίσεων, προχωρεί και το υπουργείο σε αποκοπή από τον μισθό τους του ποσοστού που απαιτείται για το ΤΚΑ. Με αποτέλεσμα όπως υποστηρίζουν να χρειάζεται να προχωρήσουν σε αιτήσεις για να πάρουν πίσω τα λεφτά που λανθασμένα του αποκόπτονται από το υπουργείο παιδείας, κάτι που τους αναγκάζει να περιμένουν για διάστημα πέραν των 3μηνών να πάρουν μέρος του μισθού τους.

Με το τέλος της συνεδριάσης ο πρόεδρος της επιτροπής Παιδείας Κυριάκος Χατζηγιάννης ζήτησε το καθορισμό έκτακτης συνεδρίας μέχρι τις 28 Μαρτίου στην παρουσία των πολιτικών προϊστάμενων των 3  επηρεαζόμενων υπουργείων (Παιδείας,Οικονομικών, Εργασίας)  για να διαφανεί εάν μπορεί να δοθεί λύση στο πρόβλημα των εκπαιδευτικών. 

Με τις συντεχνίες και τους εκπαιδευτικούς να δηλώνουν ότι η υπομονή τους εξαντλείται και ότι είναι έτοιμοι να προχωρήσουν σε δυναμικά μέτρα στην περίπτωση που δεν γίνουν δεκτά τα αιτήματα τους.

 

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παιδεία: Τελευταία Ενημέρωση