ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 23:00
 

Στα αζήτητα οι νέοι πτυχιούχοι της Κύπρου

Το 4ο χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης στην Ε.Ε. καταλαμβάνουν οι Κύπριοι απόφοιτοι

Ένα εκ των χαμηλότερων ποσοστών απορρόφησης νέων πτυχιούχων στην αγορά εργασίας από τις χώρες κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατέχει η Κύπρος σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Κομισιόν). Στα πλαίσια των προσπαθειών που καταβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) για επιτυχή εκπαίδευση όλων των νέων της Ευρώπης, διεξήγαγε έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί το ποσοστό απασχόλησης αποφοίτων σε κάθε χώρα που είναι κράτος μέλος της.

Η έκθεση της Κομισιόν για το 2018, φέρει τίτλο «Παρακολούθηση της Εκπαίδευσης και της Κατάρτισης» και καταδεικνύει ότι τα κράτη μέλη έχουν σημειώσει πρόοδο όσον αφορά την επίτευξη των στόχων τους. Αναλυτικά, το 2014, το μέσο ποσοστό απασχόλησης νέων αποφοίτων στην Ευρώπη ήταν στο 76%, ενώ το 2017 ανήλθε στο 80,2%. Κύριος στόχος της Ε.Ε. είναι το ποσοστό μέχρι το 2020 να φτάσει στο 82%.

Στα χαμηλά η Κύπρος

Όσον αφορά την Κύπρο η έκθεση καταδεικνύει πως η χώρα μας κατέχει την τέταρτη χαμηλότερη θέση σε ποσοστό απασχόλησης αποφοίτων από όλες τις χώρες της Ε.Ε. με 71,5%, ενώ ακολουθεί η Κροατία με ποσοστό 65,9% και η Ιταλία με ποσοστό 55,2%. Τη χαμηλότερη θέση στην απορρόφηση νέων πτυχιούχων στην αγορά εργασίας κατέχει η Ελλάδα με ποσοστό μόλις 52%.

Στην τελευταία θέση η Ελλάδα με ποσοστό 52%.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα της έρευνας, ο εκπρόσωπος της ομάδας (theknowledgeacademy.com) που ανέλυσε τα δεδομένα, Τζόσεφ Σκοτ, αναφέρει πως η Ευρώπη δεν απέχει πολύ από το να επιτύχει τον επιθυμητό στόχο, σημειώνοντας παράλληλα πως ευελπιστούν ότι οι χώρες με τα χαμηλότερα ποσοστά θα χρησιμοποιήσουν τα δεδομένα για να βελτιώσουν τις συνθήκες για τους αποφοίτους τους. «Εξάλλου», πρόσθεσε, «η επένδυση στην εκπαίδευση εντός Ευρώπης, θα μας ωφελήσει όλους». «Αν οι απόφοιτοί μας μπορούν να πετύχουν στη ζωή τους, θα δημιουργηθεί μία βιώσιμη δύναμη εργασίας πτυχιούχων με αυτοπεποίθηση που θα είναι έτοιμοι να ξεπεράσουν οτιδήποτε», υπογράμμισε.

Πρωτιά για την Μάλτα

Το υψηλότερο ποσοστό απορρόφησης νέων πτυχιούχων στην Ευρώπη καταλαμβάνει η Μάλτα με ποσοστό 94,5%, δίνοντας το παράδειγμα στα υπόλοιπα κράτη μέλη της Ε.Ε. Μάλιστα, είναι άξιο απορίας το γεγονός ότι η Μάλτα με σχεδόν τον μισό πληθυσμό (460.297) από αυτόν της Κύπρου (854.802), κατέχει το πιο ψηλό ποσοστό απασχόλησης νέων πτυχιούχων στην Ε.Ε., ενώ η χώρα μας βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις. Μετά την Μάλτα τα υψηλότερα ποσοστά κατέχουν η Γερμανία (90,9%), η Ολλανδία (90,4%), η Τσεχία (89,9%), η Αυστρία (89,4%), το Λουξεμβούργο (88,5%) και η Σουηδία (88,3%).

Θετικά τα ποσοστά για το Παν. Κύπρου

Από εκεί και πέρα, η «Κ» εντόπισε και παραθέτει στοιχεία για το ποσοστό απασχόλησης των αποφοίτων του μεγαλύτερου Δημόσιου Πανεπιστήμιου στην Κύπρο, αλλά και κατά πόσο οι νέοι του πτυχιούχοι εργοδοτούνται σε θέση ανάλογα με το πτυχίο τους. Βάσει των αποτελεσμάτων της έρευνας που διεξήγαγε το Γραφείο Αποφοίτων του Πανεπιστημίου Κύπρου για το 2017, διαφαίνεται πως το ποσοστό απασχόλησης των νέων αποφοίτων του Παν. Κύπρου είναι αισθητά αυξημένο σε σχέση με το συνολικό ποσοστό που προτάσσει η Κομισιόν για τους νέους πτυχιούχους της Κύπρου.

Συγκεκριμένα, το 76,1% των αποφοίτων του Παν. Κύπρου δηλώνει πως εργοδοτείται με πλήρη απασχόληση, το 12% με μερική απασχόληση, ενώ μόλις το 11,1% απάντησε πως αναζητά εργασία. Όπως αναφέρει, το Παν. Κύπρου στα αποτελέσματα της έρευνας είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι το 76,5% των εργοδοτούμενων αποφοίτων τους εργάζονται σε θέση σχετική με τις σπουδές τους, ενώ μόλις το 18,8% απάντησε ότι εργάζεται σε θέση που δεν σχετίζεται με το πτυχίο του. Σημειώνεται δε, πως το υπόλοιπο 4,7% απάντησε πως δεν είναι σίγουρο κατά πόσο η θέση εργασίας του σχετίζεται με το πτυχίο σπουδών του.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Σχόλια αναγνωστών

Και εγένετο Νέο Κύμα

«"Νέο Κύμα" με παλαιά ...τρωκτικά!!!»
Ai Em  |  10:16

Τα μυστήρια της συνάντησης του Τραμπ με τον Ερντογάν

«Δύο άθλιοι διοικούν τώρα τον κόσμο. »
ΑΚΑ  |  21:13

Επιτέθηκαν σε εθνοφρουρούς σε φυλάκιο της Ε.Φ στον Παχύαμμο

«Είναι φως φανάρι ότι η παρουσία παράνομων μεταναστών στην Κύπρο δεν είναι αναγκαία. Τα καταφέρνουμε ...»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  14:41

Παιδεία: Τελευταία Ενημέρωση

X