ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Φλερτ με ουρά για Τρ. Κύπρου και Lone Star

Η Τράπεζα «συνεχίζει να είναι στα ραντάρ» του Ταμείου, αλλά με κινήσεις πιθανώς μετά τις Προεδρικές του 2023

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Έκλεισε στο παρόν στάδιο ο κύκλος των προσφορών της Lone Star Funds για την απόκτηση της Τράπεζας Κύπρου, γνωστοποιώντας η πρώτη πως δεν θα προχωρήσει σε νέα προσφορά για την απόκτηση της τράπεζας που χτύπησε την πόρτα της τρεις φορές από το Μάιο. Η κίνηση της Lone Star έκανε κατορθωτό να στραφούν τα διεθνή επενδυτικά βλέμματα προς την Τράπεζα Κύπρου, γεγονός που πλέον δεν αποκλείει να δούμε παρόμοιες κινήσεις από τράπεζες ή και επενδυτικά ταμεία. Εξάλλου, οι φήμες για φλερτ μεταξύ της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος και της Τράπεζας Κύπρου παρόλο που έχουν διαψευστεί και από τις δύο πλευρές, συνεχίζουν και ακούγονται. Όπως επίσης, φήμες ακούγονται πως έχουν γίνει ασκήσεις από την Τράπεζα Κύπρου (δεν τις έχει κάνει η ίδια, έχει δώσει την εργασία να την κάνει άλλη διεθνής τράπεζα) για πιθανή πώληση των εργασιών της που βρίσκονται κάτω από την ομπρέλα του Ομίλου. Όπως για παράδειγμα, θα μπορούσε να έχει ζητηθεί μία τέτοια άσκηση για πώληση των ασφαλιστικών της εργασιών, πράγμα βεβαίως που δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί στο παρόν στάδιο και είναι απλά μία υπόθεση.

Επιστρέφοντας στα της Lone Star και της Τράπεζας Κύπρου, διαφαίνεται πως οι Financial Times στο άρθρο τους είχαν δίκιο. Μία ελκυστική τιμή δεν θα μπορούσε από μόνη της να καταφέρει το Συμβούλιο της Τράπεζας Κύπρου να εξετάσει σοβαρά μία νέα, τέταρτη πρόταση, για εξαγορά της Τράπεζας. Το 1,80 ευρώ ανά μετοχή παραδείγματος χάριν, που θα ήταν μία «τεντωμένη προσφορά» (on the stretch side), αν και θα την «καλοέβλεπαν» κάποιοι μέτοχοι, πιθανώς δεν θα είχε αποτέλεσμα. Η πολιτεία και η Διοίκηση της Τράπεζας Κύπρου είχαν αποφασίσει να μην δώσουν ένα κομμάτι που ενδεχομένως είναι στενά συνδεδεμένο με την κυπριακή οικονομία και που έχει δεδομένα πολλών κυπρίων πολιτών στα βιβλία της. «Ούτε μία τιμολόγηση των 2 ευρώ ανά μετοχή θα είχε αποτέλεσμα», σχολιάζουν χαρακτηριστικά στην «Κ» κύκλοι που γνωρίζουν από επενδύσεις.

Η Lone Star την Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου, τρεις ημέρες πριν φτάσει η καταληκτική ημερομηνία που θα μπορούσε το Ταμείο να δώσει νέα προσφορά για την Τράπεζα Κύπρου, γνωστοποίησε πως δεν θα το πράξει. «Το ενδιαφέρον αποσύρθηκε», σχολίασαν χαρακτηριστικά τραπεζικές πηγές. Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει όμως η «Κ», η Τράπεζα Κύπρου «συνεχίζει να είναι στα ραντάρ» της Lone Star. Ωστόσο, ό,τι νέο πιθανό να προκύψει θα πραγματοποιηθεί μετά το πέρας των Προεδρικών εκλογών του 2023 και βάσει των οικονομικών συνθηκών που θα υπάρχουν στην Κύπρο και στην παγκόσμια σκηνή. Η Lone Star είναι «μεγάλο καράβι» εξάλλου και δεν ενδιαφέρεται για μικρές επενδύσεις. Για τα Ταμεία τέτοιου βεληνεκούς το ενδιαφέρον τους περιορίζεται σε τράπεζες (γι’ αυτό «χτύπησε» την Ελληνική Τράπεζα το 2018 και την Τράπεζα Κύπρου το 2022) και δεν έχει ακουστεί για επενδύσεις σε άλλο τομέα στην Κύπρο. Ενδεχομένως να ενδιέφερε τη Lone Star κάτι στον ξενοδοχειακό τομέα, αλλά στο χρονικό στάδιο που βρισκόμαστε δεν φαίνεται να υπάρχει ένα μεγάλο άνοιγμα για να βάλουν εννιαψήφια νούμερα. Για οκταψήφια δεν παρουσιάζουν εύκολα ενδιαφέρον, παρά μόνο αν έχουν συμπληρωματικό χαρακτήρα για άλλες υφιστάμενες επενδύσεις τους.

Μία ελκυστική τιμή δεν θα μπορούσε από μόνη της να καταφέρει το Συμβούλιο της Τρ. Κύπρου να εξετάσει σοβαρά μία νέα, τέταρτη πρόταση. Είχαν δίκιο οι FT.

Αισιοδοξία στην Τράπεζα

Για την έκβαση των πραγμάτων και την απόφαση του Ταμείου να μην επανέλθει με νέα πρόταση, ήταν σχεδόν σίγουρη η Διοίκηση της Τράπεζας Κύπρου. Τις τελευταίες ημέρες όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «Κ» υπήρχε διάχυτη μία αισιοδοξία εντός της τράπεζας, κάτι που δεν θύμιζε το αίσθημα που υπήρχε τον Αύγουστο για παράδειγμα. Το νομοσχέδιο που θα έδινε τη δυνατότητα στο κράτος και στην παρούσα κατάσταση στο Υπουργείο Οικονομικών να δράσει ως Αρμόδια Αρχή, έδρασε ως «ασπίδα». Την Πέμπτη της 29ης Σεπτεμβρίου αναμένεται να ψηφιστεί στην Ολομέλεια της Βουλής, το νομοσχέδιο που μπήκε με τη μορφή κατεπείγοντος και που θυμήθηκε η πολιτεία ότι έπρεπε να έχει περάσει από τον Οκτώβρη του 2020. Θα μπορούσε ωστόσο να ανακόψει την φόρα της Lone Star εάν είχε κάνει τέταρτη προσφορά;

Το εν λόγω νομοσχέδιο δεν φαίνεται να ανησυχούσε τη Lone Star. Όχι γιατί η πρόταση θα γινόταν βάσει των ιρλανδικών κανόνων εξαγοράς, άρα και δεν θα είχε λόγο η κυπριακή πολιτεία να επέμβει. Αλλά, επειδή η Lone Star έχει δείξει δείγματα γραφής και στο Εποπτικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (SSM), αλλά και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Κομισιόν) που έχει προχωρήσει σε επενδύσεις εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εικάζεται πως, ακόμα και αν η Αρμόδια Αρχή στην Κύπρο έφερε αντίσταση στην εξαγορά της Τράπεζας Κύπρου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θα έβρισκε τους ίδιους λόγους για να «κόψει» την πιθανή εξαγορά. «Επικίνδυνη εξαγορά» ενδεχομένως να ήταν αν ήθελε η Lone Star να εξαγοράσει λιμάνια, τηλεπικοινωνίες και άλλες ευαίσθητης σημασίας οργανισμούς. Η Lone Star έχει ήδη επενδύσει σε τράπεζες, στην μη συστημική γερμανική IKB Deutsche Industriebank και στην πορτογαλική συστημική Novo Bancο.

Σιγή ιχθύος

Μετά τις αρκετές –ομολογουμένως- δηλώσεις για το χτύπημα της πόρτας από τη Lone Star για την Τράπεζα Κύπρου από τον Αύγουστο, τις τελευταίες δύο εβδομάδες δεν υπήρχαν δηλώσεις από την Πολιτεία περί του θέματος. Όπως ακούστηκε, μεγάλο ρόλο έπαιξε η επίσκεψη υψηλά ιστάμενων προσώπων από την Ουάσινγκτον, οι οποίοι θέλησαν να λάβουν γνώση για το «φλερτ» μεταξύ BOC και Lone Star και για την όχι τόσο θετική στάση της Πολιτείας στην προσπάθεια της Lone Star να αποκτήσει την Τράπεζα. Επί τούτου, τα υψηλά ιστάμενα πρόσωπα της Ουάσιγκτον θέλησαν να ακούσουν δια ζώσης τις απόψεις για πιθανό «μπλοκάρισμα» αμερικανικών επενδύσεων, όπως αυτή που ήθελε να προχωρήσει η Lone Star. Αξίζει να σχολιαστεί πως, ναι μεν δεν υπήρξε αρνητική στάση από την Πολιτεία για την έλευση της Lone Star για επενδυτικούς σκοπούς, ωστόσο δεν «στρώθηκαν και κόκκινα χαλιά». Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ότι κάποια πρόσωπα από την πολιτικοοικονομική σκηνή της Κύπρου δεν θέλησαν καν να δουν την εκπροσώπηση της Lone Star είτε δια ζώσης, είτε μέσω βιντεοκλήσεων, επικαλούμενοι «φόρτο εργασίας».

Έπεσε η μετοχή

Όπως ήταν αναμενόμενο, μετά την παύση του ενδιαφέροντος στο παρόν στάδιο για την απόκτηση της Τράπεζας Κύπρου από το Ταμείο, το Χρηματιστήριο αντέδρασε αναλόγως. Οι ζημιές για την Τράπεζα Κύπρου πάνω στη μετοχή της ξεπέρασαν το 8% και έκλεισε η τιμή στο 1,27 ευρώ ανά μετοχή, έναντι 1,43 ευρώ που έκλεισε μία ημέρα πριν, την Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2022.

Η Τράπεζα Κύπρου με δική της ανακοίνωση το απόγευμα της Τρίτης, λίγες ώρες μετά την άρνηση της Lone Star να επανέλθει με τέταρτη πρόταση, σημείωσε πως το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας επιδεικνύει μεγάλη εμπιστοσύνη στις μελλοντικές προοπτικές της και παραμένει δεσμευμένο στην επίτευξη της στρατηγικής του ως ένα πιστωτικό ίδρυμα με ανθεκτική κερδοφορία, ικανό να στηρίξει περαιτέρω την κυπριακή οικονομία. «Το Διοικητικό Συμβούλιο παραμένει πεπεισμένο για την ικανότητά του Συγκροτήματος να υλοποιήσει τους στρατηγικούς του στόχους, παρέχοντας ισχυρές αποδόσεις για τους μετόχους μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα», κατέληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση