ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

«Σκάκι» η αποχώρηση προσωπικού από τράπεζες

Πατούν το κουμπί εξόδου άτομα που δεν καταργούνται οι θέσεις τους και δεν το πατούν αυτά που καταργούνται

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Σε παιχνίδια για δύσκολους λύτες εξελίσσονται τα πλάνα των κυπριακών τραπεζών για μείωση του προσωπικού βάσει των μελλοντικών επιχειρηματικών τους πλάνων. Η Τράπεζα Κύπρου έδωσε παράταση στο Σχέδιο Εθελούσιας Αποχώρησης μέχρι και την προσεχή Πέμπτη 21 Ιουλίου 2022, ενώ έπρεπε να έχει σταματήσει από τη Δευτέρα 18 Ιουλίου 2022. Η Ελληνική Τράπεζα, επίσης, βρίσκεται σε στάση αναμονής σε σχέση με τη μείωση του προσωπικού της, αναμένοντας το «σύρμα» του Υπουργείου Εργασίας για να έρθει στο τραπέζι του διαλόγου με την ΕΤΥΚ. Δίχως να επιβεβαιώνουν οτιδήποτε από τα κάτωθι πηγές της Τράπεζας Κύπρου, η «Κ» είναι σε θέση να γνωρίζει ότι σχεδόν έχει πιάσει το στόχο της, αυτόν της αποχώρησης των 500 – 600 ατόμων. Το πρόβλημα όμως δεν είναι ο αριθμός. Το πρόβλημα είναι πόσοι από αυτούς που έχουν πατήσει το «κουμπί» της εξόδου μπορούν ρεαλιστικά να αποχωρήσουν από την τράπεζα. Μέχρι την Παρασκευή είχαν πατήσει το «κουμπί» της εξόδου από την τράπεζα, όπως γνωρίζει η εφημερίδα, 380 υπάλληλοι, ενώ προχθές, Δευτέρα 18 Ιουλίου, είχαν πατήσει το «κουμπί» πάνω από 500 άτομα προσωπικού. Όμως, το «κουμπί» δεν το έχουν πατήσει συγκεκριμένοι υπάλληλοι που θα καταργηθούν οι θέσεις τους, τα τμήματά τους και δεν θα έχουν αντικείμενο ασχολίας στην Τράπεζα Κύπρου. Υπάρχει μερίδα προσώπων στην Τράπεζα που βάσει του στρατηγικού πλάνου της Τράπεζας δεν θα έχουν αντικείμενο ασχολίας, και δεν έχουν πατήσει ακόμα το «κουμπί».

Δεν είναι πρόβλημα όμως μόνο της Τράπεζας Κύπρου, το Σχέδιο Εθελούσιας Εξόδου που μετεξελίσσεται σε σκάκι. Αντίστοιχο πρόβλημα αναμένεται να αντιμετωπίσει και η Ελληνική Τράπεζα. Η Ελληνική αναμένεται να μειώσει τους υπαλλήλους της μέχρι το τέλος του 2022 κατά 350, ενώ σε βάθος 2ετίας – 3ετίας θα αυξηθεί αυτός ο αριθμός πάνω από 1.000. Όπως γίνεται αντιληπτό, οι αριθμοί είναι ένα ζήτημα, ποιοτικά όμως ποιοι από το προσωπικό θα αποχωρήσουν, είναι άλλο ζήτημα. Προφανώς και στην περίπτωση της Τράπεζας Κύπρου, αλλά και σε λίγο καιρό από τώρα ενδεχομένως να είναι και της Ελληνικής, το πρόβλημα να είναι πως πατούν το κουμπί της εξόδου υπάλληλοι που η τράπεζα δεν θέλει να αποχωριστεί και υπάλληλοι που θα θέλει, να μην το πατούν.

Εκεί μπαίνει και το ζήτημα των «πιέσεων». Ανά καιρούς έχουμε δει και μέσω προβολής της ΕΤΥΚ από εγκυκλίους πως τράπεζες πιέζουν συγκεκριμένους υπαλλήλους για αποχώρηση. Το πρόγραμμα είναι μεν εθελοντικό, πλέον όμως οι τράπεζες έχουν βάλει στη «φαρέτρα» τους και το όπλο των πλεονασμών, λέξη «ταμπού» που πριν από το 2022 δεν μπορούσε να χρησιμοποιηθεί τουλάχιστον στον τραπεζικό κλάδο. Την αρχή έκανε η ΚΕΔΙΠΕΣ, ακολούθησε η Ελληνική χρησιμοποιώντας την και τώρα η Τράπεζα Κύπρου έχει αφήσει «παραθυράκι» για πλεονασμούς αν δεν πετύχει το στόχο της αναφορικά με το Σχέδιο. Άρα, οι πλεονασμοί θα χρησιμοποιηθούν πιθανότατα όχι για ποσοτικούς σκοπούς, αλλά για ποιοτικούς.

Παγωμένο ζήτημα

Ένα «παγωμένο» ζήτημα είναι αυτό της ΚΕΔΙΠΕΣ, αναφορικά με τη μείωση του προσωπικού της κατά 40 άτομα. Σε αυτά τα 40 άτομα ήταν έτοιμη να εφαρμόσει πλεονασμούς. Στην προκειμένη περίπτωση όμως οι πλεονασμοί μπορεί να ενέχουν και πολιτική «οσμή», καθώς το μέλλον των 40 υπαλλήλων της ΚΕΔΙΠΕΣ είναι στην κρίση του μεγαλομετόχου της ΚΕΔΙΠΕΣ, δηλαδή του Υπουργείου Οικονομικών. Εκείνο που υπάρχει πάντως σε παλαιότερη ενημέρωση είναι πως το προσωπικό αυτό δεν πρόκειται να μεταφερθεί σε άλλο κρατικό τμήμα, είτε του δημοσίου, είτε σε ημικρατικό οργανισμό.

25% και 15%

Όταν παρουσίασε τα οικονομικά της αποτελέσματα η Τράπεζα Κύπρου για το πρώτο τρίμηνο του 2022 τόνιζε πως μέσα στο 2022 είχε πρόθεση να μειώσει το κόστος της μειώνοντας κατά 25% τα καταστήματα και κατά 15% τον αριθμό των υπαλλήλων της. Δύο μήνες μετά και προχώρησε σε αυτές τις ενέργειες, μη χάνοντας χρόνο. Αρχές Ιουλίου μείωσε 15 καταστήματα και πλέον έχει 60 συνολικά σε παγκύπρια βάση. Το 2019 λειτουργούσαν 86 καταστήματα. Μείωσε όμως και ΑΤΜ. Από 156 τον Ιούνιο, πλέον λειτουργούν 141. Όσον αφορά στους υπαλλήλους, στα τελευταία αποτελέσματα αναγραφόταν ότι το συγκρότημα εργοδοτεί 3.395 άτομα. Άρα, θα παραμείνουν 2.800 - 2.900 άτομα προσωπικού στην Τράπεζα Κύπρου και έχουν γίνει οι κατάλληλες ασκήσεις επί χάρτου για να λειτουργεί με δομή μειωμένη κατά 15% σε επίπεδο ανθρωπίνου δυναμικού.

Προέχει η σύμβαση

Κατά την Ελληνική Τράπεζα η υπογραφή της συλλογικής σύμβασης με την ΕΤΥΚ προέχει από μία ενέργεια μείωσης του προσωπικού της. Έχει δηλώσει επίσημα σε παλαιότερη ενημέρωση ότι η Τράπεζα είναι έτοιμη να συμβιβαστεί και να συμφωνήσει σε μια ολιστική λύση για όλες τις εκκρεμότητες με την ΕΤΥΚ, στη βάση μιας νέας συλλογικής σύμβασης. Σύμφωνα με την Ελληνική, υπάρχει η βούληση και η δέσμευση της Τράπεζας να συζητηθούν όλα τα εκκρεμή ζητήματα και να καταλήξουν σε κάποιο συμβιβασμό, αποφεύγοντας περιττές αντιπαραθέσεις. Η Ελληνική επισημαίνει ότι βάσει των δεδομένων που υπάρχουν, η νέα συλλογική σύμβαση θα διασφαλίζει έναν υγιή και εύρωστο οργανισμό και θα διαφυλάττει όσο το δυνατόν περισσότερες θέσεις εργασίας.

Η ΕΤΥΚ σε σχετική εγκύκλιό της προ 15 ημερών είχε αναφέρει πως η Ελληνική Τράπεζα έχει απομονωθεί. Έκανε αντιπαραβολή με την ανανέωση της Συλλογικής Σύμβασης με την Alpha Bank, για τα έτη 2019 – 2022, σύμβαση που ήταν «φρέσκια». Με τη συμφωνία αυτή τόνιζε η ΕΤΥΚ πως ουσιαστικά η μόνη Τράπεζα που έχει «αυτοαπομονωθεί» και δεν έχει προχωρήσει στην υπογραφή Συμφωνίας παραμένει η Ελληνική Τράπεζα, συμπληρώνοντας πως η Ελληνική εξακολουθεί να έχει απόψεις και επιθυμίες εκτός τόπου και χρόνου. Σχολίαζε δε, ότι η συμφωνία που είχε επιτευχθεί με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Τράπεζας κ. Ε. Πολυκάρπου και την απέρριψε κατά την ΕΤΥΚ ο κ. Oliver Gatzke, είναι πανομοιότυπη με αυτήν που υπέγραψαν όλες οι άλλες τράπεζες.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση