ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Επίσημα Πρόεδρος της ΕΚΤ η Λαγκάρντ

Η πρώην διευθύντρια του ΔΝΤ είναι η πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει καθήκοντα Προέδρου της ΕΚΤ

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Ανέλαβε σήμερα καθήκοντα Προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), η Κριστίν Λαγκάρντ, τέως Διευθύνουσα Σύμβουλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αντικαθιστώντας τον Ιταλό Μάριο Ντράγκι.

Η κ. Λαγκάρντ είναι η πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει καθήκοντα Προέδρου της ΕΚΤ από το 1998 που άρχισε η λειτουργία της ΕΚΤ, ύστερα από τρεις άνδρες στο τιμόνι της τράπεζας.

Όπως αναφέρει σημερινή ανακοίνωση της ΕΚΤ, η κ. Λαγκάρντ διορίστηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 18 Οκτωβρίου 2019 και η θητεία της θα διαρκέσει 8 έτη.

Προστίθεται ότι η νέα Πρόεδρος της ΕΚΤ διαδέχεται τον Μάριο Ντράγκι, ο οποίος διετέλεσε Πρόεδρος της ΕΚΤ από την 1η Νοεμβρίου 2011 έως τις 31 Οκτωβρίου 2019.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΓΠΕ), η πορεία της πρώην δικηγόρου του εταιρικού δικαίου, η οποία διήλθε μέσω της πολιτικής και διεθνών οργανισμών, χαρακτηρίστηκε από τη διαχείριση της οικονομικής κρίσης, κρατώντας το τιμόνι του Υπουργείου Οικονομικών της Γαλλίας το 2007-2011 και το αξίωμα της επικεφαλής του ΔΝΤ την περίοδο 2011-2019. Ωστόσο, δεν διαθέτει τα επίσημα οικονομικά προσόντα πρώην κηδεμόνων του ενιαίου νομίσματος.

Η κ. Λαγκάρντ αναλαμβάνει καθήκοντα σε μια εποχή κατά την οποία εντός του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ υπάρχουν διαφορετικές απόψεις σε σχέση με την τελευταία απόφαση της τράπεζας για το νέο γύρο ποσοτικής χαλάρωσης.

Από την 1η Νοεμβρίου, σύμφωνα με το ΓΠΕ, το ίδρυμα θα ξαναρχίσει τις αγορές ομολόγων "ποσοτικής χαλάρωσης" (QE) ύψους 20 δισ. ευρώ μηνιαίως, πέραν της πολιτικής των ιστορικών χαμηλών επιτοκίων και των φθηνών δανείων προς τις τράπεζες.

Ειδικά οι Γερμανοί, σύμφωνα με το δημοσίευμα του ΓΠΕ, γκρινιάζουν για τις επιπτώσεις των χαμηλών επιτοκίων στις καταθέσεις τους, με την ημερήσια γερμανική εφημερίδα Bild να χαρακτηρίζει τον προκάτοχό της, Ντράγκι, ως "Κόμη Ντραγκίλα" λέγοντας ότι εξανεμίζει τις καταθέσεις.

Επίσης, σύμφωνα με το δημοσίευμα, η κ. Λαγκάρντ δήλωσε στους Ευρωβουλευτές τον περασμένο Σεπτέμβριο ότι θα ήθελε να εξετάσει την επικοινωνιακή πολιτική της τράπεζας και να στηρίξει το γυναικείο προσωπικό στην ΕΚΤ και τη δράση για το κλίμα.

Επιπλέον, η κ. Λαγκάρντ κάλεσε τις χώρες με συνεχή δημοσιονομικά πλεονάσματα, όπως η Ολλανδία και η Γερμανία, να αυξήσουν τις δαπάνες για να αποκαταστήσουν τις "ανισορροπίες" στην ευρωζώνη, επενδύοντας περισσότερο σε υποδομές, εκπαίδευση και καινοτομία.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Όπως ήδη ελέχθη, αυτή η ιστορία είναι και το Βαρερλώ του Άντρου Κυπριανού και του κόμματος του βεβαίως! ...»
ΑΚΑ  |  21:01

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Προφανώς ο Τσσκ Νόρις τον απείλησε ότι θα βγάλει στην φόρα τα δάνεια του Ακελ στα συνεργατικά....»
Αρμαγεδών  |  11:34

Αγία Σοφία: Ένα αιώνιο πολιτικό σχέδιο

«Εν τω μεταξύ η δύση και η Ρωσσία σφυρούν αφιάφορα....»
Αρμαγεδών  |  08:48

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση