ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Γεωργιάδης: Αναμένονται περισσότερα από τις τράπεζες

Να φανούν αντάξιες των προσπαθειών που γίνονται από την Πολιτεία, σημείωσε ο Υπουργός Οικονομικών

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Ένα τραπεζικό σύστημα που λειτουργεί σωστά είναι προυπόθεση για την βιώσιμη ανάπτυξη, διαμήνυσε από το βήμα της ετήσιας συνέλευσης του Συνδέσμου Τραπεζών ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, τονίζοντας παράλληλα πως πρέπει να προσπαθήσουν περισσότερο και να φανούν αντάξιες με τις προσπάθειες της Πολιτείας.

Η πρόοδος που έχει γίνει μέχρι τώρα στο τραπεζικό σύστημα είναι αξιοσημείωτη, σημείωσε, με τα δανειστικά επιτόκια να είναι τα χαμηλότερα από ποτέ, αλλά και τα δάνεια να παραχωρούνται σε πελάτες που μπορούν να εξυπηρετήσουν τα δάνεια τους. Γι αυτό κιόλας είπε, δεν υπάρχουν πλέον αυξανόμενα ΜΕΔ.

Ο κ. Γεωργιάδης πρόσθεσε πως ο δανεισμός στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις τα παλαιότερα χρόνια οδήγησε στην πιστωτική επέκταση και υπήρξαν συνέπειες στο τραπεζικό σύστημα από τον αλόγιστο δανεισμό που βαραίνει ακόμα την χώρα.

Φωτογραφίζοντας τη συναλλαγή μεταξύ της Ελληνικής Τράπεζας και της Συνεργατικής Κυπριακής, ανέφερε πως η Κυβέρνηση έλαβε δύσκολες αποφάσεις που οδηγούν όμως σε ένα ασφαλές πιστωτικό σύστημα και με αποφάσεις που αποτρέπουν κινδύνους στην οικονομία. Πρόσθεσε ότι η Κυβέρνηση θα συνεχίσει την προσπάθεια για να διαμορφωθεί ένα αξιόπιστο πλαίσιο, το οποίο θα έρθει μέσα από ένα ισχυρό νομικό πλαίσιο, την αναδιάρθρωση της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου και εκσυγχρονισμό του δικαστικού συστήματος.

Κατά την ομιλία του υπογράμμισε επίσης πως η Κυβέρνηση θα διαφυλάξει την σταθερότητα και την δικαιοσύνη, με συνετή διαχείριση, μείωση των ελλειμάτων και μέσα από μια μεταρρυθμιστική προσπάθεια.

Ο κ.Γεωργιάδης τόνισε ότι η Πολιτεία αναμένει πολύ περισσότερα από τις ίδιες τις τράπεζες και να φανούν αντάξιες των προσπαθειών που γίνονται. Είπε πως όχι απλώς αναμένει, αλλά απαιτεί ότι οι τράπεζες θα αφήσουν πίσω τις πρακτικές του παρελθόντος, αντιμετωπίζοντας τους πολίτες με αξιοπρέπεια και συνέπεια.

«Θέλουμε ένα τραπεζικό σύστημα ισχυρό, υγιές, ωφέλιμο. Σε αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε την προσπάθεια», κατέληξε.

Γιωρκάτζη: Υπάρχουν ακόμα ουσιαστικά ζητήματα

Η Διοικήτρια της ΚτΚ Χρυστάλλα Γιωρκάτζη από πλευράς της είπε πως, παρά τη βελτίωση που έχει παρατηρηθεί από το 2013 και μετά στον τραπεζικό τομέα, συνεχίζουν να υπάρχουν ουσιαστικά θέματα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε.

Πρώτη θέση κατέχει, η αντιμετώπιση του σοβαρότατου προβλήματος των Μη Εξυπηρετούμενων Χορηγήσεων (ΜΕΧ) που, παρά την σημαντική μείωση τα τελευταία δυο χρόνια συνεχίζουν να ταλανίζουν τον τραπεζικό τομέα. Το σημερινό ύψος των ΜΕΧ αποτελεί τροχοπέδη στην ανάπτυξη των τραπεζών αφού μειώνει την κερδοφορία τους, ενώ παράλληλα καταναλώνει σημαντικό ποσό του κεφαλαίου τους και πολλούς πόρους (προσωπικό και συστήματα) που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε αμιγώς τραπεζικές εργασίες. Ως αποτέλεσμα, η συμβολή του τραπεζικού τομέα στην ανάκαμψη της οικονομίας μέσω της χορήγησης νέου δανεισμού είναι περιορισμένη. Συνεπώς, η επίσπευση της μείωσης των MEX συνεχίζει να αποτελεί πρωταρχικό στόχο, κάτι για το οποίο απαιτείται η συνεργασία όλων των εμπλεκομένων. Η εξεύρεση των τρόπων αντιμετώπισης του προβλήματος σίγουρα αποτελεί ευθύνη των μελών του Συνδέσμου. Η ΚΤΚ όμως, όπως και μέχρι τώρα, θα συνεχίσει να βρίσκεται δίπλα σας για παροχή καθοδήγησης και οποιασδήποτε βοήθειας απαιτείται.

Η κ. Γιωρκάτζη είπε πως άλλη σημαντική πρόκληση που έχουν να αντιμετωπίσουν οι τράπεζές μας είναι η επαναφορά της κερδοφορίας μέσω ενός βιώσιμου επιχειρηματικού μοντέλου. Περίπου 80% των εσόδων των κυπριακών τραπεζών προέρχεται από τα καθαρά έσοδα από τόκους. Επιπρόσθετα, όπως έχω αναφέρει και πιο πάνω, τα ψηλά επίπεδα ΜΕΧ είναι εμπόδιο στην υγιή και σταθερή κερδοφορία των τραπεζών καθώς η προσδοκία για είσπραξη τόκων από αυτά, παρά το γεγονός ότι οι τόκοι αυτοί αναγνωρίζονται στις οικονομικές καταστάσεις, αμφισβητείται έντονα.

Περαιτέρω, η χρονική περίοδος των χαμηλών επιτοκίων που αναμένεται να διατηρηθεί στο μεσοπρόθεσμο διάστημα τουλάχιστον και οι χαμηλές αποδόσεις των παραδοσιακών χαμηλού – κινδύνου επενδύσεων (π.χ. κρατικά ομόλογα), καθώς και οι εποπτικές απαιτήσεις και ρυθμίσεις που αυξάνουν τόσο το κόστος κεφαλαίου όσο και το λειτουργικό κόστος των πιστωτικών ιδρυμάτων, συνδυασμένες με το ανταγωνιστικό περιβάλλον για παροχή νέων χρηματοδοτήσεων, σκιαγραφούν τις προκλήσεις για τη σωστή αποτίμηση των χορηγήσεων αυτών, τόσο στον καθορισμό του επιτοκίου όσο και της επιμέτρησης του κινδύνου τους, που με τη σειρά τους αντανακλώνται στις οικονομικές καταστάσεις και συγκεκριμένα στην κερδοφορία και ποιότητα του ενεργητικού των πιστωτικών ιδρυμάτων, πρόσθεσε.

Σημαντική πρόκληση αποτελούν και οι εποπτικές ρυθμίσεις και απαιτήσεις όπως η εισαγωγή του νέου Διεθνούς Λογιστικού Προτύπου, του ΔΠΧΑ9 (IFRS9), από την 1 Ιανουαρίου 2018, για τη διενέργεια προβλέψεων, η εισαγωγή των ελάχιστων απαιτήσεων επιλέξιμων υποχρεώσεων (Minimum Required Eligible Liabilities) και διάφορες άλλες απαιτήσεις που αναμένεται να επιβαρύνουν τις τράπεζες, κατέληξε.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση