ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στη Μόσχα με δύσκολη ατζέντα ο Πετρίδης

Οι σχέσεις Κύπρου-Ρωσίας έχουν σκαμπανεβάσματα τα οποία θα ξεκαθαρίσουν με την κάθοδο Λαβρόφ

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Κάθε άλλο από εύκολη θεωρείται η διαπραγμάτευση του υπουργού Οικονομικών Κωνσταντίνου Πετρίδη στη Μόσχα, στο πλαίσιο της απόφασης της Ρωσίας για ακύρωση της συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολόγησης μεταξύ Κύπρου- Ρωσίας.

Το ύφος της ανακοίνωσης του υπουργείου Οικονομικών την περασμένη βδομάδα, που μιλούσε για ναυάγιο τη στιγμή που εντός Προεδρικού και αρμόδιου υπουργείου, θεωρούσαν ότι υπάρχει και ο χρόνος και ο τρόπος να βρεθεί λύση που να ευνοεί και την Κύπρο, προετοίμασε πως τα πράγματα δεν θα έχουν την θετική κατάληξη άλλων εποχών. Η κυβέρνηση ξεκαθαρίζει πως η ακύρωση της συμφωνίας, ήταν κάτι αναμενόμενο λόγω της μεγάλης οικονομικής κρίσης που αντιμετωπίζει η χώρα, όμως πολλοί ήταν εκείνοι που είδαν πως η ρωσική στάση συνδέεται αναπόφευκτα με την πλήρη απαγκίστρωση της Κύπρου από τη ρωσική επιρροή και την πρόσδεσή της στο άρμα της Δύσης.

Ιδιαίτερα όταν η απόφαση επισπεύτηκε παρά το τηλεφώνημα του Προέδρου Αναστασιάδη στον Ρώσο ομόλογό του.

Οι οικονομικοί λόγοι

Κανείς βεβαίως δεν μπορεί να υποτιμήσει πως η Ρωσία πλήττεται από την πτώση των τιμών του πετρελαίου και την πανδημία. Σε αυτό το πλαίσιο ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν πρότεινε τον Μάρτιο που πέρασε φόρο 15% σε όλες τις πληρωμές τόκων και μερισμάτων που φεύγουν από τη Ρωσία, ώστε να περιοριστεί η εκροή κεφαλαίων εφαρμόζοντάς το από την 1η Ιανουαρίου 2021. Αυτό συμπεριλάμβανε αρχικά μόνο την Κύπρο, ενώ στην συνέχεια προστέθηκαν και χώρες όπως η Μάλτα, το Λουξεμβούργο και η Ολλανδία.

Με πολιτική ουρά

Γι αυτό ακριβώς τον λόγο κύκλοι από το υπουργείο Εξωτερικών και τον προεδρικό λόγο διαβεβαίωναν πως οι λόγοι της ρωσικής στάσης είναι καθαρά οικονομικοί, υπογραμμίζοντας τις εξαίρετες σχέσεις των δύο μερών. Αν όμως όλο αυτό είναι ένα καθαρά οικονομικό θέμα για ποιο λόγο αναμένεται επίσκεψη του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών στην Κύπρο Σεργκέι Λαβρόφ;

Οι γνώστες του διπλωματικού παρασκηνίου απαντούν πως για τη Ρωσία τα πάντα είναι πολιτικά με πολιτικές προεκτάσεις. Είτε αυτά αφορούν την οικονομία, είτε ακόμη και την εκπαίδευση. «Η διπλή φορολογία μπαίνει συχνά στην ατζέντα των διαβουλεύσεων των δύο χωρών» σημειώνουν διπλωματικοί κύκλοι, προσθέτοντας πως κάθε φορά που συζητείτο στο παρελθόν, η Ρωσία τελικά αναδιπλωνόταν. Και αναδιπλωνόταν γιατί έστω κι αν οικονομικά η εν λόγω πολιτική συνέφερε αποκλειστικά την Κύπρο, ήθελε να διατηρήσει τη ρωσική επιρροή στην περιοχή.

Δεν είναι τυχαίο πως με δεδομένο το προηγούμενο της αναδίπλωσης, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέλαβε την πρωτοβουλία να πείσει ο ίδιος τον Ρώσο ομόλογό του να βρεθεί λύση στο πρόβλημα. Η κατάληξη ωστόσο δεν ήταν παρόμοια με άλλες φορές. Η λύση όχι μόνο δεν βρέθηκε αλλά ο Ρώσος υφυπουργός Οικονομικών Αλέξέι Σαζάνοφ δήλωνε την επομένη ότι οι συνομιλίες με την Κύπρο για την τροποποίηση της συμφωνίας κατά την επιταγή Πούτιν δεν ευδοκίμησαν. Κίνηση που ανώτατοι οικονομικοί κύκλοι χαρακτήριζαν δυσφορώντας ως πολιτικό εκβιασμό.

Πολιτικός εκβιασμός καθώς όπως ανέφερε την προηγούμενη βδομάδα η «Κ», η Λευκωσία ζητούσε λίγες μέρες αναβολή της συζήτησης, κάτι το οποίο δεν αποδέχτηκε όπως φάνηκε η Μόσχ. Στο προεδρικό πάντως απέρριπταν το όποιο ρήγμα διαβεβαιώνοντας πως ο Ρώσος Πρόεδρος εκτιμά ιδιαιτέρως τον Νίκο Αναστασιάδη και πως όλο αυτό πρόκειται περί παρεξήγησης που θα επιλυθεί κατά την διαβούλευση του Κωνσταντίνου Πετρίδη μαζί με αντιπροσωπεία του ρωσικού υπουργείου Οικονομικών, όπου και θα ζητηθούν εξαιρέσεις.

Οι απαιτήσεις της Μόσχας

Βεβαίως το θέμα δεν μένει μόνο εδώ. Με την επίσκεψη Λαβρόφ αναμένεται να ξεκαθαρίσουν πολλά ζητήματα που κρύβονταν εδώ και καιρό κάτω από το χάλι. Υπάρχουν διμερείς συμφωνίες Κύπρου –Ρωσία που βρίσκονται στον πάγο και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών θα θέλει απαντήσεις, θέτοντας ευσχήμως πως οι σχέσεις των δύο χωρών δεν εξαντλούνται στην θετική ανταπόκριση της Μόσχας στο συμβούλιο Ασφαλείας. Η Μόσχα θέλει να διασφαλίσει στάθμευση στρατευμάτων για ανθρωπιστικούς λόγους όπως συμβαίνει αυτή τη στιγμή με τις ΗΠΑ. Θέλει παράλληλα να διασφαλίσει ότι δεν θα εφαρμοστεί η πρόνοια του νόμου Ρούμπιο-Μενέντεζ η οποία απαγορεύει τον ελλιμενισμό ρωσικών πλοίων στα κυπριακά λιμάνια. Στο πλαίσιο της επίσκεψης ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών θα θελήσει συγκεκριμένες απαντήσεις για ρωσικούς λογαριασμούς οι οποίοι είναι παγοποιημένοι εδώ και καιρό σε κυπριακές τράπεζες.

Οι παραδοσιακοί φίλοι

Το κατά πόσο οι σχέσεις των δύο μερών θα εξομαλυνθούν με την επίσκεψη Λαβρόφ είναι άγνωστο. Το σίγουρο είναι πως οι άλλοτε εξαίρετες σχέσεις Λευκωσίας –Μόσχας αλλάζουν σταδιακά από το κούρεμα καταθέσεων και μετά. Αλησμόνητα τα όσα διαμείφθηκαν επί κουρέματος. Τότε υπήρχε η έντονη πεποίθηση του πολιτικού συστήματος ότι η Ρωσία θα έβαζε πλάτη για να βοηθήσει την Κύπρο στη δύσκολη θέση που βρισκόταν. Ενδεικτικό ότι ο τότε υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής είχε σπεύσει στη Ρωσία μετά το «όχι» της βουλής για να ζητήσει ένα πακέτο βοήθειας που θα κρατούσε την Κύπρο μακριά από το Eurogroup, ενώ ο γ.γ του ΑΚΕΛ είχε θέσει θέμα μετάβασης ολόκληρης της πολιτικής ηγεσίας στη Ρωσία ούτως ώστε να πείσουν για βοήθεια.

Αίσθηση είχε προκαλέσει τότε και η παραδοχή του πρώην προέδρου του ΔΗΚΟ Μάριου Καρογιάν ότι η Βουλή αρνήθηκε να εγκρίνει το πρώτο Eurogroup ύστερα από πιέσεις της Μόσχας. Από τότε βεβαίως άλλαξαν πολλά όταν ευρωπαϊκές και αμερικανικές αρχές άρχισαν να ξεσκονίζουν τους λογαριασμούς των Ρώσων επιχειρηματιών. Καθόλου τυχαία και η δήλωση του Ρώσου Πρέσβη στην Κύπρο ότι «η εκστρατεία της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου για να εντοπίσει και να κλείσει τις λεγόμενες εταιρείες-κέλυφος, οδήγησαν στο κλείσιμο δεκάδων χιλιάδων τραπεζικών λογαριασμών Ρώσων πελατών στις κυπριακές τράπεζες, ενώ κάποιες μεγάλες ρωσικές εταιρείες έχουν ήδη αποχωρήσει από το νησί ή σκέφτονται να το πράξουν». Όμως το όλο ζήτημα δεν μένει μόνο στο οικονομικό σκέλος. Στη Λευκωσία όσο κι αν μιλούν για μία χώρα που είναι παραδοσιακά φίλη και στηρίζει την Κύπρο στο Συμβούλιο Ασφαλείας, δεν αγνοούν τα τεράστια συμφέροντα της χώρας με την Τουρκία, αλλά και τις προειδοποιητικές βολές διπλωματικών κύκλων, ότι η στήριξη της Μόσχας στο κυπριακό δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΥΠΟΙΚ  |  Ρωσία  |  Χρέος  |  Φόρος  | 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση