ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στημένο παιχνίδι ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ στις κρατικές εγγυήσεις βλέπει ο Λιλλήκας

Αποσύνδεση ΜΕΔ και κρατικών εγγυήσεων όπως και παραιτήσεις Χάρη-Γιωρκάτζη

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Την αποσύνδεση των νομοσχεδίων για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια από τη συζήτηση γύρω από τις κρατικές εγγυήσεις αναμένεται να θέσει ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας στον Νίκο Αναστασιάδη κατά τη συνάντησή που θα έχουν την Πέμπτη. Η Πολιτική Σύγκλητος του κόμματος δεν κατέληξε σε απόφαση για το πώς θα κινηθεί στην Ολομέλεια της βουλής, καθώς στόχος είναι να διαφανεί τι θα πει τελικώς ο Νίκος Αναστασιάδης γύρω από συγκεκριμένα θέματα.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας, ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών ενημέρωσε την Πολιτική Σύγκλητο για το όλο ζήτημα βρίσκοντας τη συμφωνία –βάσει των όσων μελέτησαν- ετεροβαρή και κάκιστη από την οποία ζημιώνει το κράτος.   «Οι επιλογές που έχουμε μπροστά μας δεν είναι μεταξύ του καλού και του κακού αλλά μεταξύ ενός κακού και ενός ενδεχόμενου χείριστου σεναρίου» ανέφερε στην Πολιτική Σύγκλητο ο Γιώργος Λιλλήκας σημειώνοντας πως ο λόγος που ζήτησε σύγκληση του συμβουλίου αρχηγών είναι «γιατί σε τέτοιες κρίσιμες στιγμές πρέπει με πνεύμα συναίνεσης να πάρουμε ομόφωνες αποφάσεις, και να επεξεργαστούμε λύσεις που από τη μια διασφαλίζουν την πρώτη κατοικία αυτών που είναι πραγματικά θύματα της οικονομικής κρίσης και από την άλλη θα εξομαλύνουν και θα εξυγιάνουν το χρηματοοικονομικό μας σύστημα».

Ο Γιώργος Λιλλήκας αλλά και η Πολιτική Σύγκλητος ζητούν την ανάληψη πολιτικών ευθυνών. «Ο Υπουργός Οικονομικών φέρει τεράστιες και ασήκωτες ευθύνες και για τις επιλογές που έκανε στους διορισμούς του στη Συνεργατική αλλά και για τον αναποτελεσματικό τρόπο αντιμετώπισης των ζητημάτων του Συνεργατισμού. Επίσης η συμφωνία που έκανε με την Ελληνική Τράπεζα, η όλη διαχείριση ήταν τέτοια για να αποκλειστούν όλοι οι άλλοι υποψήφιοι αγοραστές. Αποτέλεσμα τούτου, ήταν να βρεθεί η Ελληνική σε πλεονεκτική θέση και με ακραίες απαιτήσεις τις οποίες ικανοποίησε η Κυβέρνηση. Ουσιαστικά ήθελαν η ΕΚΤ και ο ESM να σώσουν την Ελληνική Τράπεζα και η κυβέρνηση ως πειθήνια που είναι το εκτέλεσε  με τον χειρότερο τρόπο. Θυσίασαν τον Συνεργατισμό για να σώσουν την Ελληνική Τράπεζα» σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Ταυτόχρονα» όπως είπε «ο ΥΠΟΙΚ ενώ γνώριζε τα προβλήματα, για μια πενταετία ολιγώρησε στην εξυγίανση με αποτέλεσμα να γίνουν ελάχιστα για να μειωθούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στον Συνεργατισμό και τώρα ελλοχεύουν κίνδυνοι και για άλλες τράπεζες».

Η πολιτική σύγκλητος αποφάσισε ότι απαιτεί και αναμένει παραίτηση του Υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη, για να «αντικατασταθεί με κάποιον άξιο και ικανό» όπως επίσης παραίτηση της Χρυστάλλας Γιωρκάτζη.

«Απαιτούμε ταυτόχρονα όπως αναζητηθούν και ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες για διασπάθιση δημοσίου χρήματος και κακοδιαχείριση προς εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων. Πολιτικές ευθύνες έχουν και τα κόμματα που διαχρονικά εκπροσωπούνταν ή διόριζαν ημέτερους στα Διοικητικά Συμβούλια του Συνεργατισμού για να κτίζουν το πελατολόγιο τους» σημειώθηκε χαρακτηριστικά. Σε αυτό το πλαίσιο απαιτείται και η εισαγωγή της προσωπικής αστικής ευθύνης για όσους έχουν εκτελεστική εξουσία ή διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα:.

Η πολιτική σύγκλητος ζητά και την άμεση αποσύνδεση του θέματος των εγγυήσεων με τα ΜΕΔ «που ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ» όπως λέγεται «συμφώνησαν να τα διασυνδέσουν και άρον-άρον να τα περάσουν την Παρασκευή» αλλά και παράταση χρόνου για να τροποποιηθεί το νομικό πλαίσιο που θα προστατεύει «όσους έχουν αποδεδειγμένα πληγεί από την οικονομική κρίση και να κυνηγήσουμε τους Στρατηγικούς Κακοπληρωτές». Ζήτημα τέθηκε και για στημένο παιχνίδι ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ που στόχο έχει εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων με όρους που επιβαρύνουν τους Κύπριους φορολογούμενους.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X