ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Το μπλέξιμο με τον μηχανισμό του Διοικητή

Άνευ αντικειμένου πλέον η δημιουργία του πλαισίου επίλυσης διαφορών μεταξύ δανειοληπτών και τραπεζών

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

«Άνευ αντικειμένου» χαρακτήρισε ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου Κωνσταντίνος Ηροδότου τη δημιουργία μηχανισμού επίλυσης διαφορών μεταξύ δανειοληπτών και τραπεζών, ο οποίος είχε για πρώτη φορά συζητηθεί λίγο μετά το καλοκαίρι του 2019. Δύο και πλέον χρόνια μετά, ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας σημείωσε την Δευτέρα στην Επιτροπή Οικονομικών πως, ενώ είχε ξεκινήσει η διαβούλευση για δημιουργία του, η Βουλή ψήφισε νομοθεσία με την οποία δίνεται η δυνατότητα προσφυγής από δανειολήπτες με υποθήκη την πρώτη τους κατοικία και την επαγγελματική στέγη αξίας μέχρι 350 χιλ. ευρώ στον Χρηματοοικονομικό Επίτροπο Παύλο Ιωάννου. Αρα είναι άνευ αντικειμένου πλέον η δημιουργία του, πρόσθεσε. Ωστόσο, η Κεντρική Τράπεζα δεν είχε ενημερώσει την Βουλή για το πάγωμα της διαδικασίας για τη δημιουργία μηχανισμού. Ο Διοικητής θεώρησε ορθό ενώπιον της Επιτροπής να ξεκαθαρίσει τη θέση του μετά το «αλαλούμ» που έχει δημιουργηθεί με τον μηχανισμό, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «δεν έκανα false statement», ελληνιστί, «δεν έκανα λάθος δήλωση» και ότι δεν αθέτησε ποτέ το λόγο του σχετικά με τη δημιουργία του μηχανισμού. Λίγο αργότερα δε, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις βουλευτών της Επ. Οικονομικών, ο Διοικητής είπε πως υπάρχει η δομή του μηχανισμού, «παρκαρισμένη». Επεξηγώντας τα του «κουβαριού» της δημιουργίας του μηχανισμού, ο Διοικητής σημείωσε ότι το 2019 εκείνο που είπε ήταν ότι θα έφερνε μηχανισμό ώστε να μην προχωρήσει εκείνο που ήθελε τότε η Επιτροπή Οικονομικών. «Μου ζητήθηκε ξεκάθαρα τότε από τον προεδρεύοντα της Επ. Οικονομικών να πω ότι συμφωνώ με τις τροποποιήσεις της Επιτροπής. Εγώ ποτέ δεν συμφώνησα με τις τότε τροποποιήσεις και η απάντησή μου ήταν, αν μου ζητάτε να πω ποιο είναι προτιμητέο, η αρχική τροποποίηση ή η περιορισμένη, είναι μεν προτιμητέα η περιορισμένη, αλλά δεν συμφωνεί με αυτήν η Κεντρική Τράπεζα, αποσύρετε την και θα φέρουμε μηχανισμό. Πέρασε από την Ολομέλεια της Βουλής, σεβαστό, αλλά ήταν εξαρτώμενη από όρους (conditional), είπα να μην την πάρετε και να σας φέρω κάτι άλλο γιατί δεν συμφωνώ με τούτο. Δεν συμφώνησα ποτέ, η Κεντρική Τράπεζα δεν έδωσε ποτέ τη σύμφωνη γνώμη της με εκείνη την τροποποίηση. Πήγε στην Ολομέλεια, πέρασε και έκανε παραπομπή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ήταν για όλα τα δάνεια αρχικά, περιορίστηκε στις 350 χιλ. ευρώ, αλλά δεν έδωσε τη σύμφωνη γνώμη της η Κεντρική. Δεν έδωσα τη σύμφωνη γνώμη και είπα αφήστε το πίσω, δεν συμφωνώ, είναι προτιμητέο αντί να είναι για όλα τα δάνεια, να είναι μόνο για δάνεια 350 χιλ. ευρώ πρώτης κατοικίας ως λιγότερο ζημιογόνο. Όμως δεν συμφώνησε η Κεντρική, είπα «μην το περάσετε και θα σας φέρω», σημείωσε χαρακτηριστικά κατά την ομιλία του όπως έχουν καταγραφεί στα πρακτικά.

Στη συνέχεια, ο Διοικητής τόνισε πως «η αρχική συζήτηση είχε σχέση με την τροποποίηση, πέρασε η τροποποίηση από το Ανώτατο μόλις βγήκαμε από το πρώτο lockdown και ήταν η πρώτη απόφαση του Ανώτατου. Από τη στιγμή που πέρασε αυτό που ήθελε η Βουλή και η Επιτροπή, ήταν άνευ αντικειμένου. Είχαμε ξεκινήσει την διαβούλευση με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (consultation), αλλά κάναμε έναντι της τροποποίησης πριν περάσει. Πέρασε και μας δόθηκε παράταση με την αναπομπή του Προέδρου, είπαμε οκ, να προλάβουμε την απόφαση του δικαστηρίου, ήρθε ο Covid και είμαστε άνευ αντικειμένου».

Υπάρχει η δομή

Ο Διοικητής, συνεχίζοντας την ομιλία του, τόνισε πως «μόλις είχε περάσει η τροποποίηση από το Ανώτατο που άρχισε να εφαρμόζεται Αύγουστο – Σεπτέμβριο του 2020, που ήταν μια καινούργια αλλαγή, είπαμε να μην τρέξουμε να φέρουμε κάτι, για να δούμε αν αυτή η αλλαγή έχει αδυναμίες και να τις λάβουμε υπόψη αφού υπήρχαν νέα δεδομένα με την τροποποίηση που πέρασε από το Ανώτατο. Σταματήσαμε την διαβούλευση με την ΕΚΤ που είχαμε ξεκινήσει για να δούμε πώς δουλεύει αυτή η τροποποίηση. Έχουμε ένα μηχανισμό, έχουμε μία δομή με βάση και την τροποποίηση και έγινε μια αρχική διαβούλευση με κάποια κόμματα και είμαστε σε διαδικασία διαβούλευσης με το Υπουργείο Οικονομικών. Έχουμε κάτι υπόψη μας, πήραμε κάποιες αρχικές αντιδράσεις – ερωτήματα τα οποία πάμε πίσω να τα δούμε αν θα κάνουμε κάποιες αλλαγές για να επανέλθουμε.

«Παρκάραμε» τον μηχανισμό

Καταλήγοντας ο κ. Ηροδότου, υπογράμμισε ότι «πάντα το κοιτάζαμε, δεν αθέτησα καμία υπόσχεση και αναγκάζομαι να το επαναλάβω, κάναμε δουλειά, είχαμε έτοιμο το μηχανισμό και έπειτα τον «παρκάραμε» για να δούμε πώς δουλεύει η τροποποίηση που πέρασε από το Ανώτατο. Όντως, κάναμε σημαντικές αλλαγές τελικά, ερχόμαστε με μια δεύτερη δομή και άρχισε κάποια διαβούλευση για να λάβουμε κάποια αρχικά σχόλια. Άρα, όχι, δεν ευσταθεί η ερμηνεία ότι δεν υπάρχει άλλη προσπάθεια, αντιθέτως είμαστε σε διαβούλευση. Μετά όμως την διαβούλευση, θα πρέπει να κάνω νέο consultation με την ΕΚΤ πριν κατατεθεί. Αναγκαστικά σημαίνει, από πλευράς εμάς και της ΕΚΤ να δούμε τι θα καταθέσουμε διότι μετά, αν γίνουν αλλαγές, θα πρέπει να πάμε πίσω για καινούργιο consultation στην ΕΚΤ και έχουν να κάνουν με διακρατικές συμφωνίες».

Η ουσία του μηχανισμού

Επί της ουσίας, ο μηχανισμός θα ήταν μία «πλατφόρμα» που θα είχε τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει ένας δανειολήπτης ώστε να δοθεί λύσει πάνω σε ένα παράπονο που θα είχε από μια τράπεζα όσον αφορά στο δάνειό του. Το Φεβρουάριο του 2020, λίγο πριν αρχίσει η επέλαση του Covid-19 στο νησί, δήλωνε πως έμπαιναν οι τελευταίες πινελιές στον μηχανισμό επίλυσης διαφορών μεταξύ δανειοληπτών και τραπεζών προτού αυτός σταλεί για την τελική διαβούλευση με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Όπως είχα παραθέσει τις βασικές αρχές του μηχανισμού σε συνέδριο της Κεντρικής Τράπεζας αναφορικά με τα ΜΕΔ, είχα πει πως θα έχει καλά καθορισμένα χρονοδιαγράμματα για να μην δημιουργηθεί αβεβαιότητα για τις τράπεζες, τους επενδυτές και όλους όσοι εμπλέκονται, ενώ την ίδια ώρα θα μπορούσε να προστεθεί στο νομικό πλαίσιο για τις εκποιήσεις όπως αυτό τροποποιήθηκε το 2018. Απώτερος στόχος, να μην τον εκμεταλλεύονταν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές. 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X