ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ξεκίνησε η συγγραφή του πορίσματος για ΣΚΤ

Η Επιτροπή έχει δεσμεύσει την ερχόμενη Δευτέρα για το ενδεχόμενο που παραστεί ανάγκη εκ νέου κλήσης του Υπουργού Οικονομικών.

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Σε διαδικασία μελέτης και αξιολόγησης του υλικού που έχει συλλεχθεί από τις 73 και πλέον μαρτυρίες προσώπων, που κλήθηκαν στο «Φιλοξενία», βρίσκεται η τριμελής Επιτροπή που έχει συσταθεί για να ερευνήσει τα αίτια κατάρρευσης του Συνεργατικού Πιστωτικού Τομέα. Γιώργος Αρέστη, πρόεδρος, Γιώργος Χαραλάμπους και Γιώργος Γεωργίου μέλη, περνούν από κόσκινο το μαρτυρικό υλικό, μια διαδικασία που ισοδυναμεί με την έναρξη συγγραφής του πορίσματος το οποίο πιστεύεται πως θα είναι έτοιμο, τέλη Φεβρουαρίου αρχές Μαρτίου του 2019.

Με βάση το έργο που επιτελείται την παρούσα χρονική περίοδο, τα τρία μέλη της Επιτροπής έχουν αναλάβει να μελετήσουν ο καθένας ένα κομμάτι του ερευνητικού έργου, προχωρώντας συνάμα στη γραπτή διατύπωση, προσωπικών εκτιμήσεων και συμπερασμάτων. Μετά το πέρας της συγκεκριμένης φάσης, τα τρία μέλη της Επιτροπής θα προβούν σε μια γενική αξιολόγηση των ευρημάτων προκειμένου να ετοιμασθεί το τελικό κείμενο του πορίσματος, το οποίο θα δοθεί στον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας Κώστα Κληρίδη. Στο έργο που διεξάγεται στην παρούσα φάση είναι ενταγμένες και οι συμπληρωματικές καταθέσεις που λαμβάνονται από πρόσωπα τα οποία πέρασαν κάποια στιγμή από την Ερευνητική Επιτροπή.

Το πόρισμα

Αν σε γενικές γραμμές υπάρχει ένα σαφές πλαίσιο δράσης της Επιτροπής, προκειμένου να ετοιμασθεί το τελικό πόρισμα, δεν έχει ξεκαθαρίσει αν σε αυτό θα γίνονται ονομαστικές αναφορές σε πρόσωπα για τα οποία ενδεχομένως να εντοπισθούν και να στοιχειοθετηθούν ευθύνες. Επί του προκειμένου, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «Κ», τα μέλη της Επιτροπής δεν έχουν ξεκαθαρίσει σε ποια κατεύθυνση θα κινηθούν. Το όλο θέμα απασχολεί τα μέλη της Επιτροπής, επί του παρόντος, όμως, δεν έχουν ληφθεί τελικές αποφάσεις, λένε οι πληροφορίες της «Κ».

Στην περίπτωση που το πόρισμα δεν θα προβαίνει σε ονομαστικές αναφορές και εφόσον κριθεί από τον Γενικό Εισαγγελέα ότι απαιτείται ποινική διερεύνηση, το βάρος θα πέσει στους ανακριτές που θα διορισθούν από τον Κώστα Κληρίδη, μας έλεγε πηγή κοντά στην Ερευνητική Επιτροπή. Ένα στοιχείο που ενδέχεται να διευκολύνει πιθανή ποινική διερεύνηση είναι πως οι δημόσιες ακροάσεις παρακολουθούνται επισταμένα από αρμόδια πρόσωπα. Στην Επιτροπή υπάρχει ήδη προβληματισμός αν σε κάποιες ενότητες των ερευνών είναι αναγκαία ή όχι η ονομαστική παραπομπή. Μια τέτοια περίπτωση αφορά το κεφάλαιο της εταιρικής διακυβέρνησης στη Συνεργατική Πιστωτική Τράπεζα. Εδώ, όπου κατά την διάρκεια των καταθέσεων έχουν διατυπωθεί ευθύνες σε συγκεκριμένα πρόσωπα. Το όλο θέμα για τον προσανατολισμό του πορίσματος θα ξεκαθαρίσει κατά την τελική του φάση τον ερχόμενο

Τα έγγραφα

Ένα θέμα που παραμένει σε εκκρεμότητα και απασχολεί την Επιτροπή έχει να κάνει με τα διαβαθμισμένα έγγραφα. Παρά το γεγονός ότι η επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) Ντανιέλ Νουι αποδέχθηκε και απάντησε, γραπτός, σε ερωτήσεις της Επιτροπής ο SSM δεν έχει αποστείλει τα στοιχεία που έχουν ζητηθεί. Παρά τις προσπάθειες που έχουν καταβληθεί η Φρανκφούρτη δεν έχει παραδώσει στην Επιτροπή έγγραφα με διαβάθμιση που αφορούν τη ΣΚΤ. Στην Ερευνητική επικρατεί από τη μία αισιοδοξία, και από την άλλη προβληματισμός.

Η αισιοδοξία πηγάζει από τη μέχρι στιγμής καλή συνεργασία με τις εποπτικές αρχές, κάτι που πιστεύεται ότι θα έχει θετική επίδραση. Ο προβληματισμός έχει να κάνει με πρακτικά προβλήματα διαχείρισης των εγγράφων που πιστεύεται ότι θα προκύψουν από το σύμφωνο εμπιστευτικότητας που θα κληθεί να υπογράψει η Ερευνητική Επιτροπή. Εδώ δεν έχει διευκρινιστεί αν τα έγγραφα αυτά θα μπορούν να συμπεριληφθούν στα παραρτήματα που θα συνοδεύουν το πόρισμα. Ο ίδιος προβληματισμός υπάρχει και για άλλα έγγραφα του SSM που έχουν παραδοθεί στην Ερευνητική Επιτροπής από άλλες πηγές εντός Κύπρου. Μια τέτοια περίπτωση είναι στοιχεία που κατέθεσε στην Επιτροπή ο Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας Οδυσσέας Μηχαηλίδης. Και τα έγγραφα αυτά δεν μπορούν να παρουσιαστούν στις δημόσιες ακροάσεις αλλά και να τα επικαλεστεί η Επιτροπή στο πόρισμά της, με τα δεδομένα που υπάρχουν σήμερα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση