ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Από τον Ενιαίο Αμυντικό Χώρο στο νέο Δόγμα

Το «Ατσάλινο Βέλος» της Ε.Φ. επανέφερε την αμυντική συνεργασία Κύπρου – Ελλάδας σε συνθήκες «Νικηφόρου-Τοξότης»

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Η παρουσία τριών μαχητικών F-16 της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας, σε άσκηση της Εθνικής Φρουράς αφενός τόνωσε το αίσθημα ασφάλειας αφετέρου έστειλε το μήνυμα πως η στρατιωτική συνεργασία Κύπρου-Ελλάδας μετά Δόγματος Ενιαίου Αμυντικού Χώρου μπορεί να αποκτήσει προοπτικές.

Η επιστροφή της συνεργασίας των δυο χωρών, σε συνθήκες «Νικηφόρου-Τοξότης», μην παρουσία πολεμικών μέσων της Ελλάδας τα τελευταία δυο χρόνια, ουσιαστικά αποκαλύπτει το νέο πλαίσιο που έχουν επεξεργαστεί τα επιτελεία σε Αθήνα και Λευκωσία, ιδιαίτερα σε μια περίοδο όπου το κλίμα έντασης, στην περιοχή κτυπά κόκκινο με ευθύνη της Τουρκίας. Το νέο «Δόγμα», όπως λέγεται σε στρατιωτικούς κύκλους, απέχει του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου (ΔΕΑΧ) και σε καμία περίπτωση η παρουσία ελληνικών πολεμικών αεροσκαφών, επί κυπριακού εδάφους για σκοπούς ασκήσεων, μπορεί να παραλληλιστεί με τους επιχειρησιακούς σχεδιασμούς των επιτελείων, πριν από 19 χρόνια. 

Ο άξονας συνεργασίας

Στις παρούσες συνθήκες που επικρατούν στην ευρύτερη περιοχή οι επιλογές που έχουν γίνει για θωράκιση της Κυπριακής Δημοκρατίας ανέδειξαν την ανάγκη που οδήγησε στη σύναψη συμμαχιών, πέραν των παραδοσιακών με την Ελλάδα. Με εξαίρεση την περίπτωση της Ελλάδας, όπου το υπόβαθρο ήταν διαφορετικό η Λευκωσία, κυρίως τα τελευταία έξι χρόνια, προχώρησε στη σύσφιξη των στρατιωτικών της σχέσεων με Ισραήλ, Αίγυπτο αλλά και Γαλλία.

Το «Ατσάλινο Βέλος»

Η πρώτη επανεμφάνιση, μετά το 2000, πολεμικών αεροπορικών μέσων της Ελλάδας, πάνω από την Κύπρο για σκοπούς ασκήσεων δεν ήταν τα τρία F-16 αλλά τέσσερα επιθετικά ελικόπτερα Apache και δύο μεταφορικά Chinook του 4ου Τάγματος Ελικοπτέρων του Στρατού Ξηράς, που πήραν μέρος σε άσκηση στο Καλό Χωριό τον Οκτώβριο του 2018. Από επιχειρησιακής απόψεως, στην παρουσία των 6 ελληνικών ελικοπτέρων επιδίδεται ιδιαίτερη προσοχή, απ’ ό,τι στην παρουσία των ελληνικών μαχητικών, την περασμένη Πέμπτη ένεκα του μεγαλύτερου βαθμού δυσκολίας, κατά τους στρατιωτικούς αναλυτές, στο κομμάτι εκτέλεσης της αποστολής.

Στην ουσία

Αθήνα και Λευκωσία αφήνοντας πίσω τις αντικειμενικές ανάγκες που οδήγησαν στα μέσα της δεκαετίας του 90 στην εξαγγελία του ΔΕΑΧ αναδεικνύουν την ουσία των στρατιωτικών σχέσεων Κύπρου και Ελλάδας και όχι τον εντυπωσιασμό. Επί του προκειμένου ήταν ανάρτηση του ΥΠΕΘΑ Νικόλα Παναγιωτόπουλου , μετά την επιχείρηση καθόδου των τριών F-16 στην Κύπρο, την περασμένη Πέμπτη. «Όπως είχα πει, τα ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη τα θέλουμε στις ασκήσεις και όχι στις παρελάσεις». Οι απόψεις του ΥΠΕΘΑ κινούνται στην ίδια κατεύθυνση, με το Υπουργείο Άμυνας στη Λευκωσία. Ο Σάββας Αγγελίδης ανέδειξε τα επιχειρησιακά οφέλη από την κοινή δραστηριότητα ελληνικών και κυπριακών στρατιωτικών μέσων, απορρίπτοντας τη λογική του εντυπωσιασμού ή αντίδρασης στις τουρκικές προκλήσεις προκειμένου να εκτονωθεί η όποια προσπάθεια στρατικοποίησης των ενεργειακών στην ΑΟΖ. «Διατηρούμε τέτοια στρατιωτική συνεργασία με πολλές χώρες και κατά καιρούς βλέπουμε κοινές ασκήσεις, πόσο μάλλον με την Ελλάδα».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X