ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Απολογητικός ο Οδυσσέας στα ζητήματα εκτροπής που ήγειρε και ο Κληρίδης

Ο Γενικός Ελεγκτής απαντώντας στην «Κ» έδωσε στην δημοσιότητα την απαντητική επιστολή του στον τότε Γενικό Εισαγγελέα

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Με την επιστολή που απέστειλε τον Αύγουστο του 2014 στον τότε Γενικό Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη, ο Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας απάντησε στην «Κ» και στα ζητήματα που είχε εγείρει ο κ. Κληρίδης για τον ίδιο. Με ανάρτησή στο λογαριασμό της Ελεγκτικής Υπηρεσίας στο Twitter, ο Γενικός Ελεγκτής στην ουσία προσπαθεί να ρίξει στα μαλακά τα όσα του ανέφερε τότε ο Κώστας Κληρίδης και που στην ουσία αποτελούν επανάληψη των ζητημάτων που έθεσε ο νυν Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας, Γιώργος Σαββίδης την περασμένη Δευτέρα. Και ενώ στο σχόλιο της ανάρτηση γίνεται λόγος ότι το περιεχόμενο της επιστολής, του τέως Γενικού Εισαγγελέα αποτελεί επιβεβαίωση των τότε ενεργειών του Οδυσσέα Μιχαηλίδη με το τώρα, ο Γενικός Ελεγκτής θεωρεί πως το όλο θέμα που δημιουργήθηκε, τότε, έκλεισε με την επιστολή του, κάτι που ωστόσο αποτελεί προσωπική του άποψη μιας και όπως αναφέρεται στην ανάρτηση «Δεν υπήρχαν άλλες κοινοποιήσεις!» δηλαδή ο τότε Γενικός Εισαγγελέας δεν του απάντησε αν τον ικανοποίησαν οι διευκρινήσεις που έδωσε. Τόσο από την επιστολή του τέως Γενικού Εισαγγελέα όσο και από τα όσα είπε ο νυν Γενικός Εισαγγελέας προκύπτει το εξής ερώτημα. Δεν τίθεται θέμα τάξης για τον Γενικό Ελεγκτή: Πρώτον από την αμφισβήτηση γνωμοδοτήσεων του νομικού συμβούλου του κράτος και δεύτερον να δίνει οδηγίες στην εκτελεστική εξουσία να κάνει κάτι το αντίθετο από τη γνωμοδοτήσει του νομικού της συμβούλου;

Η επιστολή Οδυσσέα

Ένα θέμα που αποκαλύπτεται από την απαντητική επιστολή Μιχαηλίδη στον Κώστα Κληρίδη είναι το απολογητικό ύφος στα όσα ανέφερε στην επιστολή του, ο τότε Γενικός Εισαγγελέας και αφορούσαν την εμπλοκή του Γενικού Ελεγκτή στην κατάργηση της παραχώρησης επιδόματος περιοδείας σε ωρομίσθιους του δημοσίου. Στις αιτιάσεις του Κώστα Κληρίδη για τη συμπεριφορά του Γενικού Ελεγκτή απέναντι στις γνωματεύσεις του, ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης ανέφερε. «.. δεν αμφισβητούμε ούτε ένα ιώτα από την γνωμάτευσή σας της 20ης Ιουλίου 2014 και φυσικά ούτε ίχνος επιφυλάξεων ή ειρωνείας δεν υπάρχει σε σχέση με την δική σας γνωμάτευση». Ο κ. Μιχαηλίδης σε ίδιο ύφος εξηγεί στον Κώστα Κληρίδη το σκεπτικό των κινήσεων του που προκάλεσαν την ενόχληση του τότε Γενικού Εισαγγελέα, ο οποίος σε κάποιο σημείο της επιστολής του ανέφερε. «Καλείτε ουσιαστικά τον Διευθυντή ενός Τμήματος της Δημόσιας Υπηρεσίας να μη ενεργήσει στη βάση γνωμάτευσης της Νομικής Υπηρεσίας επισείοντας του επιπτώσεις τις οποίες θα έχει». Επί του προκειμένου ο Γενικός Ελεγκτής αναφέρει: Έχω την εντύπωση ότι το τέταρτο θέμα που εγείρετε οφείλετε σε παρεξήγηση.

Τι δεν είπε

Στην επιστολή του, που έδωσε στη δημοσιότητα ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης δεν λέει το παραμικρό για τα θέμα τάξης που ήγειρε το 2014 ο Κώστας Κληρίδης και το επανέλαβε την περασμένη Δευτέρα ο Γιώργος Σαββίδης. «Επειδή όλα τα πιο πάνω σημεία, φαίνονται να εγείρουν ένα τεράστιο θέμα τάξεως και σύγκρουσης αρμοδιοτήτων, παρακαλώ όπως, προτού προβώ σε οποιαδήποτε άλλα σχόλια και/ή προβώ σε οποιαδήποτε άλλα διαβήματα έχω άμεσα τις απόψεις σας». Όπως προκύπτει από την ανάρτηση στο λογαριασμό της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, ο τότε Γενικός Εισαγγελέας δεν ενημέρωσε τον Γενικό Ελεγκτή αν το όλο θέμα θεωρήθηκε λήξαν μετά την απαντητική επιστολή του. Το μόνο το οποίο υπάρχει και φάνηκε στην πορεία είναι πως οι σχέσεις των δυο θεσμικών αξιωματούχων παρουσίασαν θεαματική βελτίωση με τον Γενικό Ελεγκτή να είναι ιδιαίτερα προσεχτικός. Ζήτημα το οποίο θίχθηκε δυο φορές από τον νυν Γενικό Εισαγγελέα. «Δυστυχώς αυτή η προσέγγιση του Γενικού Ελεγκτή (εκστρατεία παρεμβάσεων στα ΜΜΕ με προφανή σκοπό να πιέσει ή να εκφοβήσει ή ακόμα να αποδομήσει προκαταβολικά των Γενικό Εισαγγελέα) σαφέστατα διαφέρει πολύ από τις επικλήσεις του για ευλαβική συμμόρφωση της Διοίκησης με τις γνωμοδοτήσεις του τέως Γενικού Εισαγγελέα..» ήταν το σχόλιο του κ. Σαββίδη.

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση