ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Βάζει νέα δεδομένα στο τραπέζι ο Τσαβούσογλου

Επιμένει σε ΔΔΟ η κυβέρνηση και ξεκαθαρίζει πως οι δηλώσεις Τσαβούσογλου έχουν ως στόχο το ρήγμα στο εσωτερικό

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Τη θέση ότι μετά το ναυάγιο στο Κραν Μοντανά θα πρέπει να εξεταστούν εναλλακτικές επιλογές επανέλαβε στη συνέντευξή του στην «Κ» ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σημειώνοντας πως στην άτυπη πενταμερή θα πρέπει να μπουν όλες οι εναλλακτικές προτάσεις (αποκεντρωμένη, συνομοσπονδία και λύση δύο κρατών) στο τραπέζι των συνομιλιών. Μίλησε και για το Βαρώσι θέτοντας θέμα δικαιώματος χρήσης και ανέφερε πως αφότου γίνουν οι κατάλληλες διεργασίες θα γνωστοποιηθεί ο σχεδιασμός για το Βαρώσι. Τις θέσεις του κ. Τσαβούσογλου δεν άφησε ασχολίαστη η κυβέρνηση, με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη να επιμένει σε ΔΔΟ βάσει ψηφισμάτων και τον Πρόδρομο Προδρόμου να υπογραμμίζει πως θα δοθούν σύντομα συγκεκριμένες απαντήσεις στα όσα αναφέρει ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Η «Κ» είχε αναφέρει και στο παρελθόν πως στόχος της Άγκυρας είναι η αλλαγή της συνταγής και η επαναφορά όλων των μοντέλων λύσης στο τραπέζι. Ήταν γνωστό και στην κυβέρνηση καθώς το τελευταίο διάστημα κυβερνητικές πηγές υπογραμμίζουν πως η Άγκυρα θέλει να τεθεί στα τραπέζι των συνομιλιών και το ενδεχόμενο συνομοσπονδίας και δύο κρατών. Το είπε ανοικτά ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών στη συνέντευξή του, λέγοντας πως πρώτο ζήτημα στη συζήτηση θα πρέπει να είναι το τι μοντέλο λύσης συζητούμε, στη συνέχεια οι όροι αναφοράς και η διαπραγμάτευση να είναι επικεντρωμένη στο αποτέλεσμα.

Η προετοιμασία για χαλαρή και συνομοσπονδία

Αίσθηση βεβαίως προκάλεσε η δήλωσή του για τις συναντήσεις που είχε με τον Πρόεδρο. «Οι πιο αξιοσημείωτες προτάσεις γι’ αυτό το ζήτημα ήρθαν από τον Ελληνοκύπριο ηγέτη στις διμερείς συνομιλίες. Κάποτε ανέφερε τη λύση δύο κρατών και κάποτε την αποκεντρωμένη ομοσπονδία. Σε αυτό το ζήτημα δεν έχουμε καταλάβει αυτό που στην πραγματικότητα ήθελε να εκφράσει. Αναφέρθηκε επίσης στη συνομοσπονδία. Πρόσφατα, συνοδευόμενος από τον υπουργό Εξωτερικών, στη Νέα Υόρκη, αναφέρθηκε στη συνομοσπονδία. Από ό,τι κατανοήσαμε, συμμετείχε στην εν λόγω σύσκεψη, έχοντας κάνει μια καλή προετοιμασία. Στη συνέχεια δε, αναφέρθηκε στη χαλαρή ομοσπονδία. Σε κάθε περίπτωση ήρθαν στο προσκήνιο διάφορες προτάσεις. Από την αρχή αυτής της συζήτησης εμείς δηλώσαμε το εξής: Ναι, όντως πρέπει να μελετηθούν οι διάφορες επιλογές. Ωστόσο, δεν πρόκειται να επιβάλλουμε μία από αυτές τις διαφορετικές προτάσεις. Και την ίδια στιγμή δεν απορρίπτουμε καμία από αυτές τις επιλογές» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, ο Νίκος Χριστοδουλίδης, έστειλε το μήνυμα πως η επιδιωκόμενη λύση στο Κυπριακό είναι η δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών. Ξεκαθάρισε πως τη Δευτέρα τίθεται ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας έκθεση για ενδεχόμενη προσφυγή στα Ηνωμένα Έθνη, ενώ το Σαββατο έγινε σχετική προεργασία- μελέτη. 

«Αυτό το μήνυμα είναι ξεκάθαρο προς τον κ. Τσαβούσογλου και προς οποιαδήποτε άλλη κατεύθυνση», ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης, σχολιάζοντας τα όσα αναφέρει σε συνεντεύξεις του ο κ. Τσαβούσογλου, και τις κατά καιρούς δηλώσεις του για το Κυπριακό» σημείωσε ο κ. Χριστοδουλίδης. Αναφερόμενος στη συνεντεύξη του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών στην «Κ», ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως «ότι και αν λέει κατά καιρούς ο κ. Τσαβούσογλου, επειδή θεωρεί ότι με μια δήλωση ή με μια συνέντευξη θα δημιουργήσει προβλήματα στο εσωτερικό των Ε/κ, ή επειδή θέλει να στείλει μηνύματα στους Τ/κ, είτε επειδή θέλει να προβάλει κάποιες θέσεις της Τουρκίας και επιχειρεί να κρύψει αυτές τις θέσεις πίσω από άλλες πλευρές στο τραπέζι του διαλόγου, η απάντηση είναι που καλείται να δώσει η Τουρκία είναι μία: Επανέναρξη συνομιλιών από εκεί που έμειναν στο Κραν-Μοντανά, στη βάση αναφοράς, για τους οποίους υπήρξε συναντίληψη με τους δύο ηγέτες στις 9 Αυγούστου».

Ανομολόγητα όσα λέει για τους Αμμοχωστιανούς

Στο ίδιο πλαίσιο απάντησε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου σημειώνοντας πως «είναι βεβαίως υπόψη μας και οι ανακρίβειες και οι δόλιες απόπειρες του κ. Τσαβούσογλου να δημιουργήσει προβλήματα και ρήγματα στην ελληνοκυπριακή πλευρά και με τα όσα ανομολόγητα λέει για τους Αμμοχωστιανούς, αλλά και με τα όσα λέει για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Απαντήσεις θα δοθούν δεόντως στη συνέχεια, πολύ συγκεκριμένα». 

Τα μέτρα

Το ποιες θα είναι οι συγκεκριμένες απαντήσεις είναι ένα ζήτημα που συζητείται. Βάσει και της ομιλίας του Προέδρου στην εκδήλωση των Αμμοχωστιανών, θα προχωρήσει σε συναντήσεις με τους εκπροσώπους των πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και ενημέρωση των κρατών μελών της Ε.Ε.

«Στόχος είναι να μην αφήσουμε αναπάντητες τις προκλήσεις της Τουρκίας. Θα αξιοποιήσω την παρουσία μου στα Ηνωμένα Έθνη, θα αξιοποιήσω την παρέμβαση μου στα ΗΕ, θα έχω συνάντηση και με τους εκπροσώπους των πέντε Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, με τον ΓΓ των ΗΕ, ενώ την ίδια ώρα έχουν ενημερωθεί οι Ευρωπαίοι ηγέτες και με αίτημα μου θα είναι στην ατζέντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Οκτώβριο στις Βρυξέλλες» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως ανέφερε σε ρεπορτάζ η «Κ» το υπουργείο Εξωτερικών είχε τη βδομάδα που πέρασε συναντήσεις με τις πρεσβείες των πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας για να ενημερώσει για τις κινήσεις της Άγκυρας στην περίκλειστη Αμμόχωστο.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως τα τρία μεγάλα κόμματα ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ ΔΗΚΟ, απέφυγαν να τοποθετηθούν για τις δηλώσεις Τσαβούσογλου στην «Καθημερινή».

Η ΕΔΕΚ έκανε λόγο για επιβαλλόμενη προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας. «Με τρόπο προκλητικό ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δηλώνει πως αυτή η ενέργεια δεν αντίκεινται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και μάλιστα λέει πως πολλοί ελληνοκύπριοι το ζητούν αυτό απευθυνόμενοι στην « επιτροπή αποζημιώσεων» στα κατεχόμενα. Η ΕΔΕΚ θέλει να επισημάνει πώς η συγκεκριμένη προσφυγή πρέπει να τύχει κατάλληλης προετοιμασίας ώστε να έχει θετικό αποτέλεσμα στην βάση και των σχετικών ψηφισμάτων για την Αμμόχωστο. Την ίδια στιγμή η κυπριακή κυβέρνηση επιβάλλεται να προχωρήσει στην λήψη πρακτικών , πολιτικών και οικονομικών μέτρων σε σχέση με τις συνεχιζόμενες προκλητικές ενέργειες του κατοχικού καθεστώτος και της Τουρκίας για τον σταδιακό εποικισμό της περίκλειστη πόλης της Αμμοχώστου με στόχο την ανακοπή συνέχισης αυτών των ενεργειών» αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΕΔΕΚ.

Στο ίδιο πλαίσιο και η ανακοίνωση των Οικολόγων η οποία κάνει λόγο για προκλητικές δηλώσεις που αποτελούν πρόκληση για την ίδια την κυβέρνηση. «Ο κ. Τσαβούσογλου ισχυρίζεται ότι τα σχέδια τους για εποικισμό της Αμμοχώστου δεν αντίκεινται στη απόφαση 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, διότι θα καλέσει -λέει-τους Ελληνοκύπριος κατοίκους να επιστρέψουν υπό τουρκική διοίκηση. Επιβάλλεται λοιπόν, τώρα που άνοιξε τα χαρτιά του ο κ. Τσαβούσογλου, η κυβέρνηση να προσφύγει στο συμβούλιο ασφαλείας του ΟΗΕ για καταδίκη των σχεδίων της Τουρκίας που παραβιάζουν τις αποφάσεις του ευρωπαϊκού δικαστηρίου για το δικαίωμα ιδιοκτησίας και χρήσης της περιουσίας. Αντιλαμβανόμαστε τους κινδύνους από μια βεβιασμένη και χωρίς προετοιμασία προσφυγή. Άποψη μας είναι ότι μια καλά προετοιμασμένη προσφυγή στο συμβούλιο ασφαλείας δεν πρόκειται να αποτύχει» αναφέρεται στην ανακοίνωση των Οικολόγων.

Καλούμε για άλλη μια φορά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να συγκαλέσει άμεσα εθνικό συμβούλιο με τη συμμετοχή του δημάρχου Αμμοχώστου για να συζητήσει την προσφυγή στο συμβούλιο ασφαλείας του ΟΗΕ.

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

Η εμπλοκή του μητροπολίτη Ησαΐα, η αμηχανία των κομμάτων και ο περίεργος ρόλος του Χρίστου Χρίστου
Της Μαρίνας Οικονομίδου
 |  ΠΟΛΙΤΙΚΗ