ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Σκεπτικισμός Ε.Ε. για τη στάση της Αγκυρας

Σχετικά με την ελληνοτουρκική αντιπαράθεση Ζοσέπ Μπορέλ τόνισε ότι χρειάζονται «περισσότερες προσπάθειες» για αποκλιμάκωση

Kathimerini.gr

Τον δύσκολο δρόμο που θα πρέπει να διανύσουν οι ευρωτουρκικές σχέσεις για να επιστρέψουν σε τροχιά εξομάλυνσης περιέγραψε σε ομιλία του χθες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο Ζοσέπ Μπορέλ. Ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική και την Ασφάλεια είπε στην ολομέλεια του Κοινοβουλίου ότι είναι «ξεκάθαρο ότι οι εξελίξεις εντός της Τουρκίας και οι τουρκικές ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο και πέραν αυτής θέτουν υπό αμφισβήτηση το πώς θα εξελιχθούν μελλοντικά οι σχέσεις μας».

Σχετικά με την ελληνοτουρκική αντιπαράθεση, ο βετεράνος Ισπανός πολιτικός τόνισε ότι χρειάζονται «περισσότερες προσπάθειες» για αποκλιμάκωση – «είναι ο πιο μαλακός τρόπος για να πούμε ότι η κατάσταση δεν έχει βελτιωθεί», ανέφερε χαρακτηριστικά. Η αποχώρηση του «Ορούτς Ρέις» από την «ελληνική υφαλοκρηπίδα» είναι ένα «βήμα στη σωστή κατεύθυνση», είπε ο κ. Μπορέλ και «μας δίνει κάποιες ελπίδες ότι θα οδηγήσει σε περαιτέρω βήματα προς τον διάλογο».

Η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο «απαιτεί επείγουσα και συλλογική εμπλοκή της Ε.Ε.», σημείωσε, χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτα» τα γεγονότα που έλαβαν χώρα μέσα στο καλοκαίρι και τονίζοντας ότι η Τουρκία «πρέπει να αποφύγει τις μονομερείς ενέργειες». Αυτό είναι «βασικό στοιχείο» για να ξεκινήσει ο διάλογος, σύμφωνα με τον κ. Μπορέλ.

«Η θέση των υπουργών Εξωτερικών ήταν πάντα σαφής: η υπεράσπιση των συμφερόντων της Ε.Ε. και η πλήρης αλληλεγγύη με την Ελλάδα και την Κύπρο», πρόσθεσε επαναλαμβάνοντας την πάγια ευρωπαϊκή διατύπωση στήριξης. Το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, σημείωσε, ήταν σαφές επίσης σχετικά με τις συνέπειες της μη αποκλιμάκωσης – τις οποίες θα εξετάσει το προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (μία έμμεση αναφορά στο ενδεχόμενο κυρώσεων).

«Υπάρχουν ακόμα κάποιες μέρες, συνεχίζονται οι προσπάθειες για επαφές, με την ελπίδα ότι η Ε.Ε. θα μπορέσει να αναπτύξει μία εποικοδομητική προσέγγιση στις σχέσεις μας με την Τουρκία, που βρίσκονται –μπορώ να το πω με βεβαιότητα –σε σημείο καμπής», εκτίμησε ο ύπατος εκπρόσωπος. «Ο κόσμος θα εξελιχθεί προς τη μία κατεύθυνση ή προς την άλλη, ανάλογα με το τι θα συμβεί τις επόμενες μέρες».

Η μη πρόοδος στην κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης και του διαλόγου, προειδοποίησε, «θα υπονόμευε επίσης την προοπτική για την επανεκκίνηση των συνομιλιών για μία συνολική λύση στο Κυπριακό». Ο κ. Μπορέλ είπε ότι συνομίλησε για το θέμα αυτό με τον γ.γ. του ΟΗΕ «και νομίζω ότι πρέπει να πιέσουμε για την επανεκκίνηση των συνομιλιών» μετά τις εκλογές στα κατεχόμενα τον Οκτώβριο.
Μιλώντας για την κατάσταση στο εσωτερικό της Τουρκίας, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας είπε ότι «παρατηρούμε μία ανησυχητική διολίσθηση στο πεδίο το κράτους Δικαίου και των θεμελιωδών ελευθεριών». Υπενθύμισε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε το 2018 το «πάγωμα» των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και την αναστολή των εργασιών για τον εκσυγχρονισμό της Τελωνειακής Ενωσης Ε.Ε.- Τουρκίας και σημείωσε ότι έκτοτε οι σχέσεις έχουν επιδεινωθεί.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Διπλωματία: Τελευταία Ενημέρωση

Με τα ελληνοτουρκικά σε σταθερή τροχιά μέχρι τον Νοέμβριο, η πρόκληση για την Αθήνα είναι η νέα πολιτική του Βερολίνου
Του Βασίλη Νέδου
 |  ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ