ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Εντατικές ζυμώσεις για τα νέα ΔΣ των ημικρατικών

Στις 20 Ιανουαρίου εκπνέει η θητεία των υφιστάμενων Συμβουλίων, νέοι διορισμοί στους Οργανισμούς που δεν υπάρχει δυνατότητα επαναδιορισμού.

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Σε διαδικασία αναζήτησης των προσώπων εκείνων που θα κληθούν να στελεχώσουν τα νέα διοικητικά συμβούλια (ΔΣ) των ημικρατικών οργανισμών βρίσκεται η κυβέρνηση. Μια διαδικασία η οποία θα ολοκληρωθεί το επόμενο χρονικό διάστημα δεδομένου ότι στις 20 Ιανουαρίου 2019 εκπνέει η θητεία των υφιστάμενων ΔΣ.

Σύμφωνα με την πληροφόρηση που έχει στην διάθεσή της η «Κ», το ενδιαφέρον για μια θέση στην ηγετική πυραμίδα ημικρατικών οργανισμών παραμένει έντονο με αρμόδια κυβερνητική πηγή να κάνει λόγο για «ονόματα πολλά και από πολλούς». Επίκεντρο των ζυμώσεων που όπως όλα δείχνουν συντελούνται είναι το Προεδρικό Μέγαρο, όπου μέχρι τις 20 Ιανουαρίου θα έχουν κλειδώσει οι συνθέσεις των νέων Συμβουλίων προκειμένου να πάνε στο Υπουργικό Συμβούλιο για την τελική έγκριση. Και στην παρούσα διαδικασία το μέγα ζητούμενο που αυξάνει το ενδιαφέρον είναι οι αποχωρήσεις και οι νέες αφίξεις κυρίως των επικεφαλής των ΔΣ.

Παρά τις αλλαγές που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στην διαδικασία επιλογής των προσώπων, η κομματική χροιά συνεχίζει να υπάρχει εντείνοντας τις παρασκηνιακές διεργασίες. Με βάση την εικόνα δώδεκα μέρες πριν από την εκπνοή της θητείας των Συμβουλίων, η τάση που υπάρχει από πλευράς κυβέρνησης είναι η ανανέωση της θητείας προέδρων και μελών που δεν έχουν συμπληρώσει τον ανώτερο προβλεπόμενο από το νόμο χρόνο παραμονής που είναι οι 60 μήνες.

Cyta – ΑΗΚ

Δυο ημικρατικοί οργανισμοί που συγκεντρώνουν το έντονο ενδιαφέρον την περίοδο των ηγετικών ανακατατάξεων είναι η Cyta και η Αρχή Ηλεκτρισμού. Για τον τηλεπικοινωνιακό οργανισμό ο αναμενόμενος διορισμός ΔΣ αποκτά μεγαλύτερο ενδιαφέρον ένεκα των επικείμενων προσπαθειών, από κυβερνητικής πλευράς, να ολοκληρωθούν και να τεθούν σε εφαρμογή οι αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο και λειτουργία της Cyta. Το 2019 θεωρείται χρονιά κομβικής σημασίας για τον ημικρατικό οργανισμό μιας και έχει διακηρυχτεί ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει με τις αλλαγές που έχει σχεδιάσει για μετατροπή του οργανισμού σε μετοχική εταιρεία.

Ο διορισμός πρόσφατα του Ανδρέα Νεοκλέους στη θέση του CEO θεωρείται πως εκτός από το κενό που συμπλήρωσε, στα διοικητικά, καλύπτει και ευρύτερα ζητήματα που άπτονται των επικείμενων αλλαγών. Ως εκ τούτου, όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν πως η πρόεδρος του Οργανισμού Ρένα Ρουβιθά Πάνου παραμένει στο πόστο της για μια δεύτερη θητεία. Οι πληροφορίες της «Κ» συγκλίνουν πως οι αλλαγές που θα γίνου στη Cyta θα είναι περιορισμένες. Εκτός ΔΣ θα βρεθεί ο Φραγκίσκος Φράγκου ο οποίος συμπλήρωσε το περιθώριο των εξήντα μηνών.

Επίσης πληροφορίες φέρουν τον αντιπρόεδρο του Οργανισμού Μιχάλη Μουσιούττα να έχει εκφράσει την επιθυμία αποχώρησης από τα διοικητικά της Cyta. Στην Αρχή Ηλεκτρισμού οι πληροφορίες για αλλαγές είναι λιγοστές. Η πρώτη αλλαγή που θα γίνει θα αφορά το πόστο του προέδρου. Ο πρόεδρος της ΑΗΚ Ανδρέας Μαραγκός συμπληρώνει 60 μήνες θητείας και ως εκ τούτου θα αποχωρήσει. Εντός του Οργανισμού δεν υπάρχουν ενδείξεις για το πρόσωπο που θα διορισθεί. Θητεία 60 μηνών έχουν συμπληρώσεις ο Θανάσης Τσόκκος, πρόεδρος του ΡΙΚ, ο Μάνθος Μαυρομμάτης, πρόεδρος Πανεπιστημίου Κύπρου, ο Γιάννης Τουμαζής, πρόεδρος του ΘΟΚ.

Τα κόμματα

Οι πληροφορίες που υπάρχουν από το κυβερνητικό στρατόπεδο παραπέμπουν σε διεργασίες χωρίς ωστόσο να έχουν ολοκληρωθεί. Λαμβάνοντας υπόψη την πρακτική που έχει ακολουθήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε προηγούμενους διορισμούς, θεωρείται βέβαιο πως με τον ένα ή άλλο τρόπο τα νέα ΔΣ θα έχουν κομματικό άρωμα. Στη χειρότερη των περιπτώσεων τα κόμματα αναμένεται να έχουν παρουσία με ένα εκπρόσωπό τους.

Το μέγα ερωτηματικό που υπάρχει αφορά το Δημοκρατικό Κόμμα το οποίο μετά την αποχώρηση από την κυβέρνηση το 2014 και τη μη διεκδίκηση θέσεων στους ημικρατικούς το 2016 επανακάμπτει. Το κόμμα, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε στην διάθεσή μας, φαίνεται να έχει διαμηνύσει στο Προεδρικό πως επιθυμεί παρουσία στα Συμβούλια με ένα εκπρόσωπο. Ωστόσο, η επιδίωξη της ηγεσίας του κόμματος για επιστροφή στους ημικρατικούς προκαλεί σφοδρές αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΔΗΚΟ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες μερίδα αντιδράσεων που εκδηλώνονται προέρχονται από τον αντιπρόεδρο για τους ημικρατικούς οργανισμούς του κόμματος Αλέκο Τρυφωνίδη. Το θέμα των ημικρατικών απασχόλησε τη Γραμματεία του κόμματος την περασμένη Παρασκευή ενώ θα επανέλθει την ερχόμενη Παρασκευή.

Στις κομματικές διεργασίες η άποψη που έχει εκφρασθεί είναι όπως το κόμμα διεκδικήσει ημικρατικούς οργανισμούς με πρόεδρο και δυο μέλη ή μόνο με τρία μέλη στα ΔΣ. Τις απόψεις Τρυφωνίδη για ουσιαστικό ρόλο του κόμματος στις διοικήσεις φαίνεται να ασπάζονται και άλλα τρία μέλη της Γραμματείας του κόμματος. Από την πλευρά του προέδρου του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλου η θέση για έναν εκπρόσωπο στα ΔΣ θεωρείται αναγκαία προκειμένου να μην δοθεί η εντύπωση πως το κόμμα συγκυβερνά με τον Συναγερμό.

Το Προεδρικό

Από πλευράς Προεδρικού αφήνεται να διαρρεύσει πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μπει στα βαθιά στο θέμα των ημικρατικών μετά το ερχόμενο Σαββατοκύριακο. Κυβερνητικές πηγές αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο πέρα από τις αποχωρήσεις ένεκα εξηνταμήνου να υπάρξουν και άλλες. Χωρίς να γίνεται προσδιορισμός αφήνεται να διαφανεί πως μελετάται το ενδεχόμενο μη διορισμού προσώπων το έργο των οποίων δεν ικανοποίησε. Στην κατηγορία αυτή συγκαταλέγονται μεγάλoι οργανισμοί, όπως μας ειπώθηκε χαρακτηριστικά.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ 

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση