ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ι.Νικολάου: Κατάρρευση του Δικαστικού Συστήματος εάν δεν γίνουν αλλαγές

Εννέα νομοσχέδια αλλάζουν το Δικαστικό Σύστημα αποφασισμένη η κυβέρνηση να προχωρήσει με τις αλλαγές

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Με κατάρρευση του Δικαστικού Συστήματος εάν δεν προχωρήσουν οι αλλαγές που έχουν ετοιμασθεί ή βρίσκονται στο στάδιο της ετοιμασίας προειδοποίησε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου.

Προειδοποίηση που δεν είναι άσχετη με τις αντιδράσεις που φαίνεται να εκδηλώνονται στο χώρο του Δικαστικού Συστήματος. Οι επερχόμενες αλλαγές βρέθηκαν στο επίκεντρο συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Υπουργό Δικαιοσύνης.

Σύμφωνα με τον Ιωνά Νικολάου η μεταρρύθμιση στο χώρο της Δικαιοσύνης θα γίνει πραγματικότητα με τη ψήφιση των εννέα νομοσχεδίων που έχουν ετοιμασθεί ή ετοιμάζονται. Όπως ο ίδιος είπε ότι η ανάγκη για αλλαγές δεν προέκυψε με αφορμή την τελευταία αναταραχή στο χώρο του Δικαστικού Συστήματος αλλά υπήρχε ως ανάγκη για ευρύτερη μεταρρύθμιση.

Οι αλλαγές

Σύμφωνα με το πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της κυριακάτικης «Κ» οι αλλαγές που προωθούνται μέσω των κυβερνητικών νομοσχεδίων κωδικοποιούνται ως εξής:

-Παραμένει το Ανώτατο Δικαστήριο μέχρι η σύνθεσή του να μειωθεί στους πέντε δικαστές και παίρνει τις δικαιοδοσίες του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου. Το 2022 από τους 13 σημερινούς δικαστές, οι οκτώ θα έχουν αφυπηρετήσει και οι πέντε θα γίνουν το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο.

-Επανασυγκρότηση του Συνταγματικού Δικαστηρίου. Τροποποίηση στον νόμο περί απονομής της δικαιοσύνης.

-Συγκρότηση νέου Εφετείου. Από τα πέντε τμήματα που θα απαρτίζεται τα τρία θα είναι αστικά μαζί με τις ειδικές δικαιοδοσίες. Το τέταρτο τμήμα θα είναι το ποινικό και το πέμπτο το διοικητικό.

-Τροποποιείται και η σύνθεση του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου, που σήμερα απαρτίζεται μόνο από δικαστές του Ανωτάτου και με τη μεταρρύθμιση, θα απαρτίζεται από δικαστές του Ανώτατου Δευτεροβάθμιου Δικαστηρίου, του Επαρχιακού Δικαστηρίου, του Διοικητικού Δικαστηρίου της Ένωσης Δικαστών, από μέλη του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου και τον Γενικό Εισαγγελέα.

-Το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο θα είναι και τρίτος βαθμός δικαιοδοσίας.

-Γίνεται μια μελέτη για τα κριτήρια πρόσληψης, αξιολόγησης και προαγωγής δικαστών, όπως αυτά καθορίζονται από το Συμβούλιο της Ευρώπης και την GRECO.

-Δημιουργείται Σχολή Δικαστών. Η Σχολή Δικαστών θα παρέχει μαθήματα τόσο κατά την είσοδο σε αυτή όσο και σε τακτά χρονικά διαστήματα.

-Συστήνεται Εμπορικό Δικαστήριο και Ναυτοδικείο.

-Ειδική διαδικασία εκδίκασης χρηματοπιστωτικές διαφορές.

-Δικαιοδοσία επίλυσης μικρών διαφορών.

-Δημιουργείται Δικαστική Υπηρεσία. Δηλαδή η διοίκηση των δικαστηρίων δεν θα γίνεται πια από τους δικαστές. Βρίσκεται στο στάδιο μελέτης το νομοσχέδιο το οποίο θα καθορίσει ότι όλοι πλην των δικαστών θα υπάγονται στη Δικαστική Υπηρεσία, η οποία θα λειτουργεί δυνάμει νόμου, θα έχει γενικό διευθυντή, ενώ θα προΐσταται ένα Συμβούλιο στο οποίο εκπροσωπούνται οι δικαστές και τα Υπουργεία Δικαιοσύνης και Οικονομικών.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση