ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Παράταση με στόχο την κατάληξη παίρνει η αποστολή Λουτ

Η ερμηνεία του Πλαισίου Γκουτέρες και τα σημεία που συζητούνται

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Μπορεί η Τζέιν Χολ Λουτ να ήρθε στην Κύπρο με στόχο να συνομολογήσει τους όρους αναφοράς εντός της Κυριακής και να φύγει την επόμενη μέρα, ωστόσο η συνομολόγησή τους και συνεπώς η αποστολή της φαίνεται να είναι πολύ πιο πολύπλοκη από τις αρχικές εκτιμήσεις. Η παρουσία της παρατείνεται στο νησί, πραγματοποιώντας την έκτη συνάντηση με τους δύο ηγέτες την Παρασκευή. Κυβερνητικές πηγές θεωρούν απίθανο το αδιέξοδο, ωστόσο δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο αποχώρησης της κας Λουτ όταν θα έχει συνομολογήσει σε ένα μεγάλο μέρος τους όρους αναφοράς, αφήνοντας κάποιες από τις λεπτομέρειες που προκαλούν ανησυχία στις δύο πλευρές να ολοκληρωθούν εντός του προσεχούς μήνα, δεδομένου ότι ο γ.γ των Ηνωμένων Εθνών θα ανακοινώσει τους όρους αναφοράς κατά την τριμερή συνάντηση που θα λάβει μέρος αρχές του Οκτώβρη. Το κατά πόσο αυτό είναι πιθανόν είναι ένα ζήτημα που προκαλεί συζητήσεις καθώς ο γ.γ του ΟΗΕ έστειλε σαφείς οδηγίες για συνομολόγηση των όρων αναφοράς και στη συνέχεια τριμερή συνάντηση.

Η αποτελεσματική συμμετοχή

Το τι προκάλεσε την παράταση της παραμονής Λουτ και συνεπώς την εμπλοκή στην συνομολόγηση είναι κάτι που συζητείται διεξοδικά το τελευταίο 48ωρο. Όπως επισημαίνεται το ένα από τα ζητήματα που προκαλεί εμπλοκή στην όλη διαδικασία είναι η ερμηνεία του πλαισίου Γκουτέρες της 30ης Ιουνίου. Η τ/κ πλευρά θέτει ζήτημα αποτελεσματικής συμμετοχής- πολιτικής ισότητας, κάτι που δεν γίνεται αποδεκτό από την ε/κ πλευρά. Σημειώνεται άλλωστε πως ο Νίκος Αναστασιάδης κατά τη διάρκεια του εθνικού συμβουλίου είχε αναφέρει πως δέχεται το πλαίσιο Γκουτέρες της 30ης Ιουνίου αλλά διαφωνεί με τη μία θετική ψήφο. Υπογράμμισε πως αν τεθεί το ζήτημα της αποτελεσματικής συμμετοχής από την τ/κ πλευρά τότε και ο ίδιος θα θέσει πιο εξειδικευμένα το θέμα των εγγυήσεων.

Καθόλου τυχαία και η αναφορά του κυβερνητικού εκπροσώπου Πρόδρομου Προδρόμου την περασμένη Τρίτη με το πέρας της συνάντησης με την κα Λουτ που επικαλέστηκε την έκθεση του ΓΓ των ΗΕ 28/09/2017 και την παράγραφο 24 όπου αναφέρει ότι ο ΓΓ είχε προτείνει στα μέρη να αναζητήσουν λύσεις που θα λάμβαναν υπόψη ότι η υφιστάμενη συνθήκη εγγυήσεων δεν είναι βιώσιμη. «Το αναφέρω αυτό διότι στην έκθεση και γενικότερα στη διαδικασία υπάρχουν ερείσματα που ο Πρόεδρος αξιοποιεί και προωθεί στη σημερινή διαδικασία», είχε πει τότε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Ο κ. Προδρόμου είπε ότι στην ίδια έκθεση και στην παράγραφο 25 ο ΓΓ λέει ότι επέστρεψε στο Κραν Μοντάνα στις 6 Ιουλίου για να υποβοηθήσει να φτάσουν τα μέρη σε στρατηγική συνεννόηση στη βάση των έξι παραμέτρων τις οποίες ο ίδιος παρουσίασε στις 30 Ιουνίου. «Η φρασεολογία είναι σαφής, στις επιστολές στις οποίες ο ίδιος λέει ‘εγώ παρουσίασα΄, στην έκθεση Σεπτεμβρίου 2017 αναφέρεται ότι ο ίδιος ταυτοποίησε έξι σημεία στις 30 Ιουνίου», ανέφερε ο κ. Προδρόμου στέλνοντας το μήνυμα πως η 6η παράμετρος αποτελεί την ασφάλεια και δεν θα πρέπει να γίνεται επιλογή από τις 6 παραμέτρους αλλά να λαμβάνονται υπόψη όλες, συμπεριλαμβανομένης κι αυτής.

Ο ρόλος Τουρκίας

Ζήτημα τίθεται και για το χρονοδιάγραμμα, με την έννοια πως οι συζητήσεις θα πρέπει να έχουν κατάληξη μέσα σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Είναι άλλωστε θέση της Τουρκίας πως σε ο,τι αφορά τη διαδικασία ο,τι δεν συμφωνηθεί μεταξύ των δύο ηγετών στη συζήτηση του Πλαισίου Γκουτέρες, τότε θα πρέπει να διευθετηθεί μέσω επιδιαιτησίας των Ηνωμένων Εθνών. Στο δημοψήφισμα που θα ακολουθήσει στόχος της Τουρκίας είναι πως η επιλογή δεν θα είναι στήριξη του Σχεδίου ή παραμονή του status quo, αλλά αποδοχή του Σχεδίου που θα προκύψει ή δύο κράτη.

Πάντως το παρασκήνιο των διαβουλεύσεων και το καθημερινό «πήγαινε-έλα» της κας Λουτ στους δύο ηγέτες, προκάλεσε ερωτήματα για το τι διαμείβεται τελικά. Το δημοσίευμα της Κιπρίς Ποστασί που έκανε λόγο για ριζοσπαστική πρόταση την οποία κατέθεσε ο Ε/κ διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης και προκάλεσε «εντύπωση στα Ηνωμένα Έθνη» ήταν αρκετό για να προκαλέσει ερωτήματα. Δημοσίευμα το οποίο διέψευσε ο υπουργός Εξωτερικών στο κρατικό κανάλι κάτι τέτοιο επιχειρεί να προκαλέσει προβλήματα στη διαδικασία. Εξήγησε ότι στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων η ε/κ πλευρά υποβάλλει συνεχώς απόψεις και εισηγήσεις που δεν περιλαμβάνουν τίποτα ριζοσπαστικό.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X