ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Α. Νεοφύτου: Αντισυνταγματικός ο νόμος για την προδημοτική

«Ήταν λάθος Βουλευτών του ΔΗΣΥ η υπερψήφιση του νόμου»

ΚΥΠΕ

Σε «μεγάλο πολιτικό ολίσθημα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που παίρνουν τον τόπο μας δεκαετίες πίσω» αναφέρθηκε σήμερα ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ και υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Αβέρωφ Νεοφύτου, μετά από συνάντηση με μέλη του συνδέσμου Ιδιωτικής Προσχολικής Εκπαίδευσης (ΣΙΚΕΠ) στη Λευκωσία. Απαντώντας σε ερώτηση ο κ. Νεοφύτου σημείωσε ότι ήταν λάθος Βουλευτών του ΔΗΣΥ η υπερψήφιση του νόμου, το οποίο, όπως είπε, αποκαταστάθηκε με την υπερψήφιση της αναπομπής από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ο κ. Νεοφύτου βρέθηκε σήμερα το πρωί σε ιδιωτικό νηπιαγωγείο στον Αρχάγγελο στη Λευκωσία, όπου ξεναγήθηκε στους χώρους του νηπιαγωγείου. Ακολούθησε η συνάντηση με τα μέλη του ΣΙΚΕΠ, που του μετέφεραν τις ανησυχίες τους για όσα προβλέπει ο νόμος για την προδημοτική εκπαίδευση.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Νεοφύτου επεσήμανε ότι πρόκειται για «ζήτημα εξαιρετικά πολιτικό και σοβαρότατο», αναφέροντας ότι «400 νηπιαγωγεία κινδυνεύουν να κλείσουν και χιλιάδες οικογένειες κινδυνεύουν να μείνουν τα παιδιά τους χωρίς την προδημοτική εκπαίδευση». Πρόσθεσε, δε, ότι οι Βουλευτές που δεν δέχθηκαν την αναπομπή του νόμου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας «απαγόρευσαν ουσιαστικά να παρέχεται η ιδιωτική προδημοτική εκπαίδευση σε ολόκληρη την Κύπρο». Εξάλλου, σημείωσε ότι η προδημοτική εκπαίδευση ξεκίνησε το 1976 προσφερόμενη από τον ιδιωτικό τομέα και μόλις το 2004 εντάχθηκε ως υποχρεωτική και λειτούργησε σε κάποια δημοτικά σχολεία.

Ο κ. Νεοφύτου συνέχισε λέγοντας ότι το θέμα έχει να κάνει με το «αν θέλουμε να παραμείνουμε μία δημοκρατική, φιλελεύθερη χώρα, που θα διασφαλίζουμε το δικαίωμα της επιλογής του κάθε πολίτη, την επιλογή του γονιού σε ποιο σχολείο θα στείλει το παιδί του, την επιλογή του καθενός τι δουλειά θα κάνει, την επιλογή του οποιουδήποτε για το οποιοδήποτε θέμα» και πρόσθεσε ότι «αυτή είναι η πεμπτουσία της δημοκρατίας, αλλά και ο πυρήνας της φιλελεύθερης σχολής που εμείς πρεσβεύουμε».

«Είμαστε εμείς, έναντι των άλλων, είτε αυτός είναι Χριστοδουλίδης, είτε είναι Μαυρογιάννης, είτε είναι ΔΗΚΟ, είτε είναι ΑΚΕΛ. Αυτό που έκαναν στη Βουλή, δεν έχει πολιτική εξήγηση. Καταργούν ουσιαστικά τον ιδιωτικό τομέα», συνέχισε ο κ. Νεοφύτου. Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη στάση Βουλευτών του ΔΗΣΥ, είπε ότι «δυστυχώς και ο ΔΗΣΥ ψήφισε το νομοσχέδιο στη Βουλή».

«Αναγνωρίσαμε το ολίσθημα, γι’ αυτό και υπερψηφίσαμε την αναπομπή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Δεν είναι λάθος να αναγνωρίζεις ένα ολίσθημά σου. Διορθώθηκε διά της αποδοχής της αναπομπής που έκανε στο Κοινοβούλιο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας», πρόσθεσε. Ξεκαθάρισε, όμως, ότι «οφείλει το κράτος, έχει υποχρέωση, να παρέχει δωρεάν δημόσια εκπαίδευση», αλλά ότι δε θα πρέπει να καταργείται ο ιδιωτικός τομέας λόγω αυτής της υποχρέωσης.

Διατύπωσε επίσης την άποψη ότι, λόγω αντισυνταγματικότητας του νόμου, «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ως ο θεματοφύλακας της τήρησης του Συντάγματος, δε θα έχει άλλη επιλογή παρά να κάνει αναφορά στο Ανώτατο Δικαστήριο». Υποστήριξε ότι «δε θα δημιουργηθεί με την αναφορά του Προέδρου πρόβλημα βραχυπρόθεσμα», αλλά σημείωσε ότι επηρεάζεται η επέκταση της προδημοτικής στο τέταρτο έτος της ηλικίας των παιδιών, η επιδότηση της φοίτησης των παιδιών από το κράτος, καθώς και την εκταμίευση των 12 εκ. από το Ταμείο Ανάκαμψης.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΔΗΣΥ  |  Βουλή  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Προεδρικές 2023: Τελευταία Ενημέρωση

Στην περίπτωση του ΔΗΣΥ, η χρήση του όρου αποστασία δεν μυρίζει μόνο ναφθαλίνη, αποτελεί μια κομματικά ανιστόρητη παραδοξότητα ...
 |  ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ 2023