ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Debate: Οι διαφωνίες, οι εντάσεις και τι ένωσε τους υποψηφίους (εικόνες - βίντεο)

Τα κύρια σημεία της τηλεμαχίας

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Με διαφωνίες, εντάσεις και μια ταύτιση ολοκληρώθηκε το debate του ΡΙΚ που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης (19/01) με συμμετέχοντες τους Αβέρωφ Νεοφύτου, Νίκο Χριστοδουλίδη, Ανδρέα Μαυρογιάννη και Χρίστο Χρίστου. Οι τέσσερις υποψήφιοι, λίγες εβδομάδες πριν από την διεξαγωγή των Προεδρικών Εκλογών, διασταύρωσαν εκ νέου τα ξίφη τους, απαντώντας στις ερωτήσεις του δημοσιογράφου Αντρέα Κημήτρη που είχαν να κάνουν κυρίως με θέματα οικονομίας και εσωτερικής διακυβέρνησης.

Η πρώτη πράξη

Αρχικά οι υποψήφιοι για την Προεδρία κλήθηκαν να αναφέρουν την πρώτη τους πράξη αμέσως μετά την εκλογή τους. Ο Αβέρωφ Νεοφύτου έθεσε ως προτεραιότητα το να ξεκλειδώσει το κυπριακό καθώς θα μένουν τρεις μήνες από την διεξαγωγή των εκλογών στην Τουρκία. Η δεύτερη κίνηση είναι η πρόταση για το ολοήμερο σχολείο ενώ υπογράμμισε την προσπάθεια στήριξης της οικογένειας με διάφορα μέτρα. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης σημείωσε πως πρώτη πράξη θα είναι ο σχηματισμός του υπουργικού συμβουλίου που θα καταδείξει με αυτό τον τρόπο το πώς θα κινηθεί η διακυβέρνησή του. Μίλησε για την ανάγκη ανακίνησης του κυπριακού σημειώνοντας πως θα αποταθεί στις Βρυξέλλες το Βερολίνο και το Παρίσι, αμέσως μετά την εκλογή του, ενώ υπογράμμισε και την ανάγκη δημιουργίας υφυπουργείου μετανάστευσης. Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης με τη σειρά του έθεσε ως κύριο στόχο το κυπριακό σημειώνοντας πως θα καλέσει αμέσως τον γ.γ των Ηνωμένων Εθνών να αναλάβει πρωτοβουλίες ενώ την ίδια στιγμή έθεσε το ζήτημα να μπει η Αμμόχωστος στη νεκρή ζώνη όπως λέει το ψήφισμα 789. Έθεσε ως προτεραιότητα την ανάγκη πάταξης της διαφθοράς, κατάργηση τετραμήνων και στήριξη των νοικοκυριών για την ακρίβεια.Ο Χρίστος Χρίστου από την πλευρά του έθεσε ως προτεραιότητα την επίλυση του μεταναστευτικού, το ζήτημα της ακρίβειας ενώ μίλησε και για το κυπριακό, σημειώνοντας πως έχει πολύ διαφορετικές θέσεις από αυτές των ανθυποψηφίων του.

«Ο φτωχός θα μείνει φτωχός» και αντιπαράθεση για την οικονομία

Στην τηλεμαχία σημειώθηκαν αρκετές αντιπαραθέσεις για την οικονομία. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης άφησε αιχμές για προηγούμενες τοποθετήσεις του Αβέρωφ Νεοφυτου ότι τα επιδόματα δεν βοηθούν καθώς «o φτωχός θα μείνει φτωχός», σημειώνοντας πως και τα 50 και τα 100 και τα 300 ευρώ έχουν σημασία για τους πολίτες.

Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης από την άλλη κατήγγειλε τον κ. Νεοφύτου για δημαγωγική παροχολογία διερωτώμενος πως θα κάνει πράξη όσα εξαγγέλλει. «Τρομάζω να φέρουμε τις πολιτικές του 08-13» απάντησε στον Ανδρέα Μαυρογιάννη ο Αβέρωφ Νεοφύτου σημειώνοντας πως είναι η μόνη περίοδος που διπλασιάστηκε το δημόσιο χρέος. Ο κ. Νεοφύτου ανέφερε μάλιστα ότι μόνο τα δύο τελευταία χρόνια έχουμε μειώσει 26% το δημόσιο χρέος και «θέλουμε να κάνουμε την χώρα τύπου AAA». Από την πλευρά του ο Ανδρέας Μαυρογιάννης ανέφερε ότι «είναι εντυπωσιακό να παραβλέπουμε ότι το 2008 η παγκόσμια οικονομία είχε γνωρίσει την χειρότερη κρίση και ο Αβέρωφ να λέει ότι μόνο η Κύπρος είχε πρόβλημα. Έχουμε δεχθεί κούρεμα για μην ανέβει το χρέος».

Ένταση προκλήθηκε και μεταξύ του Νίκου Χριστοδουλίδη και του Αβέρωφ Νεοφύτου με αφορμή το κούρεμα. Ο κ. Χριστοδουλίδης απαντώντας στα περί εξάρτησης με τα κόμματα που τον στηρίζουν και τις διαφωνίες τους είπε στον κ. Νεοφύτου πως ο ίδιος τήρησε αποχή στην πρώτη πρόταση για κούρεμα η οποία ήταν αποτέλεσμα μεγάλης προσπάθειας στις Βρυξέλλες από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Η αναφορά αυτή προκάλεσε την ενόχληση του κ. Νεοφύτου καλώντας τον να κοιτάξει τα πρακτικά και το τι αποφασίστηκε στο πολιτικό γραφείο.

Πώς η μαντήλα ένωσε Μαυρογιάννη – Αβέρωφ

Κατάργηση της μαντήλας σε δημόσιους χώρους έθεσε ο υποψήφιος για την Προεδρία Χρίστος Χρίστου σημειώνοντας πως το ΕΛΑΜ σέβεται τις γυναίκες καθώς το κόμμα έχει μέτωπο γυναικών και υποψήφιες στις απερχόμενες βουλευτικές εκλογές. Ανέφερε την ανάγκη επαναφοράς του επιδόματος μάνας και σημείωσε πως το ΕΛΑΜ συμφωνεί στην ίση αμοιβή των δύο φύλων. Κληθείς από τον Ανδρέα Κημήτρη να σχολιάσει γιατί να απαγορευτεί, ο κ. Χρίστου σημείωσε ότι συμβολίζει την κατωτερότητα της γυναίκας και το χαρακτήρισε απαράδεκτο σε μία ευρωπαϊκή χώρα να το επιτρέπουμε.

Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης ανταπάντησε πως η μαντήλα δεν ήταν πάντα θρησκευτικό σύμβολο είναι μέρος παραδόσεων συμβολισμών. «Εμένα η μητέρα μου φορούσε μαντήλα» ανέφερε ο κ. Μαυρογιάννης προσθέτοντας ότι και η γυναίκα του φορούσε μαντήλα γιατί έκανε χημειοθεραπεία. «Θα το απαγορεύσουμε κι αυτό; » διερωτήθηκε. Ξέρω καλύτερα από τον κ. Μαυρογιάννη τα θέματα υγείας σημείωσε ο κ. Χρίστου αναφέροντας πως είναι εντελώς άστοχο το παράδειγμά του.

Όλα θα πρέπει να γίνονται με μέτρο ανέφερε ο κ. Νεοφύτου σημειώνοντας πως δε μπορεί κανείς να υποχρεώσει κάποιον να μην βάλει μαντήλα ή τσεμπέρι. Ανέφερε παράλληλα όμως πως ζώντας σε μία κοινωνία που σε φιλοξενεί θα πρέπει να σέβεσαι και τους κανόνες. «Πάντα με μέτρο, χωρίς ακρότητες» ανέφερε ο κ. Νεοφύτου με τον Ανδρέα Μαυρογιάννη να σημειώνει πως για πρώτη φορά συμφωνεί μαζί του. Μαζί τους συμφώνησε όπως πρόσθεσε και ο κ. Χριστοδουλίδης.

Οι θέσεις των υποψηφίων για τα τετράμηνα

Εκ του αποτελέσματος δεν πέτυχαν τους στόχους τους τα τετράμηνα ανέφερε ο Νίκος Χριστοδουλίδης σημειώνοντας πως έχουν ενισχύσει το μαθησιακό άγχος. «Χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση» σημείωσε υποστηρίζοντας πως είναι υπέρ της κατάργησης των τετραμήνων. Την κατάργηση των τετραμήνων στηρίζει ο Ανδρέας Μαυρογιάννης αναφέροντας πως θα απαιτηθεί προφανώς η νομοθετική ρύθμιση. Όπως είπε θα συσταθεί εθνική επιτροπή που θα ασχοληθεί με το πως θα λειτουργεί το εκπαιδευτικό σύστημα και πρόσθεσε πως η παιδεία δεν πρέπει να είναι εξετασιοκεντρική. Υπερ της κατάργησης τετραμήνων είναι και ο Χρίστος Χρίστου σημειώνοντας πως είναι ένα εκ των δύο κομμάτων που δεν ψήφισε τα τετράμηνα. «Το σύστημα έχει αποτύχει» ανέφερε ο κ. Χρίστου σημειώνοντας πως θα πρέπει να επικεντρωθούμε στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Να καλλιεργηθεί εθνική και θρησκευτική ταυτότητα ανέφερε ο κ. Χρίστου. Σε κανένα θέμα δεν πρέπει να επικρατεί ο δογματισμός ούτε η απλούστευση ανέφερε ο κ. Νεοφύτου. «Δεν υπάρχει καλύτερο αγαθό από την καλύτερη μόρφωση στα παιδιά» ανέφερε χαρακτηριστικά σημειώνοντας πως τα τετράμηνα θα πρέπει να αξιολογηθούν χωρίς δογματισμούς τον επόμενο χρόνο. Έδωσε έμφαση στην ανάγκη δημιουργίας του ολοήμερου σχολείου.

Οι συνεργάτες και οι σκέψεις

«Δεν ήμουν ποτέ μέρος της κυβέρνησης Αναστασιάδη, αλλά διορίστηκα διαπραγματευτής για να βοηθήσω στη λύση του κυπριακού» ανέφερε ο κ. Μαυρογιάννης κληθείς να σχολιάσει για ποιο λόγο είναι διαφορετικός από τους κ.κ Χριστοδουλίδη και Νεοφύτου. «Ο Χριστοδουλίδης είχε κυβερνητικό αξίωμα, ο κ. Νεοφύτου ηγείτο του κόμματος που κυβερνά, εγώ τι σχέση είχα;» διερωτήθηκε ο κ. Μαυρογιάννης. Κληθείς να σχολιάσει με ποιους θα κυβερνήσει «πολλές δυνάμεις μοιράζονται το ίδιο όραμα μαζί μας» ήταν η απάντησή του. Έχω κάνει πολλές σκέψεις ανέφερε ο κ. Μαυρογιάννης για το ποιους θα διορίσει εκφράζοντας τη διαφωνία του με την πρόωρη εξαγγελία ονομάτων.

Δεν αποκλείει το ΕΛΑΜ ο Χριστοδουλίδης, μας χωρίζει χάος λέει ο Μαυρογιάννης

Κληθείς να σχολιάσει αν στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας έχει ρόλο και το ΕΛΑΜ, ο κ. Χριστοδουλίδης ξεκαθάρισε πως δεν αποκλείει κανέναν. Στη βάση ενός συγκεκριμένου προγράμματος, ξεκαθάρισε ο κ. Χριστοδουλίδης. «Οι διορισμοί δεν θα γίνουν σε συμφωνία με τα κόμματα, η αποκλειστική ευθύνη γι αυτό ανήκει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας» ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης. Δεν αποκλείει το ΕΛΑΜ ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης απαντώντας στο ερωτηματολόγιο που θα στείλει το ΕΛΑΜ. Ο κ. Χρίστου ανέφερε πως δεν θέλουν καρέκλες αλλά θέσεις που θα φέρουν αλλαγή στον τόπο. Ξεκαθάρισε πως δεν έχει αποκλείσει κανένα κόμμα, αλλά άλλοι τους έχουν αποκλείσει και σημείωσε πως θέλει να υιοθετηθούν θέσεις του ΕΛΑΜ. Από την πλευρά του ο κ. Μαυρογιάννης σημείωσε ότι «χάος μας χωρίζει με το ΕΛΑΜ», ξεκαθαρίζοντας πως δεν πρόκειται να κυβερνήσει με το κόμμα. Πρόσθεσε πως αν υπάρχει κάποιος προσαρμοστικός είναι ο Αβέρωφ Νεοφύτου με την παροχολογία του και τον προκάλεσε να πει κάποιος πότε ξέφυγε ο ίδιος από τις αρχές και τις αξίες του.

«Ο πραγματικός ανεξάρτητος είμαι εγώ»

Ο ΔΗΣΥ έτρεχε πάντα με τον δικό του υποψήφιο, ούτε με ανεξάρτητους ούτε με τίποτα άλλο της μόδας, ανέφερε ο Αβέρωφ Νεοφύτου. «Οι δύο από τους τρεις συνεργάτες» μιλώντας για την αναφορά του δημοσιογράφου περί τριών συνεργατών ανέφερε πως ο Ανδρέας Μαυρογιάννης δεν έχει πρόβλημα να προσαρμόζεται με διάφορους υποψηφίους. Μιλώντας για τον Νίκο Χριστοδουλίδη ανέφερε πως διεκδικεί με τον ενδιάμεσο χώρο. «Δύο είναι οι επιλογές είτε συνεχίζουμε την ίδια πορεία είτε πάμε πίσω» ανέφερε ο κ. Νεοφύτου, διαμηνύοντας ότι ο πραγματικός ανεξάρτητος είναι ο ίδιος.

Η αναφορά του Αβέρωφ Νεοφύτου περί μόδας φαίνεται να ενόχλησε τον Νίκο Χριστοδουλίδη που βρήκε άστοχη την αναφορά. Μιλώντας για τον ΔΗΣΥ ανέφερε ότι όποτε κυβέρνησε ο ΔΗΣΥ υπήρχε σύνθεση απόψεων και συνεργασία με άλλους. Αναφορικά με τον Ανδρέα Μαυρογιάννη υποστήριξε πως ένας διπλωμάτης οφείλει να συνεργάζεται με τους εκάστοτε Προέδρους. Επέκρινε ωστόσο τον Ανδρέα Μαυρογιάννη για την αναφορά του ότι θα κατερχόταν υποψήφιος αν τον στήριζε ένα μεγάλο κόμμα διερωτώμενος αν θα το έκανε και με τον ΔΗΣΥ.

Φωτογραφίες από το debate

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Προεδρικές 2023: Τελευταία Ενημέρωση

Στην περίπτωση του ΔΗΣΥ, η χρήση του όρου αποστασία δεν μυρίζει μόνο ναφθαλίνη, αποτελεί μια κομματικά ανιστόρητη παραδοξότητα ...
 |  ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ 2023