ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Βισότσκι: Στίχος, ο πρώτος ήχος της ψυχής…

Παρουσίαση του ομώνυμου βιβλίου του Γιάννη Κωστακόπουλου για τον μεγάλο Ρώσσο καλλιτέχνη

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Στις 25 Ιουλίου του 2020 συμπληρώνονται 40 χρόνια από τον θάνατο του θρυλικού Ρώσου ποιητή, μουσικού και ηθοποιού Βλαντίμιρ Βισότσκι. Ο καλλιτέχνης μεσουράνησε την δεκαετία του 70 ως ηθοποιός στο Θέατρο Ταγκάνκα στη Μόσχα, ως ηθοποιός του κινηματογράφου, ως συγγραφέας, ποιητής και στιχουργός, αλλά περισσότερο αναγνωρίστηκε κι έμεινε στη συνείδηση του κόσμου ως λαϊκός τραγουδιστής-τροβαδούρος. Με όπλο την κιθάρα του κι εφόδιο την χαρακτηριστική βραχνή φωνή του, τάραζε τα νερά της στασιμότητας, μιλώντας για τις ανάγκες, τα προβλήματα και τις αναζητήσεις του κόσμου. Δεν συμβιβάστηκε με το κατεστημένο, ούτε ποτέ ανέλαβε ρόλο επίσημου εγκωμιαστή των κρατούντων. Αυτή η σταθερή στάση του σε συνδυασμό με την καλλιτεχνική δραστηριότητά του τον έφεραν σε αντιπαράθεση με το καθεστώς, που ναι μεν δεν τον καταδίωξε απ’ ευθείας, λόγω της λαοφιλίας του, αλλά επιχειρούσε να κρατήσει τον ίδιο και το έργο του στην αφάνεια. Καμιά αφίσα του Βισότσκι δεν τυπώθηκε για τα κοντσέρτα του και τις θεατρικές παραστάσεις του. Κανένα βραβείο ή τίτλος του απονεμήθηκαν. Ούτε κάποιος εκδοτικός οίκος ενδιαφέρθηκε να τυπώσει στίχους του. Οι κασέτες με τα τραγούδια του, γραμμένες ερασιτεχνικά από φίλους του έσπασαν κάθε ρεκόρ στη Σοβιετική Ένωση.

Οι στίχοι του κυκλοφορούσαν σε εκατοντάδες χιλιάδες αντίτυπα. Μόνο οι μαρμάρινες πλάκες νεκροταφείων «είχαν την τύχη» να φιλοξενήσουν επιγράμματα, παρμένα από στίχους του, όπως αυτοί σε μνήματα σκοτωμένων φίλων του αλπινιστών. Ο Βισότσκι άρχισε να παρουσιάζει τραγούδια του στη σκηνή το 1965. Αρχικά ήταν με την ομάδα των καλλιτεχνικών συντρόφων του, των ηθοποιών στο θέατρο «Ταγκάνκα», Β. Χμέλνιτσκιι, Α. Βασίλιεβιτς, Β. Σμέχοβιι. Β. Ζαλατούχιν και Ζ. Σλάβιν. Από τις 18 Ιανουαρίου του 1967, μετά από πρόσκληση του σωματείου τραγουδοποιών «Βοστόκ» του Λένινγκραντ (Αγία Πετρούπολη σήμερα), οργανώθηκε γι’ αυτόν η πρώτη επίσημη παρουσίαση. Από εκείνο τον χρόνο αρχίζουν συχνότατα να προσκαλούν τον Β. Βισότσκι, εκπαιδευτικά ιδρύματα, πολιτιστικά κέντρα εργοστασίων και διάφορες οργανώσεις. Η δημοτικότητά του μεγαλώνει μέρα με τη μέρα. Και η «γεωγραφία» των παρουσιάσεών του εξαπλώνεται. Η Μόσχα, το Λένινγκραντ, η Οδησσός, το Κίεβο, το Τάλλιν, η Τασκένδη, η Ρίγα, το Καλίνιν το Μίνσκ, η Τιφλίδα και κάθε γωνιά της πάλαι Σοβιετικής Ένωσης, διεκδικούν και κερδίζουν ένα κοντσέρτο του μεγάλου καλλιτέχνη. Το αξεπέραστο ταλέντο του τραγουδοποιού, ανοίγει για τον ίδιο τα σύνορα προς την Ουγγαρία, την Βουλγαρία, την Γαλλία, την Δυτική Γερμανία, τον Καναδά και τις ΗΠΑ. Ο Βισότσκι ήταν έτοιμος και ικανός να οργανώνει συναυλίες του στα πιο απίθανα μέρη. Από ένα μικρό κλάμπ, σ’ ένα τεράστιο στάδιο, από το σαλόνι ενός κρουαζιερόπλοιου στη στοά ενός ορυχείου κι από την καμπίνα ενός επιβατικού αεροπλάνου στον χώρο συγκέντρωσης των αλπινιστών. Η τελευταία συναυλία του Β. Βισότσκι δόθηκε στις 16 του Ιούλη του 1980 στην πόλη Καλίνινγκραντ. Μία εβδομάδα αργότερα, παραμονές της Ολυμπιάδας της Μόσχας ο μεγάλος καλλιτέχνης άφησε την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 42 χρόνων.

 

Παρουσίαση βιβλίου

Το βιβλίο του Γιάννη Κωστακόπουλου «Βλαντίμιρ Βισότσκι - Στίχος, ο πρώτος ήχος της ψυχής…» θα παρουσιαστεί την Παρασκευή, 1 Νοεμβρίου 2019, στις 7:00 μ.μ., στη Δημοσιογραφική Εστία στη Λευκωσία. Χαιρετισμό θα απευθύνουν ο πρόεδρος του Κυπρορωσικού Συνδέσμου Χάρης Θράσου και ο πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Κύπρου Γιώργος Φράγκος. Ομιλητής θα είναι ο δρ ΦιλοσοφίαςΜενέλαος Αβραάμ. Ποίηματα του Βισότσκι θα απαγγείλει ο Γιώργος Φράγκος, δημοσιογράφος, ποιητής.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Βιβλίο: Τελευταία Ενημέρωση

X