ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 19:41
 

Η Μήδεια Χάννα παρουσιάζει το εμβληματικό μονόπρακτο του Γιώργου Νεοφύτου «Μανώλη..!»

Ένα έργο με μια μοναδική για τα κυπριακά δεδομένα διαδρομή

Newsroom K

Επιστρέφει το εμβληματικό μονόπρακτο «Μανώλη..!» σε μια νέα, διαφορετική προσέγγιση με επιπλεόν δύο παραστάσεις. 

Ένα έργο με μια μοναδική για τα κυπριακά δεδομένα διαδρομή. Παρουσιάστηκε σε 15 συνολικά παραγωγές στο θέατρο, το ραδιόφωνο και την τηλεόραση καθώς και σε δυο παραγωγές με τη μορφή όπερας δωματίου. Μεταφράστηκε σε 7 γλώσσες και παίχτηκε σε 7 χώρες πέραν της Κύπρου.

Το έργο αναφέρεται σε μια γυναίκα που σκότωσαν το γιο της μπροστά στα μάτια της « εκείνη την ημέρα που γέμισεν ο τόπος φονιάδες». Μιλά στο μοναδικό πλάσμα που της έχει απομείνει, το γάτο της, τον Μανώλη. «Πέραν από τον πόνο και τη μοναξιά, αντιμετωπίζει και την κοινωνική απομόνωση, επειδή τα γεγονότα αντιμετωπίζονται από την επίσημη πλευρά ως πράγματα που δεν πρέπει κάνεις να σκαλίζει». (Δρ. Άντρη Κωνσταντίνου, θεατρολόγος)

Κάνοντας μια αναδρομή στη ζωή της δεν μοιρολατρεί ούτε εκλιπαρεί. Παλεύει για το δίκιο της. Απαιτεί δικαιοσύνη για το γιο της « Για να μπουν τα πράγματα στη σωστή τους θέση… Για να μην ξανάρθουν»
Η γυναίκα ονομάζεται Μαρία, «όπως πολλές γυναίκες σε ολόκληρο τον κόσμο και στην πραγματικότητα δεν υπομένει μια τυπικά κυπριακή μοίρα. Το ίδιο έργο θα μπορούσε να διαδραματίζεται σε διαφορετικές χώρες» ( Horst- Dieter Veeck, Saarbrücker Zeitung). Είναι «μια γυναικεία μορφή του σχεδόν αρχαϊκού μεγαλείου μιας Μήδειας ή μιας Ηλέκτρας» (Winfried Fechner, Westdeutscher Rundfunk).

Επίκαιρο συνεχώς το έργο αυτό, γίνεται οικουμενικό. Η μάνα αυτή γίνεται σύμβολο όλων των μανάδων του κόσμου ανεξαρτήτως χώρας ή φυλής, που χάνουν τα παιδιά τους άδικα.

Η δική μας πρόθεση στην παράσταση είναι να θέσει τον θεατή ενώπιο ενωπίω. Να είναι ο ίδιος μέσα σε όλο αυτό που συμβαίνει επί σκηνής. Να γίνει ο ίδιος η Μαρία, να γίνει ο ίδιος ο βουβός ακροατής γάτος, να αναθυμηθεί τι έγινε και να απαντήσει το ερώτημα: Εσύ τί έκανες; Τί κάνεις; Τί θα κάνεις γι αυτό;

 

Συντελεστές

Συγγραφέας: Γιώργος Νεοφύτου

Σκηνοθεσία: Μήδεια Χάννα

Σύμβουλος: Γιώργος Νεοφύτου

Σκηνικά/Κοστούμια: Στέφανος Αθηαινίτης

Φωτισμοί: Βασίλης Πετεινάρης

Σχεδιασμος αφίσας & Προγράμματος: π.Θωμάς Κωστή

 

 

Πληροφορίες

Πότε/Πού: Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού - Κοραή 1. Τετάρτη και Πέμπτη 26 και 27 Φεβρουαρίου 2020 στις 20:30. Αδαμάντιου Κοραή 1, Λευκωσία

Επικοινωνία/Κρατήσεις: Τηλέφωνο 99361887

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Θέατρο-Χορός: Τελευταία Ενημέρωση

X