ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Υφ. Πολιτισμού: Συνεχίζεται ο διάλογος για το μητρώο καλλιτεχνών

«Το νομοσχέδιο δίνει τη δυνατότητα να γραφτούν στο μητρώο καλλιτέχνες από ένα ευρύ φάσμα ειδικοτήτων από όλους τους τομείς των δημιουργικών βιομηχανιών»

ΚΥΠΕ

Με συνέχιση του διαλόγου για το νομοσχέδιο που αφορά στο μητρώο καλλιτεχνών και στην καλλιτεχνική χορηγία προχωρά το Υφυπουργείο Πολιτισμού, ανέφερε Τετάρτη η Υφυπουργός, Βασιλική Κασσιανίδου, σε δηλώσεις της μετά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού, στην οποία άρχισε σήμερα η συζήτηση του νομοσχεδίου.

Η Υφυπουργός υπογράμμισε ότι το θέμα αυτό συζητιέται από το 2009 και έχει γίνει διαβούλευση, αν και τα μέλη της Επιτροπής, μετά και από τις επισημάνσεις και εισηγήσεις των συντεχνιών και οργανωμένων συνόλων των καλλιτεχνών, ζήτησαν να παρουσιαστεί ένα επικαιροποιημένο κείμενο σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Η κ. Κασσιανίδου ανέφερε ότι το εν λόγω νομοσχέδιο είναι το πρώτο ουσιαστικό μέτρο στήριξης της Κυβέρνησης για τους καλλιτέχνες, προσθέτοντας ότι σκοπός του νόμου είναι ο καθορισμός όρων και προϋποθέσεων για την εγγραφή στο μητρώο καλλιτεχνών και στο μητρώο συνδέσμων καλλιτεχνών, επιδιώκοντας την καταγραφή όλων των καλλιτεχνών που πληρούν τις προϋποθέσεις που καθορίζονται στον νόμο.

Είπε, ακόμα, ότι το νομοσχέδιο δίνει τη δυνατότητα να γραφτούν στο μητρώο καλλιτέχνες από ένα ευρύ φάσμα ειδικοτήτων από όλους τους τομείς των δημιουργικών βιομηχανιών, επισημαίνοντας ότι αναγνωρίζεται πλήρως η ιδιαιτερότητα στην επαγγελματική υπόσταση των καλλιτεχνών.

Σημείωσε, επίσης, ότι προτείνεται για τους αυτοεργοδοτούμενους η καταβολή καλλιτεχνικής χορηγίας κατόπιν έγκρισης στο 3% του ποσού της εισφοράς που κατέβαλε ο καλλιτέχνης ως αυτοτελώς εργαζόμενος στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων και στο ταμείο ασφάλιση υγείας.

Ανέφερε, τέλος, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ότι συνεχίζεται ο διάλογος επί του νομοσχεδίου με τους εμπλεκόμενους φορείς, με σκοπό να επιστρέψουν σύντομα στη Βουλή, πριν την έναρξη του καλοκαιριού, όπως είπε, και γι’ αυτό ζητήθηκε να καταθέσουν οι φορείς τις εισηγήσεις τους γραπτώς.

Κατά τη συνεδρίαση ενστάσεις εξέφρασαν επί του κειμένου και η ΣΕΚ και η ΠΕΟ, αλλά και ο Αλέξανδρος Ευσταθίου, εκπροσωπώντας αρκετά οργανωμένα σύνολα καλλιτεχνών. Η ΣΕΚ χαιρέτισε την πρωτοβουλία του Υφυπουργείου να προχωρήσει με ετοιμασία του νομοσχεδίου μετά από χρόνια, ζητώντας όμως να διορθωθούν κάποια σημεία. Η ΠΕΟ ανέφερε σε σημείωμά της ότι απορρίπτει το κείμενο και ζητά αλλαγές σε ζητήματα που αφορούν, μεταξύ άλλων, τις προϋποθέσεις για συμπερίληψη στο μητρώο, αλλά και την κάλυψη των αυτοτελώς εργαζόμενων. Τέθηκε, επίσης, από οργανωμένους φορείς το ζήτημα ότι οι πρόνοιες του νομοσχεδίου δεν προστατεύουν τους καλλιτέχνες που γενικά έχουν πολύ χαμηλές απολαβές.

Σε δηλώσεις του ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρύσανθος Σαββίδης, χαιρέτισε την πρωτοβουλία της Κυβέρνησης να παρουσιάσει μετά από 16 χρόνια αυτό το νομοσχέδιο. «Νομίζω όλοι επί της αρχής συμφωνούμε με τη δημιουργία του μητρώου αυτού», είπε, προσθέτοντας ότι λαμβάνονται υπόψη οι διαφωνίες που εκφράστηκαν, καθώς και ότι αναμένεται ο νέος κύκλος διαβουλεύσεων με όλους τους εμπλεκόμενους και να μπορέσει να έρθει ένα επικαιροποιημένο κείμενο ενώπιον της Επιτροπής.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Γιώργος Κάρουλλας, υπογράμμισε στις δηλώσεις του την αναγκαιότητα του νομοσχεδίου. Είπε ότι εντοπίστηκαν κενά τα οποία πρέπει να καλυφθούν και κάλεσε το Υφυπουργείο σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα ενός ή δύο μηνών να συζητήσει με τους εμπλεκόμενους φορείς που εκφράζουν ανησυχίες, προκειμένου να εμπλουτιστεί το υφιστάμενο νομοσχέδιο, ώστε «οι καλλιτέχνες να έχουν πραγματικά ένα όπλο στα χέρια τους το οποίο να τους σέβεται», όπως είπε. Όσον αφορά την χορηγία, είπε ότι θα πρέπει να καλύψει και τους μισθωτούς, ενώ έκανε λόγο και για την επαναφορά της τιμητικής σύνταξης.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστοφίδης, ανέφερε ότι για πρώτη φορά πρόταση νόμου για το καθεστώς του καλλιτέχνη κατέθεσε ο Εζεκίας Παπαϊωάννου το 1986. Σημείωσε, όμως, ότι το κείμενο που κατατέθηκε σήμερα στην Επιτροπή, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό. Είπε, ακόμα, ότι ο πολιτισμός αποτελεί τον «φτωχό συγγενή» στον προϋπολογισμό και επεσήμανε ότι πολλά ζητήματα έχουν επιδεινωθεί, ακόμα και μετά την ίδρυση του Υφυπουργείου. Εξέφρασε, πάντως, ικανοποίηση για το γεγονός ότι το Υφυπουργείο συμφώνησε να δοθεί περαιτέρω χρόνος διαλόγου και είπε ότι θα αναμένεται το καινούργιο κείμενο.

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

NEWSROOM

Πολιτισμός: Τελευταία Ενημέρωση

Το νέο βιβλίο του Ανδρέα Χατζηκυριάκου για τον μυστηριώδη φόνο του Αμερικανού πρέσβη στη Λευκωσία το 1974
Kathimerini.com.cy
 |  ΒΙΒΛΙΟ
Ο τίτλος της 15ης ποιητικής συλλογής του Γιώργου Μολέσκη «Τρία προσωπικά ποιήματα» είναι προγραμματικός
Του Απόστολου Κουρουπάκη
 |  ΒΙΒΛΙΟ