ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πώς θα λειτουργεί το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού

Υπάρχουν διάφοροι τύποι εμβολίων που αναπτύσσονται για την καταπολέμηση του

Σε όλο τον κόσμο, οι επιστήμονες προσπαθούν να αναπτύξουν διάφορα εμβόλια με σκοπό να σταματήσουν την εξάπλωση του κορωνοϊού, κάτι που θα οδηγήσει και στο τέλος της πανδημίας.

Πολλά από αυτά λειτουργούν με διαφορετικούς τρόπους, αλλά όλα έχουν τον ίδιο θεμελιώδη στόχο, την διασφάλιση της ανάπτυξης προστασίας από τυχόν λοίμωξη (σε αυτή την περίπτωση από τον κορωνοϊό SARS-CoV-2 που προκαλεί την νόσο Covid-19), χωρίς να κινδυνεύει το άτομο που τα λαμβάνει.

Σκοπός τους είναι η παραγωγή αντισωμάτων από το ανοσοποιητικό σύστημα, τα οποία θα χρησιμεύσουν στην αποφυγή λοίμωξης σε μετέπειτα στάδιο. Σύμφωνα με διεθνή μέσα ενημέρωσης, επί του παρόντος υπάρχουν τουλάχιστον 48 εμβόλια που βρίσκονται στο στάδιο κλινικών δοκιμών από εθελοντές, και άλλα 164 που βρίσκονται σε ανάπτυξη.

Ποιές είναι οι διαφορές

Σε ότι αφορά τα εμβόλια που αναπτύσσονται κατά του κορωνοϊού και της Covid-19, υπάρχουν τέσσερις κύριες προσεγγίσεις που βρίσκονται στην φάση κλινικών δοκιμών ανά τον κόσμο.

Τα περισσότερα εμβόλια COVID-19 που βρίσκονται σε δοκιμές φάσης 3, απαιτούν δύο λήψεις σε απόσταση μερικών εβδομάδων (Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca), με άλλα να χρειάζονται μόνο μια δόση (Johnson & Johnson).

Όπως αναφέρει το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, μερικές φορές μετά τον εμβολιασμό, η διαδικασία δημιουργίας ανοσίας μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα, όπως πυρετό. Αυτά τα συμπτώματα είναι φυσιολογικά και αποτελούν ένδειξη ότι το σώμα χτίζει ανοσία.

Παρά τις διαφορές τους, κάθε έγκριση εμβολίου στην Ε.Ε. θα βασίζεται σε περισσότερα στοιχεία και περισσότερους ελέγχους από την κατεπείγουσα στρατηγική που επέλεξε το Ηνωμένο Βασίλειο, σημείωσε σε ανακοίνωση του ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA).

Τα εμβόλια τύπου mRNA

Όπως εξηγεί σε ανάρτησή του στα social media o καθηγητής του LSE, Ηλίας Μόσιαλος, τα εμβόλια mRNA δεν μεταφέρουν τον κορωνοϊό και δεν επηρεάζουν, ούτε αλληλεπιδρούν με το DNA.

Σύμφωνα με τον ίδιο «τα εμβόλια τύπου mRNA δίνουν οδηγίες στα κύτταρα μας να παράγουν δομικά τμήματα του κορωνοϊού, όπως τις ακίδες που έχει στην επιφάνειά του (ή τμήμα αυτών). Συγκεκριμένα κύτταρα του ανοσοποιητικού μας συστήματος αναγνωρίζουν αυτό το “ξένο σώμα” και ξεκινά η διαδικασία της ανοσοαπόκρισης».

Παράλληλα σημειώνει ότι αρκετοί άνθρωποι δεν έχουν ξανακούσει για αυτό τον τύπο εμβολίων γιατί αυτά «είναι νέα, όχι άγνωστα». Αυτό τον τύπο εμβολίου αναπτύσσει η συνεργασία των Pfizer και BioNTech και η Moderna.

Τα εμβόλια ιικού φορέα

Σύμφωνα με το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), τα εμβόλια ιικών φορέων χρησιμοποιούν έναν διαφορετικό ιό ως «φορέα», ή μηχανισμό παράδοσης (στην περίπτωση του εμβολίου της AstraZeneca έναν ανασυνδυασμένο αδενοϊό), για να εισαγάγουν ένα κομμάτι του γενετικού υλικού του κορωνοϊού στα κύτταρα, που το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα μαθαίνει να αναγνωρίζει και να εξουδετερώνει.

Εμβόλια αυτού του τύπου αναπτύσσουν η AstraZeneca σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, η Johnson & Johnson, η κινεζική CanSino, καθώς επίσης και το ρωσικό ερευνητικό ινστιτούτο Gamaleya.

Τα εμβόλια υπομονάδας

Όπως εξηγεί το αμερικανικό CDC, τα εμβόλια αυτά χρησιμοποιούν μια πιο παραδοσιακή μέθοδο, που μεταφέρει αβλαβή τμήματα (πρωτεΐνες) του ιού. Αυτά δεν μπορούν να αναπαραχθούν και να προκαλέσουν λοίμωξη, αλλά προκαλούν ανοσοαπόκριση. Εάν το άτομο μολυνθεί ξανά στο μέλλον, τα κύτταρα θα αναγνωρίσουν και θα καταπολεμήσουν τον ιό.

Αυτός ο τύπος εμβολίου είναι ελαφρώς πιο αργός στην παραγωγή και μπορεί να απαιτεί ενισχυτικές λήψεις δόσεων. Αυτό τον τύπο εμβολίου αναπτύσσει η εταιρεία Novavax.

Εμβόλια με αδρανοποιημένο / εξασθενημένο ιό

Αυτή η μέθοδος χρησιμοποιεί τον ίδιο τον ιό, ο οποίος έχει αδρανοποιηθεί ή εξασθενηθεί από τους επιστήμονες, για να διασφαλίσουν ότι δεν προκαλεί μόλυνση, προκαλώντας παράλληλα ανοσολογική αντίδραση.

Πρόκειται για ένα τύπο εμβολίου με μακρά ιστορία επιτυχίας σημειώνει στο ABC o Δρ. Τζάστιν Σιάφα, αλλά η παρασκευή τους είναι αρκετά πιο δύσκολη από άλλες προσεγγίσεις. Πολλά από τα εμβόλια που δοκιμάζονται στην Κίνα, από εταιρείες όπως η Sinopharm και η Sinovac, χρησιμοποιούν αυτήν την προσέγγιση.

Με πληροφορίες: CDC, ECDC , EMA, BBC, The Guardian, ABCNews, Δρ. Ηλίας Μόσιαλος (Facebook)

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

Το ποσοστό καρδιοπάθειας έχει ελαττωθεί κατά την τελευταία δεκαετία, αλλά μπορεί να μεταβληθεί εξαιτίας της ολοένα και ...
 |  ΥΓΕΙΑ
X