ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στ. Κυριακίδου: Η πανδημία σπουδαία υπενθύμιση της σημασίας της ψυχικής υγείας

Η Κύπρια Επίτροπος ανακοίνωσε ότι σε επίπεδο κοινότητας θα διατεθούν έως και 8,4 εκατομμύρια ευρώ

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας στις 10 Οκτωβρίου, η Στέλλα Κυριακίδου, Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, προέβη σε δηλώσεις σχετικά με την σημασία της διατήρησης της ψυχικής υγείας των πολιτών, σε μια ιδιαίτερη περίοδο, όπως αυτή της πανδημίας της Covid-19.

Ως κλινικός ψυχολόγος, η Κύπρια Επίτροπος σημείωσε ότι «έχει πλήρη και οδυνηρή επίγνωση των επιβλαβών συνεπειών που μπορεί να επιφέρει η πανδημία στην ψυχική υγεία όλων μας». Πρόσθεσε ότι «παρόλο που δεν μπορούμε ακόμη να αξιολογήσουμε τον κίνδυνο γνωρίζουμε ότι οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις θα είναι σημαντικές».

Παράλληλα υπογράμμισε ότι η «φετινή Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας ζητά αυξημένες επενδύσεις στην ψυχική υγεία και βελτιωμένη πρόσβαση στις υπηρεσίες». Για το λόγο αυτό ανακοίνωσε πως «ως Κοινότητα, θα διατεθούν έως και 8,4 εκατομμύρια ευρώ, την ανάπτυξη βέλτιστων πρακτικών για τη μεταρρύθμιση των συστημάτων ψυχικής υγείας».

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση:

«Η νόσος COVID-19 είχε επιπτώσεις στη συλλογική ψυχική μας υγεία, που είναι δύσκολο να ποσοτικοποιηθούν. Γνωρίζουμε, όμως, ότι είναι εκτεταμένες, σημαντικές και αυξάνονται. Ακόμη και πριν από την πανδημία, οι ψυχικές ασθένειες έπλητταν ήδη πάνω από έναν στους έξι Ευρωπαίους. Αυτό έχει υψηλό τίμημα όχι μόνο για τους ασθενείς, αλλά και για τις κοινωνίες μας. Η ψυχική υγεία επηρεάζει τον τρόπο που σκεφτόμαστε, που αισθανόμαστε και δρούμε — σε κάθε στάδιο της ζωής μας.

Ως κλινικός ψυχολόγος, έχω πλήρη και οδυνηρή επίγνωση των επιβλαβών συνεπειών που μπορεί να επιφέρει η πανδημία στην ψυχική υγεία όλων μας και, παρόλο που δεν μπορούμε ακόμη να αξιολογήσουμε τον κίνδυνο, γνωρίζουμε ότι οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις θα είναι σημαντικές. Το καλειδοσκόπιο των προκλήσεων στον τομέα της ψυχικής υγείας εκτείνεται από το άγχος έως τη μοναξιά και την κατάθλιψη. Πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή στα σημάδια που μας δίνει το σώμα μας.

Ενώ οι σκέψεις μου στρέφονται ιδιαίτερα στους πλέον ευάλωτους και μειονεκτούντες στις κοινωνίες μας, ανησυχώ επίσης πολύ για τις ειδικές ανάγκες άλλων σημαντικών ομάδων, συμπεριλαμβανομένων των ηλικιωμένων μας, των γενναίων εργαζομένων μας στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και εκείνων που παρέχουν βασικές κοινωνικές υπηρεσίες.

Ωστόσο, είναι οι ανάγκες ψυχικής υγείας της νέας γενιάς μας που αναδείχθηκαν πρόσφατα από το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα για τη Βελτίωση των Συνθηκών Διαβίωσης και Εργασίας (Eurofound) ως θέμα ιδιαίτερης ανησυχίας: φέτος το καλοκαίρι καταγράφηκαν τα χαμηλότερα επίπεδα ευημερίας, ενώ οι νέοι εξακολουθούν να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο κατάθλιψης. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα αυτό επειγόντως, για να αποφύγουμε πάση θυσία μια χαμένη γενιά λόγω COVID. Και πρέπει να το πράξουμε από κοινού, ενώνοντας τις προσπάθειές μας σε όλα τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, τα κράτη μέλη και την ευρεία κοινότητα των ενδιαφερόμενων μερών.

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας ζητά αυξημένες επενδύσεις στην ψυχική υγεία και βελτιωμένη πρόσβαση στις υπηρεσίες. Από την πλευρά μας, θα στηρίξουμε, με ποσό έως και 8,4 εκατομμύρια ευρώ, την ανάπτυξη βέλτιστων πρακτικών για τη μεταρρύθμιση των συστημάτων ψυχικής υγείας σε επίπεδο κοινότητας, την πολυεπίπεδη πρόληψη των αυτοκτονιών σε εθνικό επίπεδο, τα προγράμματα σταδιακής παρέμβασης για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης, καθώς και μια ολοκληρωμένη προσέγγιση στέγασης για άτομα με σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας.

Η πανδημία αποτελεί σπουδαία υπενθύμιση της σημασίας που έχει η φροντίδα της ψυχικής μας υγείας. Αντιμετωπίζουμε καθημερινές και πρωτοφανείς προκλήσεις. Είναι κατανοητό ότι όλοι μας ανησυχούμε και αισθανόμαστε πιεσμένοι, έχοντας άγχος για το παρόν και το μέλλον. Είναι σημαντικό να συνεργαστούμε για την αντιμετώπιση τόσο των ψυχικών όσο και των σωματικών συνεπειών αυτής της πανδημίας. Δεν πρέπει να διστάζουμε να ζητήσουμε βοήθεια, είτε πρόκειται για εμάς, είτε για ένα μέλος της οικογένειας, φίλο ή συνάδελφό μας. Η προσεκτική φροντίδα της ψυχικής υγείας θα είναι ζωτικής σημασίας για να εξέλθουμε από την κρίση αυτή ισχυρότεροι και ενωμένοι.»

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση