ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΑΕΛ: Η δύναμη της βορείου Αφρικής

Σε καμία περίπτωση δεν πολύ-γέμιζαν το μάτι όταν πρωτοήρθαν

Του Χρίστου Ζαβού

Του Χρίστου Ζαβού

Ο ένας γέννημα θρέμμα της χώρας του Μαρόκο, ο άλλος είχε την τύχη ή την ατυχία να γεννηθεί και να μεγαλώσει στην Ολλανδία, μακριά από τη χώρα καταγωγής των γονιών του. Αμφότερων η μοίρα συναντήθηκε στην άλλη άκρη της Μεσογείου, στη Λεμεσό. Ο ένας κλήθηκε να διαδεχθεί έναν από τους σημαντικότερους αθλητές που φόρεσαν τη κίτρινη φανέλα. Ο άλλος ήρθε στα τέλη του Αυγούστου από τα αζήτητα και το μοναδικό πράγμα που προκάλεσε εντύπωση ήταν το ονοματεπώνυμο του, που παραπέμπει στα εξωτικά παραμύθια της Χαλιμάς.

Καρίμ Φεγκρούζ και Φουάτ Ινταμπτελχάι, ξεκίνησαν την καριέρα τους στη Λεμεσό, προκαλώντας διάφορες όχι και τόσο θετικές συζητήσεις, ως προς τη συνολική τους παρουσία. Ασταθής και ανασφαλής ο ένας κάτω από τα γκολ-πόστ, μονοκόμματος και πέρα για πέρα ακίνδυνος ως επιθετικός ο δεύτερος.

Σε καμία περίπτωση δεν σου πολύ-γέμιζαν το μάτι, ιδιαίτερα ο Φουάτ, επειδή ακριβώς ο Καρίμ κουβαλούσε μαζί του και κάποιες παραστάσεις από το πρωτάθλημα της Σούπερ Λίγκα.  Τι σου είναι αυτός ο επιθετικός; Που στο διάολο τον βρήκαν και ποιος άσχετος τον κουβάλησε στην ΑΕΛ… ήταν μερικά, ενδεχομένως και σωστά σχόλια,  που άκουγες σχετικά με τον 25χρονο επιθετικό.

Ο Ιβάιλο Πέτεφ, μετρ, ν’ αναδεικνύει παίκτες που βρίσκονται σε δεύτερη μοίρα, δεν ξεκίνησε την γκρίνια. Αντιθέτως από την πρώτη στιγμή τον εμπιστεύτηκε και προσπάθησε να του δώσει παιγνίδια. Στο δεύτερο μόλις παιγνίδι που του δίνεται η ευκαιρία ο Μαροκινός του το ανταποδίδει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Γκολ με τη Δόξα στο 79’ και η ομάδα επιστρέφει στη Λεμεσό κουβαλώντας μαζί της το τρίποντο. Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και με τον Άρη όταν ο σέντερ φορ της ΑΕΛ σκοράρει το μοναδικό γκολ της ομάδας και τη σώζει από την ήττα. Από κει και πέρα, γκολ με την Ανόρθωση στο ΓΣΖ, γκολ και με την Ομόνοια στο Τσίρειο… τούτη τη φορά ως βασικός. Άλλωστε από τις 16 συνολικά συμμετοχές του μόνο τις δύο ξεκίνησε στην ενδεκάδα.

Η τελευταία μάλιστα εμφάνιση του, προκάλεσε θετικά σχόλια αφού βοήθησε όσο λίγοι την ομάδα του για να πάρει τη νίκη. Ψηλός, γνωρίζει πώς να παίξει με την πλάτη ή κατά μέτωπο, ο Φουάτ θεωρείται και είναι, πιο δυνατός, πιο γρήγορος, πιο αμυντικός και με καλύτερο διασκελισμό από τον Καλουντέροβιτς.

Αυτά ακριβώς τα στοιχεία ζητά και ο Πέτεφ, κυρίως σε παιγνίδια όπως με τον ΑΠΟΕΛ στο ΓΣΠ. Με βάση μάλιστα το γεγονός ότι ο Ολλανδό- Μαροκινός είναι πια απόλυτα έτοιμος ν’ αγωνιστεί- μην ξεχνάμε ότι δεν έκανε καλοκαιρινή προετοιμασία με καμία ομάδα- είναι το απόλυτο φαβορί για να κοντραριστεί με τα κεντρικά μπακ των πρωτευουσιάνων.

Από πίσω θα τον κοιτάει ο Καρίμ Φεγκρούζ. Όπως αναφέρεται και πιο πάνω, τους πρώτους μήνες όποιος ισχυριζόταν ότι ο Φεγκρούζ μπορεί να διαδεχθεί τον «Άγιο» Ντεγκρά, μάλλον θα έκανε τη κουβέντα μόνος του, αφού οι υπόλοιποι θ’ αποχωρούσαν. Αψυχολόγητες ενέργειες, λανθασμένες εξόδους, σχετικά αδύνατος σωματικά ο Μαροκινός έμοιαζε με ωρολογιακή βόμβα έτοιμη να σκάσει ανά πάσα στιγμή και να κάψει την ομάδα.

Την ίδια ώρα ακούμε και γνωρίζουμε περίεργα πράγματα. Ενώ στο γήπεδο έβγαζε μια εικόνα μη σοβαρή, ο 32χρονος Αφρικανός θεωρείται ως μια από τις πιο σεβαστές προσωπικότητες των αποδυτηρίων. Κάθεσαι και αναρωτιέσαι. Πως είναι δυνατό ένας πορτιέρο που δείχνει έτοιμος να κρεμάσει τους συμπαίκτες του ανά πάσα στιγμή, να έχει κιόλας την τυφλή εμπιστοσύνη τους;

Περνά ο καιρός και ο Φεγκρούζ αρχίζει να μεταμορφώνεται. Στις εξόδους στιβαρός σαν κέρβερος, σούπερ αντανακλαστικά στα δυνατά σουτ μακρινής ή κοντινής απόστασης και κυρίως ανίκητος στα τετ α τετ, η ανατολική αρχίζει να νιώθει ασφάλεια με την πάρτι του. Ο τρελός Μαροκινός, επαναφέρει στη μνήμη των Αελιστών τον «Άγιο» Ντεγκρά. Η ομάδα δείχνει ότι διαθέτει εκείνον ακριβώς τον «άσσο» που θα την οδηγήσει μια ακόμη φορά στην Γη της Επαγγελίας.

Ένας εκ των ηγετών της ομάδας ο Καρίμ είναι πια ο φορμαρισμένος παίκτης της. Εάν μάλιστα φροντίσει ο θεός των Αελιστών να τον έχει καλά και στο ματς της Τρίτης, τότε γιατί όχι δίπλα από τη σκηνή που ο Ντεγκρά αποκρούει το πέναλτι του Σολάρι, να προστεθεί η φιγούρα του Μαροκινού, που σταματάει τον Αποελίστα στην προσπάθεια του να σκοράρει και να δώσει τη νίκη στην ομάδα του.   

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Χρίστου Ζαβού

ΑΕΛ: Τελευταία Ενημέρωση