ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Οι εκποιήσεις ρυθμίζουν την κτηματαγορά

Ανάσα από τη μείωση των επιτοκίων, ενώ επιδεικνύεται ενδιαφέρον από νέους αγοραστές

Την ψήφιση της νομοθεσίας για τις εκποιήσεις ενυπόθηκων ακινήτων σε συνδυασμό με την έγκριση του πλαισίου αφερεγγυότητας και της προστασίας της πρώτης κατοικίας αναμένουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων προκειμένου να τονωθεί η αγορά των ακινήτων, η οποία φαίνεται ότι έχει εισέλθει σε πορεία σταθεροποίησης. Η ψήφιση του σχετικού νόμου, πέραν του ότι αποτελεί προαπαιτούμενο για έγκριση της επόμενης δόσης από τους διεθνείς δανειστές της Κύπρου, αναμένεται να συμβάλει στην εξασφάλιση ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, νοουμένου ότι η Κύπρος πληροί τα κριτήρια για ένταξη στο πρόγραμμα Ντράγκι για παροχή στήριξης σε χώρες της Ευρωζώνης και ιδιαίτερα του νότου. «Είναι σημαντικό να εξασφαλίσουμε μέρος της ρευστότητας που θα παραχωρήσει η ΕΚΤ, καθώς με αυτό τον τρόπο θα διευκολυνθεί περαιτέρω η χορήγηση δανείων από τις τράπεζες με άμεσο θετικό αντίκτυπο στην αγορά ακινήτων», δηλώνει στην «Κ» ο αντιπρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσμου Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΚΣΙΑ), Γιώργος Μουσκίδης. Παράλληλα, ευελπιστώντας ότι μέρος της επόμενης δόσης της Τρόικας προς την Κύπρο ενδέχεται να διοχετευθεί σε έργα ανάπτυξης, ο κ. Μουσκίδης εξηγεί ότι η μη καταβολή της καθυστερεί τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος και την ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας.

Δίχτυ προστασίας
Η εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης προκειμένου να γεφυρωθεί το χάσμα ανάμεσα στην κυβέρνηση και τα κόμματα της αντιπολίτευσης και έγκριση της νομοθεσίας για τις εκποιήσεις προϋποθέτει την κατάθεση του πλαισίου αφερεγγυότητας και την ψήφιση για πρόνοιας για προστασία της κύριας κατοικίας μέχρι τουλάχιστον 350.000 ευρώ. Ωστόσο, παράγοντες της κτηματαγοράς τονίζουν ότι η παράταση της αβεβαιότητας δεν αποτελεί δίχτυ προστασίας μόνο για την πρώτη κατοικία ή τη μικρή επαγγελματική στέγη, αλλά και για τους μεγαλοοφειλέτες ή όσους στρατηγικά επιλέγουν να μην είναι συνεπείς στις δανειακές τους υποχρεώσεις. Την ίδια ώρα, η επ’ αόριστον και καθολική προστασία της κύριας κατοικίας δεν φαίνεται ότι θα βοηθήσει ιδιαίτερα στη βελτίωση της αγοράς ακινήτων, η οποία παρουσιάζει σημάδια σταδιακής διόρθωσης, υπό την έννοια ότι οι τράπεζες θα είναι ακόμη πιο επιφυλακτικές στη χορήγηση στεγαστικών δανείων, καθώς δεν θα είναι σε θέση να λάβουν τις εξασφαλίσεις τους, σε περίπτωση που ο δανειολήπτες δεν αποδειχθούν συνεπείς. Εξάλλου, η δημιουργία «κουλτούρας κακοπληρωτών», όπως χαρακτηριστικά λέχθηκε στην «Κ» θα ασκήσει έντονες πιέσεις στην αγορά ακινήτων, καθώς η συνέχιση της έλλειψης ρευστότητας και η μη παραχώρηση δανείων θα ισοδυναμεί με μία «παγωμένη αγορά».

Ενδείξεις σταθεροποίησης
Τη μείωση των βασικών επιτοκίων κατά 1%, που προχώρησαν οι τράπεζες και η οποία συνδυάζεται με ταυτόχρονη παραχώρηση στεγαστικών δανείων με ελαφρώς καλύτερους ρυθμούς, χαιρετίζουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων. Επισημαίνοντας ότι οι αποφάσεις των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων επηρεάζουν αφενός τους υφιστάμενους δανειολήπτες, λόγω της μείωσης των δόσεων και κατ’ επέκταση της ικανότητας εξυπηρέτησης των δανείων και αφετέρου δημιουργούν πιο θετική ψυχολογία στην αγορά, οι ιδιοκτήτες εκτιμούν ότι ταυτόχρονα θα προσελκύσουν νέους αγοραστές. «Το αυξημένο ενδιαφέρον που παρατηρείται προσφάτως από νέους αγοραστές σε συνδυασμό με την αποκλιμάκωση των επιτοκίων δημιουργούν ενδείξεις ότι οι επενδυτές αντιλαμβάνονται πως η παρούσα φάση αποτελεί το κατάλληλο χρονικό σημείο για να προβούν σε αγορές», αναφέρει στην «Κ» ο αντιπρόεδρος του ΚΣΙΑ, σημειώνοντας ότι η αγορά ακινήτων έχει εισέλθει σε πορεία σταθεροποίησης μετά και την αύξηση της τάξης του 20% που καταγράφηκε το 2014, όπως επίσης και το θετικό πρόσημο, με το οποίο έκλεισε η κτηματαγορά τον φετινό Ιανουάριο σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Παράλληλα, σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις το 2015 αναμένεται να καταγραφεί αύξηση 10-20% σε σχέση με το 2014, την ώρα που οι τιμές σταθεροποιούνται, παρά τη μικρή άνοδο κάποιων κατηγοριών, ενώ οι πιέσεις στις τιμές εκτιμάται ότι δεν θα είναι σημαντικές.

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

Πρόκειται για νέα, σύγχρονα οικιστικά και εμπορικά έργα που θα προσφέρουν υψηλότερη ποιότητα ζωής
Δελτίο Τύπου
 |  ΚΥΠΡΟΣ