ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αναθερμαίνονται τα εμπορικά ακίνητα

Σε μεταστεγάσεις στρέφονται οι ντόπιες εταιρείες-Καλή απόδοση ενοικίου αναζητούν οι ξένοι

Την προοπτική ανόδου της αγοράς ακινήτων, η οποία θα οδηγήσει στη διόρθωση της παρούσας κατάστασης, διακρίνει μερίδα ξένων αγοραστών, που επενδύουν σε εμπορικά ακίνητα, σε συνδυασμό με το επιπλέον κίνητρο που τους παρέχεται από το κράτος για εξασφάλιση υπηκοότητας ή διαβατηρίου. Παράλληλα, σε μικρότερο βαθμό ενδιαφέρον επιδεικνύεται από ξένους επενδυτές, οι οποίοι αναζητούν κτήρια, τα οποία θα τους προσφέρουν απόδοση ενοικίου, η οποία να κυμαίνεται γύρω στο 5%, με την προοπτική να εξεύρουν βιώσιμους ενοικιαστές, κυρίως εταιρείες και μεγάλα συγκροτήματα ή αλυσίδες καταστημάτων. Ωστόσο, προς αναζήτηση νέας επαγγελματικής στέγης στρέφονται επίσης εγχώριες εταιρείες, που είτε συνήθιζαν να ενοικιάζουν διάσπαρτα εμπορικά κτήρια και πλέον επιθυμούν να έχουν ενιαία στέγαση, είτε εταιρείες που επέκτειναν τις δραστηριότητές τους, με αποτέλεσμα τα κτήρια στα οποία βρίσκονταν να μην καλύπτουν πλέον τις ανάγκες τους. Μεταξύ άλλων, ασφαλιστικές εταιρείες, τράπεζες με χαμηλό κύκλο εργασιών, δικηγορικά και λογιστικά γραφεία επιδιώκουν τη μεταφορά τους σε νέα εμπορικά κτήρια.

Πέραν των μετακινήσεων ή των μεταστεγάσεων ντόπιων επιχειρήσεων, η εγχώρια ζήτηση για συγκεκριμένα καταστήματα και γραφεία είναι σχετικά χαμηλή, δεδομένης της μειωμένης εμπορικής δραστηριότητας. Όπως δηλώνει στην «Κ», ο αντιπρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσμου Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΚΣΙΑ), Γιώργος Μουσκίδης, «η κίνηση της αγοράς των εμπορικών διαχωρίζεται αφενός στο ενδιαφέρον που επιδεικνύεται από ξένους επενδυτές, οι οποίοι συνδυάζουν τις επενδύσεις χαμηλού κόστους με τα κίνητρα της κυβέρνησης, και αφετέρου στην πρωτογενή ζήτηση από ντόπιες επιχειρήσεις, που ζητούν να στεγαστούν ή να μεταφερθούν σε καινούργια κτήρια».

Αντέχει το κέντρο
Η πλειοψηφία των επενδύσεων σε μεγάλα εμπορικά κτήρια εστιάζεται κυρίως στη Λευκωσία και στη Λεμεσό και ιδιαίτερα στα κέντρα των πόλεων. Δεδομένου ότι σημαντικό μέρος της εμπορικής δραστηριότητας της πρωτεύουσας πραγματοποιείται στην εντός των τειχών πόλη, τα επαγγελματικά και εμπορικά ακίνητα τόσο στις οδούς Λήδρας και Ονασαγόρου, οι οποίες σφύζουν από ζωή, είναι περιζήτητα μεταξύ των αγοραστών, με αποτέλεσμα τα ενοίκια να έχουν πάρει την ανιούσα. Την ώρα που στις συγκεκριμένες οδούς, οι τιμές των ενοικίων εκτιμάται ότι έχουν αυξηθεί κατά 20-30% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, σταθεροποιητικές τάσεις παρουσιάζει η λεωφόρος Μακαρίου, παρά την αισθητά μειωμένη κίνηση, καθώς οι ιδιοκτήτες των ακινήτων δεν φαίνεται επί του παρόντος να αισθάνονται την πίεση να ρίξουν τις τιμές, ευελπιστώντας στην επανάκαμψη της λεωφόρου.

Σε άνθηση εξακολουθεί να βρίσκεται και η περιφέρεια, καθώς ο εμπλουτισμός των εμπορικών κέντρων σε μεμονωμένα σημεία της Μακεδονίτισσας, της Αγλαντζιάς και των Λατσιών διατηρεί σταθερές τις τιμές των ενοικίων, με αμελητέα, όμως, υποχώρηση σε σχέση με το 2014. Εντούτοις, μέρος του Στροβόλου και της Λακατάμειας φαίνεται να δέχεται πιέσεις, με την πτώση των ενοικίων να αγγίζει το 30-40%, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του ΚΣΙΑ, ο οποίος αποδίδει την κατάσταση στην «άναρχη ανάπτυξη των πόλεων, μιας και πέραν των ορισμένων συνοικιακών καταστημάτων που η παρουσία τους είναι απαραίτητη για την εξυπηρέτηση των κατοίκων, η πλειοψηφία της εμπορικής δραστηριότητας θα έπρεπε να συγκεντρώνεται σε συγκεκριμένα σημεία είτε του κέντρου είτε της περιφέρειας». Όσον αφορά στη Λεμεσό, πέραν των Ρώσων αγοραστών, που εξακολουθούν να τονώνουν τον τομέα των ακινήτων της πόλης, η εποχιακή ζήτηση για εμπορικά κτήρια από τον Απρίλιο μέχρι και τον Οκτώβριο, σε συνάρτηση με την τουριστική κίνηση, διατηρεί την αγορά των εμπορικών ακινήτων σε θετικό πρόσημο.

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

Πρόκειται για νέα, σύγχρονα οικιστικά και εμπορικά έργα που θα προσφέρουν υψηλότερη ποιότητα ζωής
Δελτίο Τύπου
 |  ΚΥΠΡΟΣ