ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Με Επενδυτικά Ταμεία η τόνωση της αγοράς ακινήτων

Λύση μπορεί να αποτελέσει αγορά μετοχών από εταιρείες που διαχειρίζονται εμπορικά ακίνητα

Παράμετρο που φιλοδοξεί να διαφοροποιήσει τα δεδομένα στην κυπριακή αγορά ακινήτων παρέχοντας κίνητρα σε επενδυτές αποτελούν οι εξειδικευμένες επενδύσεις εταιρειών στα ακίνητα. Τα Real Estate Investment Trusts (REITs), τα οποία είχαν δημιουργηθεί αρχικά από το αμερικανικό κογκρέσο το 1960 για να μπορούν να γίνουν επενδύσεις μεγάλης κλίμακας σε εισοδηματικά ακίνητα, προσφέροντας δηλαδή την ευκαιρία σε όλους να επενδύσουν σε ακίνητα που παράγουν έσοδα μέσω αγορών και πωλήσεων ρευστοποιήσιμων τίτλων, αποτελούν πρακτική που ακολουθείται και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ας σημειωθεί ότι πριν από τη δημιουργία των REITs, πρόσβαση στις επενδύσεις μπορούσαν να έχουν μόνο οι ευκατάστατοι πολίτες και τα μεγάλα ιδρύματα, ενώ μετά την είσοδό τους στην αμερικανική αγορά, ο κάθε ενδιαφερόμενος είναι σε θέση να προχωρήσει με μία τέτοια επένδυση.

Μιλώντας στην «Κ» και αναλύοντας τη συγκεκριμένη πολιτική που εφαρμόζεται στις διεθνείς αγορές ακινήτων, το μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Ακίνητης Ιδιοκτησίας FIABCI Κύπρου, Πασχάλης Θεοφάνους εξηγεί ότι τα REITs είναι δημόσιες ή ιδιωτικές εταιρίες με κύρια ασχολία την αγορά, κατοχή και εκμετάλλευση ακινήτων, τα οποία παράγουν εισοδήματα, φέροντας ως παράδειγμα την επικέντρωση του ενδιαφέροντος σε εμπορικά ακίνητα, γραφεία καταστήματα και κτήρια με δυνατότητα παραγωγής εισοδημάτων. «Μεγάλα και μικρά ακίνητα αγοράζονται από αυτά τα επενδυτικά ταμεία, από τα οποία μετά μπορεί όποιος θέλει να αγοράσει μετοχές, καθώς οι εταιρείες αυτές είναι εισηγμένες στα διεθνή χρηματιστήρια», επισημαίνει ο κ. Θεοφάνους, τονίζοντας ότι στην Αμερική, τα εν λόγω επενδυτικά κατέχουν μεγάλο μέρος της αγοράς, μιας και σε περίοδο 10 ετών έχει διπλασιαστεί η κεφαλαιουχική τους δύναμη από τα 90 δισ. σε 200 δισ. δολάρια.


Επένδυση που αποδίδει
Η είσοδος των REITs στην εγχώρια κτηματαγορά, η οποία εξακολουθεί να στηρίζεται κατά βάση στους ξένους επενδυτές, θα μπορούσε να δώσει ισχυρό κίνητρο και στους Κύπριους αγοραστές να προχωρήσουν σε επενδύσεις εμπορικών ακινήτων, αναλόγως των οικονομικών τους δυνατοτήτων, αγοράζοντας μετοχές από τα επενδυτικά ταμεία, τα οποία αποτελούνται από εταιρείες εισηγμένες στις μεγαλύτερες χρηματιστηριακές αγορές. Μερικοί από τους συγκεκριμένους τομείς αγοράς, στα οποία τα REITs ενδιαφέρονται για επενδύσεις είναι τα γραφεία, τα ξενοδοχεία, τα οικιστικά και λιανικά ακίνητα, τα εμπορικά πάρκα και αποθηκευτικοί χώροι, καθώς και οι εγκαταστάσεις υγείας.

Μεταξύ των πλεονεκτημάτων, σύμφωνα με τον κ. Θεοφάνους, συγκαταλέγεται η διαφοροποίηση, καθώς ένα καλό χαρτοφυλάκιο πρέπει να είναι διεσπαρμένο σε διάφορους τομείς της οικονομίας για να μειώνεται το συνολικό ρίσκο των επενδύσεων. «Αν μια επένδυση δεν αποδώσει όσο θα έπρεπε να αποδώσει, κάποια άλλη σε άλλο τμήμα της οικονομίας θα μπορούσε να αποδώσει περισσότερο», αναφέρει το μέλος του FIABCI Κύπρου, σημειώνοντας ότι οι επενδυτές θα πρέπει να διαρρυθμίσουν τα κεφάλαιά τους με τρόπο που να συμπεριφέρονται και να αποδίδουν διαφορετικά στις ανάλογες συμπεριφορές της αγοράς.

Εξάλλου, σύμφωνα με τον νόμο, τα REITs οφείλουν να πληρώνουν στους μετόχους τουλάχιστον 90% σε μορφή μερίσματος από το φορολογητέο εισόδημα, προσφέροντας ταυτόχρονα δυνατές μακροχρόνιες χρηματικές επιδόσεις, μιας και οι επενδυτές μπορούν να αγοράσουν μετοχές REITs όπως μπορούν να αγοράσουν μετοχές στα χρηματιστήρια. Παράλληλα, επενδύουν τουλάχιστον το 75% του συνολικού ενεργητικού τους σε ακίνητα, αντλώντας τουλάχιστον το 75% του ακαθάριστου εισοδήματος από τα ενοίκια σε ακίνητα και τόκους από υποθήκες, χρηματοδοτήσεις ακινήτων ή από την πώληση ακινήτων, ενώ επιστρέφουν τουλάχιστον το 90% του φορολογητέου εισοδήματος σε μορφή μερίσματος στους μετόχους κάθε χρόνο.

Συν τοις άλλοις, όπως επισημαίνει ο Πασχάλης Θεοφάνους, παρέχουν εύκολη ρευστότητα, αφού οι μετοχές μπορούν να αγοραστούν εύκολα και να πουληθούν ανά πάσα στιγμή, πλήρη διαφάνεια, καθώς απαγορεύονται τα μονοπώλια με την ένταξη τουλάχιστον 100 μετόχων σε αυτά, την ώρα που τα μερίσματα παρέχουν σταθερή ροή εισοδήματος για τους επενδυτές. Η κυπριακή αγορά ακινήτων δεν έχει μέχρι στιγμής δημιουργήσει τις συνθήκες για ανάπτυξη τέτοιων εταιρειών, οι οποίες θα μπορούσαν να απαλύνουν εν μέρει τα προβλήματα του κλάδου, που παρά τις μικρές ανάσες που καταγράφονται τους τελευταίους μήνες, εντούτοις εξακολουθεί να δέχεται πιέσεις.

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

Πρόκειται για νέα, σύγχρονα οικιστικά και εμπορικά έργα που θα προσφέρουν υψηλότερη ποιότητα ζωής
Δελτίο Τύπου
 |  ΚΥΠΡΟΣ