ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Με σταθεροποίηση, αλλά χωρίς ανάκαμψη, οι κατασκευές

Δεν διαβλέπει προοπτικές πραγματικής ανάκαμψης ο Δείκτης Κατασκευαστικής Βιομηχανίας

Σημάδια σταθεροποίησης συνέχισαν να καταγράφουν το πρώτο εξάμηνο,  σε σχέση με τις δύο προηγούμενες χρονιές, οι δείκτες που αφορούν στη δραστηριότητα της κατασκευαστικής βιομηχανίας. Σύμφωνα με τα τελευταία αποτελέσματα του Δείκτη Κατασκευαστικής Βιομηχανίας KNAUF-SAKRET, τα οποία έδωσε στη δημοσιότητα η ΟΣΕΟΚ, παρά τις ενδείξεις σταθεροποίησης στον κατασκευαστικό τομέα, εντούτοις οι προοπτικές πραγματικής ανάκαμψης του τομέα φαίνεται να είναι ανύπαρκτες. Βάσει της έρευνας, η σταθεροποίηση φαίνεται να προέρχεται «κυρίως από το γεγονός ότι ο κατασκευαστικός τομέας έχει συρρικνωθεί σε τέτοιο βαθμό, που δεν αφήνει, πλέον, πολλά περιθώρια περαιτέρω συρρίκνωσης», ενώ ως κύριοι λόγοι, για τους οποίους οι εργοληπτικές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν πρόβλημα, είναι η «ανεπαρκής έως ανύπαρκτη ζήτηση για κατασκευαστικές επενδύσεις, καθώς και τα προβλήματα ρευστότητας και δανειοδότησης».

Ωστόσο, το πρόβλημα της ανεργίας στις κατασκευές φαίνεται να σταθεροποιείται μέσα στο 2015, την ώρα που, τα μέχρι στιγμής στοιχεία καταδεικνύουν ότι οι τιμές προσφορών θα συνεχίσουν να είναι υπό πίεση, όπως, επίσης, και ότι τα περιθώρια για χαμηλότερες τιμές προσφορών έχουν σε μεγάλο βαθμό εξαντληθεί. Οι εργολάβοι που απαντούν στην έρευνα ότι οι τιμές θα αυξηθούν, μείον αυτών που λένε ότι θα μειωθούν, οδηγούν σε ένα αρνητικό πρόσημο της τάξης του -27%, που θεωρείται και το λιγότερο αρνητικό ποσοστό, το οποίο έχει καταγραφεί από το 2010.

Σε καθίζηση η δραστηριότητα
Την ίδια ώρα, όμως, επισημαίνεται ότι η τάση όσον αφορά στη ζήτηση από τους καταναλωτές / επενδυτές «δεν αφήνει προοπτικές για πραγματική ανάκαμψη του κατασκευαστικού τομέα». Σε αυτό το πλαίσιο, ο δείκτης αγοράς / οικοδόμησης οικίας εντός 12 μηνών κυμαίνεται στο 1,9%, δηλαδή κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα από την αρχή της έρευνας το 2010. Αντίθετα, σε καλύτερη μοίρα βρίσκεται ο δείκτης ανακαίνισης, καθώς το τελευταίο τετράμηνο διαμορφώνεται στο 4,9%.

Σε έντονη καθίζηση βρίσκεται η δραστηριότητα στην κατασκευαστική βιομηχανία, μιας και ο Δείκτης Δραστηριότητας Επιχείρησης, δηλαδή το ποσοστό εργολάβων που δηλώνουν ότι τους τελευταίους 6 μήνες η δραστηριότητα της επιχείρησής τους έχει αυξηθεί, μείον το ποσοστό από αυτούς που δηλώνουν ότι έχει μειωθεί, κατέγραψε ραγδαία υποχώρηση σε ποσοστό 43% για την περίοδο Ιανουάριος – Ιούνιος 2015. Στην έρευνα σημειώνεται ότι ο δείκτης, αφού έχει ήδη βρεθεί στον πάτο, εξαιτίας και της αποχώρησης μεγάλου αριθμού εργοληπτών από την κατασκευαστική βιομηχανίας, καταγράφει αρχικά σημάδια σταθεροποίησης, αλλά όχι ανάκαμψης, μιας και εξακολουθεί να βρίσκεται σε αρνητικό πρόσημο.

Όσον αφορά στον Δείκτη Αριθμού Εργαζομένων Επιχείρησης, δηλαδή το ποσοστό εργολάβων, οι οποίοι δηλώνουν ότι τους επόμενους 6 μήνες ο αριθμός των εργαζομένων στην επιχείρησή τους θα αυξηθεί, μείον το ποσοστό από αυτούς που δηλώνουν ότι θα μειωθεί, η μείωση φτάνει το πρώτο εξάμηνο στο 7%. Παρόλο που βρίσκεται σε αρνητικό πρόσημο, εντούτοις η υποχώρηση είναι σε μικρότερο βαθμό σε σύγκριση με το παρελθόν.


Μειώθηκαν οι άδειες οικοδομής
Την ίδια στιγμή, σε αρνητικό κλίμα επέστρεψε ο αριθμός των αδειών οικοδομής, που εκδόθηκαν την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2015, που ανήλθε στις 3.286, σε σύγκριση με 3.307, την αντίστοιχη περσινή περίοδο, καταγράφοντας μικρή υποχώρηση σε ποσοστό 0,64%. Αντίθετα, σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία, η συνολική αξία των εν λόγω αδειών αυξήθηκε κατά 21,7% το εννεάμηνο, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό εννεάμηνο, καθώς ανήλθε στα 685,66 εκατ. ευρώ, την ώρα που το συνολικό εμβαδόν σημείωσε άνοδο σε ποσοστό 17%, φτάνοντας στα 589.029 τετραγωνικά μέτρα. Ο αριθμός των οικιστικών μονάδων, που προβλέπεται να ανεγερθούν, ανέρχεται στις 2.083, σε σύγκριση με 1.774 την αντίστοιχη περίοδο του 2014, καταγράφοντας αύξηση 17,4%. Μεμονωμένα για τον Αύγουστο, ο αριθμός των αδειών οικοδομής που εκδόθηκαν από τις δημοτικές αρχές και τις επαρχιακές διοικήσεις ανήλθε στις 312, με συνολική αξία τα 44,2 εκατ. ευρώ. Το συνολικό εμβαδόν των αδειών ανήλθε στα 41.400 τετραγωνικά μέτρα, ενώ με αυτές τις άδειες προβλέπεται να ανεγερθούν 199 οικιστικές μονάδες. Ας σημειωθεί ότι η πίτα των αδειών οικοδομής που έχουν εκδοθεί είναι μοιρασμένη ανάμεσα στις αστικές και αγροτικές περιοχές, καθώς από τις συνολικά 3.286 άδειες της περιόδου Ιανουαρίου – Αυγούστου 2015, οι 1.645 αφορούσαν στις αστικές περιοχές και 1.641 στις αγροτικές.

 

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

Πρόκειται για νέα, σύγχρονα οικιστικά και εμπορικά έργα που θα προσφέρουν υψηλότερη ποιότητα ζωής
Δελτίο Τύπου
 |  ΚΥΠΡΟΣ