ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Νέα υπόχωρηση στις τιμές ακινήτων

Έχουν πλησιάσει στον πυθμένα σε συγκεκριμένες περιοχές, εκτιμά ο RICS Κύπρου

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Από την έντυπη Καθημερινή

Σημαντική πτώση συνεχίζει να καταγράφει σε παγκύπρια βάση, σε όλες τις μεγάλες αστικές περιοχές και σε όλες τις κατηγορίες, ο δείκτης τιμών ακινήτων του RICS (Royal Institution of Chartered Surveyors) Κύπρου, ο οποίος αναγνωρίζει ότι το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων και η ανεργία, προβλήματα των οποίων η επίλυση απαιτεί προσπάθεια, εξακολουθούν να έχουν επιπτώσεις στην αγορά ακινήτων. Ο δείκτης, ο οποίος καταρτίζεται σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Επιστημόνων Επιμετρητών Οικονομολόγων Κατασκευών Κύπρου (ΣΕΕΟKΚ) και τον Σύνδεσμο Επιστημόνων Εκτιμητών Ακινήτων Κύπρου (ΣΕΕΑΚ) και παρακολουθεί τις τιμές και τα ενοίκια των ακινήτων σε όλες τις επαρχίες, παρουσιάζει μειώσεις το τρίτο τρίμηνο του 2015, οι οποίες, ωστόσο, είναι χαμηλότερες σε σχέση με τα προηγούμενα τρίμηνα, με τα επίπεδα των τιμών στις επαρχίες Πάφου, Λάρνακας και Αμμοχώστου να πλησιάζουν στον πάτο.

Σε παγκύπρια βάση, η τριμηνιαία υποχώρηση στις τιμές των διαμερισμάτων ανήλθε στο 0,4%, ενώ οι τιμές των σπιτιών μειώθηκαν κατά 0,5%. Τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψε η Αμμόχωστος, σε ποσοστό 1,2% για τα διαμερίσματα, όπως, επίσης, και η Λεμεσός, σε ποσοστό 3,2% για τα σπίτια, την ώρα που η μείωση στα σπίτια της Λευκωσίας έφτασε το 0,3%. Παράλληλα, σύμφωνα με τον δείκτη τιμών ακινήτων του RICS, οι τιμές των καταστημάτων υποχώρησαν κατά μέσο όρο 0,6%, των αποθηκών κατά 1,1%, ενώ αμετάβλητες παρέμειναν οι τιμές των γραφείων. Η πτωτική τάση συνεχίζεται και σε ετήσια βάση, καθώς, σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίτο τρίμηνο του 2014, οι τιμές των διαμερισμάτων κατέγραψαν μείωση σε ποσοστό 1,9% και οι τιμές των σπιτιών υποχώρησαν κατά 1,3%. Τη μεγαλύτερη υποχώρηση της τάξεως του 4% παρουσίασαν οι τιμές των καταστημάτων, με τα γραφεία να ακολουθούν με μείωση 2,7%, τη στιγμή που οι τιμές των αποθηκών υποχώρησαν κατά 1,8%, σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο της περσινής χρονιάς.

Η μέση τιμή αγοράς διαμερίσματος στην Κύπρο ανήλθε στα 100.469 ευρώ, ενώ η υψηλότερη τιμή, δηλαδή 111.155 ευρώ εντοπίζεται στη Λάρνακα και η χαμηλότερη τιμή, δηλαδή 81.382 ευρώ, στην Αμμόχωστο. Στην πρωτεύουσα η μέση τιμή φτάνει τα 106.059 ευρώ, στη Λεμεσό τα 107.208 ευρώ, ενώ στην Πάφο τα 96.545 ευρώ. Η μέση τιμή αγοράς σπιτιού ανά το παγκύπριο φτάνει τα 325.980 ευρώ, με πιο ακριβή να θεωρείται η Λευκωσία με μέση τιμή 375.722 ευρώ και πιο φτηνή η Λάρνακα με 277.222 ευρώ. Στη Λεμεσό το μέσο κόστος ενοικίασης οικίας ανέρχεται στα 304.105 ευρώ, ενώ έπονται η Πάφος και η Αμμόχωστος, με μέση τιμή 351.933 και 320.916 ευρώ αντίστοιχα.
 
Αυξάνονται τα ενοίκια
Ενώ υποχωρούν οι τιμές των ακινήτων, αύξηση παρουσιάζουν το τρίτο τρίμηνο του 2015 οι τιμές των ενοικίων, μιας και η μέση τιμή ενοικίασης σε ολόκληρη την Κύπρο παρουσίασε τριμηνιαία αύξηση 0,3% στα διαμερίσματα, 1,5% στα σπίτια, ενώ η μέση τιμή ενοικίασης για τα γραφεία αυξήθηκε κατά 2,6%. Αντίθετα, μείωση καταγράφηκε τόσο στα καταστήματα όσο και στις αποθήκες σε ποσοστό 1,1% και 0,1% αντίστοιχα. Σε σύγκριση με τα ενοίκια του αντίστοιχου τριμήνου του 2014, οι τιμές ενοικίασης διαμερισμάτων παρουσίασαν πτώση 1,5%, των σπιτιών 0,5%, των καταστημάτων 4%, των αποθηκών 2,5% , ενώ οι τιμές ενοικίασης γραφείων έπεσαν κατά 0,2%.

Ενδείξεις σταθερότητας στις τιμές καταγράφουν οι επαρχίες Πάφου και Αμμοχώστου, παρά το πλήγμα που υφίστανται στον τομέα των ακινήτων, ενώ η Πάφος είναι η μόνη επαρχία με θετικά αποτελέσματα σε όλες τις κατηγορίες, σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο της περσινής χρονιάς. Η μέση τιμή ενοικίασης διαμερίσματος στην Κύπρο φτάνει τα 324 ευρώ, ενώ στη Λευκωσία ανέρχεται στα 372 ευρώ και στη Λεμεσό τα 373 ευρώ. Οι χαμηλότερες τιμές, δηλαδή 271 ευρώ, εντοπίζονται σε Πάφο και Αμμόχωστο, την ώρα που στη Λάρνακα η μέση τιμή ενοικίασης διαμορφώνεται στα 333 ευρώ. Όσον αφορά στις τιμές ενοικίασης σπιτιών, η μέση τιμή ανά την Κύπρο είναι τα 533 ευρώ, πιο ακριβή θεωρείται η Λεμεσός με 631 ευρώ και πιο φτηνή η Αμμόχωστος με 445 ευρώ. Στη Λευκωσία η μέση τιμή ενοικίασης σπιτιού ανέρχεται στα 582 ευρώ, στη Λάρνακα στα 479 ευρώ και στην Πάφο στα 528 ευρώ.

Πάντως, σύμφωνα με την ανακοίνωση του RICS Κύπρου, το πιο σταθερό οικονομικό περιβάλλον κατά το τρίτο τρίμηνο του 2015 έχει δείξει σημάδια σταθερότητας των αξιών και «πιθανόν τον πυθμένα για συγκεκριμένες περιοχές». Εξάλλου, τονίζεται ότι παρά τις λιγότερες καταγεγραμμένες συναλλαγές κατά τη διάρκεια του τριμήνου, εντούτοις ο όγκος ήταν υψηλότερος σε ετήσια βάση, μιας και η πτώση των τιμών έχει δημιουργήσει ενδιαφέρον για την αγορά.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

Πρόκειται για νέα, σύγχρονα οικιστικά και εμπορικά έργα που θα προσφέρουν υψηλότερη ποιότητα ζωής
Δελτίο Τύπου
 |  ΚΥΠΡΟΣ