ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στον δρόμο της ανάκαμψης η οικοδομή

Θετικές ενδείξεις και κινητικότητα καταγράφονται στην κατασκευαστική βιομηχανία

Από Έντυπη Καθημερινή

Αλλαγή των αρνητικών δεδομένων, που ταλανίζουν εδώ και δύο και πλέον χρόνια τον κατασκευαστικό τομέα, φαίνεται να διαπιστώνεται τον τελευταίο μήνα, δημιουργώντας προοπτική για ανάκαμψη του τομέα, εάν και εφόσον συνεχιστεί το θετικό κλίμα που επικρατεί. Η κινητικότητα που καταγράφεται όσον αφορά σε προκηρύξεις προσφορών για νέα κατασκευαστικά έργα, καθώς και πληροφορίες που θέλουν τα αρχιτεκτονικά γραφεία να στελεχώνουν πιο εντατικά το προσωπικό τους, εξέλιξη που αναμένεται να μεταφραστεί σε τόνωση των εργασιών στις κατασκευές εντός του επόμενου εξαμήνου, δημιουργούν αισιοδοξία για την μετέπειτα πορεία του κλάδου. Μιλώντας στην «Κ», ο πρόεδρος της ΟΣΕΟΚ Κώστας Ρουσιάς αναφέρει ότι μία σειρά συγκυριών, όπως η μείωση των επιτοκίων, η ανάγκη από πλευράς πολιτών για ανέγερση νέων κατοικιών μετά την πενταετή παγωμάρα που επικράτησε εξαιτίας της αβεβαιότητας, σε συνδυασμό με τα φορολογικά κίνητρα, επηρέασαν θετικά την τόνωση της κατασκευαστικής βιομηχανίας. «Αποτελεί φυσιολογική εξέλιξη η ανάγκη να χτιστούν νέες κατοικίες, την ώρα που οι τιμές των υφιστάμενων ακινήτων έχουν υποχωρήσει σημαντικά», δηλώνει ο κ. Ρουσιάς, αποτιμώντας θετικά τη συνέχιση της μείωσης των μεταβιβαστικών τελών κατά 50% και την εξαίρεση από τον φόρο κεφαλαιουχικών κερδών για αγορά ακινήτου μέχρι το τέλος του 2016.

Κυβερνητικά έργα
Εξάλλου, στην προσπάθεια ανάκαμψης των κατασκευών εκτιμάται ότι θα συμβάλει και η επικείμενη επιμήκυνση του μειωμένου φορολογικού συντελεστή σε όλες ανεξαιρέτως τις ανακαινίσεις και τις οικοδομές. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανακοίνωσε την πρόθεση της Κυβέρνησης για επέκταση της καταβολής μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ από 19% στο 5% για ανακαινίσεις οικιστικών μονάδων, απόφαση η οποία λήφθηκε μετά από πρόταση του επιχειρηματικού κόσμου και με πρωτοβουλία της Προεδρίας σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών και αναμένεται να εγκριθεί στην επόμενη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Η καταβολή μειωμένου ΦΠΑ 5% αφορά σε ανακαινίσεις όλων των οικιστικών μονάδων και όχι μόνο της πρώτης κατοικίας που ίσχυε μέχρι σήμερα.

Εν τω μεταξύ, κινητικότητα στην αύξηση των εργασιών στον κατασκευαστικό τομέα φαίνεται να σημειώνεται και από πλευράς Κυβέρνησης, μετά την εξαγγελία μεγάλων και κυρίως μικρών έργων, που ήδη προσφοροδοτούνται, ενώ τα υπόλοιπα υπολογίζεται να τεθούν σε προσφορά εντός της επόμενης χρονιάς. Ταυτόχρονα, λαμβάνοντας υπόψη το αισιόδοξο κλίμα στην τουριστική βιομηχανία και την αυξημένη πληρότητα, ξενοδοχειακές μονάδες προχωρούν σε ανακαινίσεις και επεκτάσεις. Παράλληλα, υπό το φως των ενεργειακών εξελίξεων, αρκετές εταιρείες ή/και επενδυτές φαίνεται να ωθήθηκαν στο να δραστηριοποιηθούν στην κυπριακή αγορά, ενώ δεν θα μπορούσε να μην συμβάλει θετικά και η παραχώρηση φορολογικών και άλλων κινήτρων σε ξένους αγοραστές ακίνητων.

Η ΟΣΟΕΚ εκτιμά ως θετική την έμμεση υιοθέτηση μειωμένης φορολόγησης μέχρι τη νέα χρονιά, τονίζοντας ότι η κατασκευαστική βιομηχανία βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση. «Κινούμαστε στον σωστό δρόμο, ενώ με λίγη προσοχή και φειδώ το 2016 προδιαγράφεται καλή χρονιά για τον τομέα», σημειώνει ο πρόεδρος της ομοσπονδίας, επισημαίνοντας ότι μέχρι την ερχόμενη εξαμηνία πρόκειται να διαφανεί πιο ξεκάθαρα η κινητικότητα, ούτως ώστε να γίνει η πραγματική αποτίμηση και να διαπιστωθεί κατά πόσο θα σημειωθεί απότομη κάθετη άνοδος ή σταδιακή και φυσιολογική ανάκαμψη.

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

Πρόκειται για νέα, σύγχρονα οικιστικά και εμπορικά έργα που θα προσφέρουν υψηλότερη ποιότητα ζωής
Δελτίο Τύπου
 |  ΚΥΠΡΟΣ