
Του Παύλου Ξανθούλη
Η διαδικασία και ο διορισμός του Χρήστου Στυλιανίδη στη θέση του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας της κυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη, στην Ελλάδα, παραπέμπουν ευθέως σε κάποιες πραγματικότητες, οι οποίες με τη σειρά τους μπορούν να οδηγήσουν και στην εξαγωγή συμπερασμάτων:
Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας επέλεξε να διορίσει σε μια πολύ σημαντική θέση για τη χώρα του, μια πολιτική προσωπικότητα της Κύπρου, που ως γνωστόν συγκρούστηκε σφοδρότατα με τον πρόεδρο Αναστασιάδη (χρυσά διαβατήρια-Κυπριακό). Γνωρίζοντας μάλιστα ότι ο κ. Αναστασιάδης είχε αποφασίσει πριν από δύο χρόνια να μη ζητήσει επαναδιορισμό του Χρήστου Στυλιανίδη στη θέση του Κυπρίου Επιτρόπου, στην Ε.Ε.
Το τηλεφώνημα Μητσοτάκη προς Αναστασιάδη για να του κοινοποιήσει τις σκέψεις/αποφάσεις του αναφορικά με τον διορισμό Στυλιανίδη, ήταν μια μάλλον τυπική και όχι ουσιαστική κίνηση, με προφανέστατο στόχο να διασφαλίσει ότι δεν θα εκδηλώνονταν ιδιαίτερες αντιδράσεις στη Λευκωσία. Οι διαρροές πάντως που εκδηλώθηκαν, καθιστούν σαφές ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης δεν είναι καθόλου ικανοποιημένος από την κίνηση Μητσοτάκη και ότι αντίθετα παρουσιάζεται ως πολύ ενοχλημένος.
Εκ του αποτελέσματος κρίνεται ότι στη ζυγαριά της απόφασης Μητσοτάκη, βάρυνε περισσότερο η υπουργοποίηση Στυλιανίδη από οτιδήποτε άλλο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον Νίκο Αναστασιάδη.
Αν και ο κ. Στυλιανίδης διορίστηκε ως υπουργός Πολιτικής Προστασίας και όχι ως ΥΠΕΞ της ελληνικής κυβέρνησης και συνεπώς δεν έχει ρόλο στη διαμόρφωση της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας, θα πρέπει να επισημανθεί ότι οι θέσεις του στο Κυπριακό θεωρούνται προχωρημένες και έχουν επικριθεί εντονότατα (κυρίως σε σχέση με το Σχέδιο Ανάν που απορρίφθηκε από το 76% των Ε/κ).
Ο Χρήστος Στυλιανίδης γνωρίζει καλά το πολιτικό, ευρωπαϊκό σκέλος της Διαχείρισης Κρίσεων και η θητεία του ως Επιτρόπου στο εν λόγω χαρτοφυλάκιο της Κομισιόν, κρίνεται αναμφισβήτητα ως επιτυχημένη. Παρόλα αυτά, δεν ήταν η πρώτη επιλογή του Έλληνα πρωθυπουργού. Ήταν τουλάχιστον η δεύτερη, αν αναλογιστούμε, ότι είχε δρομολογηθεί και ανακοινωθεί η υπουργοποίηση Αποστολάκη, η οποία κατέληξε στο γνωστό φιάσκο.
Η προσπάθεια της Αθήνας να δημιουργήσει ένα συναινετικό πλαίσιο γύρω από τη θέση του υπουργού Πολιτικής Προστασίας δεν φέρεται να έχει αποδώσει. Η «εισαγωγή» μιας κυπριακής πολιτικής φυσιογνωμίας με ευρωπαϊκό προφίλ, εκλήφθηκε από την ελληνική αντιπολίτευση ως αδυναμία εξεύρεσης ικανών στελεχών από τον χώρο της Νέας Δημοκρατίας, για να αναλάβουν την εν λόγω θέση.
Η υπουργοποίηση Στυλιανίδη στην κυβέρνηση Μητσοτάκη τον διατηρεί στον χώρο της Δεξιάς, τον οποίο είχε υπηρετήσει και στην Κύπρο και από τον οποίο στην πραγματικότητα δεν είχε αποστασιοποιηθεί ούτε στη διάρκεια της θητείας του ως Επιτρόπου της Ε.Ε. Συνεπώς, εκτιμάται ότι η υπουργοποίησή του σε μια κυβέρνηση που καθημερινά επικρίνεται από ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ, κλείνει την πόρτα σε σενάρια όσων έβλεπαν ενδεχόμενη στήριξή του στις προεδρικές εκλογές, στην Κύπρο, από «προοδευτικές δυνάμεις», φλερτάροντας με το ΑΚΕΛ.
Η «εισαγωγή» στην Ελλάδα και η υπουργοποίηση Στυλιανίδη από τον Κυριάκο Μητσοτάκη παρέχει όμως στον Κύπριο πολιτικό τη δυνατότητα να επανέλθει και να συντηρηθεί στο προσκήνιο, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο «επανεξαγωγής» του στην Κύπρο, ενόψει των προεδρικών εκλογών, στις αρχές 2023. Με βάση ωστόσο τα υφιστάμενα δεδομένα, η υλοποίηση αυτής της προοπτικής, φαίνεται πλέον να περνά μόνο μέσα από τον Δημοκρατικό Συναγερμό και να εξαρτάται από τον Αβέρωφ Νεοφύτου. Με άλλα λόγια, με βάση την υφιστάμενη κατάσταση πραγμάτων, μόνο ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ θα μπορούσε να αποφασίσει ενδεχόμενη στήριξη του Χρήστου Στυλιανίδη ως υποψηφίου προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, είτε για λόγους ουσίας, είτε για λόγους τακτικής. Με το δεύτερο ενδεχόμενο, αυτό της τακτικής, να συγκεντρώνει πολύ περισσότερες πιθανότητες από το πρώτο. Κυρίως στην περίπτωση που κριθεί ότι άλλες ενδεχόμενες επιλογές και σκέψεις του προέδρου του ΔΗΣΥ, περιλαμβανομένης και της δικής του ίσως υποψηφιότητας, δεν συγκεντρώνουν πιθανότητες επιτυχίας.
Σημείωση: Στενές σχέσεις με τον Χρήστο Στυλιανίδη διατηρεί ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Έλληνας Επίτροπος, Μαργαρίτης Σχοινάς. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Σχοινάς είχε παρέμβει προς τη Λευκωσία πριν από 20 περίπου μήνες, ζητώντας όπως διατηρείτο ο Χρήστος Στυλιανίδης στη θέση του Κυπρίου Επιτρόπου, για δεύτερη θητεία, παρέμβαση η οποία πάντως εκ του αποτελέσματος κρίνεται ότι δεν έπιασε τόπο. Οι θέσεις Σχοινά-Στυλιανίδη συμπίπτουν στο Κυπριακό.