

Του Ονασαγόρα
Με καθόλου καλό μάτι δεν βλέπουν κάποιοι στην Κύπρο την παραχώρηση διευκολύνσεων στις ΗΠΑ και την προσωρινή στάθμευση μονάδας ταχείας ανταπόκρισης για πιθανή εκκένωση προσωπικού διπλωματικών αποστολών.
Απ’ όσα μαθαίνω από την κυρία Γιαννούλλα, η οποία ως γνωστόν ακούει όλα όσα ψιθυρίζονται στους διαδρόμους του ΑΚΕΛ και ακόμη περισσότερο, είναι θέμα ωρών η αντίδραση του κόμματος.
Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση ξεκαθάρισε πως οι διευκολύνσεις είναι καθαρά ανθρωπιστικού χαρακτήρα, στην Εζεκία Παπαϊωάννου κάποιοι έχουν αντίθετη άποψη. «Ο λόγος που δεν έγιναν δηλώσεις ούτε επίσημη ανακοίνωση είναι γιατί ήθελαν να μελετήσουν καλύτερα το θέμα πριν γίνει επίσημη τοποθέτηση», όπως μου είπε.Το κύριο επιχείρημα της ηγεσίας του ΑΚΕΛ είναι πως η Κύπρος δένεται όλο και πιο στενά στο αμερικανικό άρμα κάτι που εγκυμονεί κινδύνους όχι μόνο λόγω της εκρηκτικής κατάστασης στη Μέση Ανατολή αλλά και λόγω των σχέσεων με τη Ρωσία.
Στο τελευταίο πρόλαβε πάντως και… απάντησε το ΥΠΕΞ με την ανακοίνωση για επικείμενη επίσκεψη του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών και φίλου της Κύπρου Σεργκέι Λαβρόφ, στις αρχές του 2020. Και όχι μόνο αυτό, καθώς αναμένεται πως θα ακολουθήσει και επίσκεψη του Νίκαρου στη Ρωσία και συνάντηση με τον παλιόφιλο Πούτιν, «σε μια έμπρακτη προσπάθεια αναθέρμανσης των σχέσεων των δύο χωρών και διατήρησης των απαιτούμενων ισορροπιών», σύμφωνα με διπλωμάτη που παρακολουθεί τα τεκταινόμενα.
Βεβαίως όλα αυτά θα συμβούν σε διάστημα μερικών μηνών, που θα είναι βεβαίως κοντά στην έναρξη των νέων προσπαθειών για επίλυση του Κυπριακού. Όπως ωστόσο σημείωνε ο προαναφερόμενος διπλωμάτης, «με τον ρυθμό που αλλάξουν οι πολιτικές καταστάσεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου κανένας δεν μπορεί να προβλέψει πως θα είναι το σκηνικό στις επόμενες εβδομάδες, όχι στους επόμενους μήνες»…
Από πενταμερής η σύνοδος του Καΐρου φαίνεται να έγινε τελικά… τετραμερής αφού ο Ιταλός ΥΠΕΞ την έκανε ξαφνικά και δεν υπέγραψε το κοινό ανακοινωθέν γιατί βιαζόταν για το ραντεβού που είχε στην Αλγερία, ενώ πριν είχε συναντηθεί με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Η ιταλική συμμετοχή στην πενταμερή ήταν, όπως αναφέρθηκε σε «συμβουλευτικό πλαίσιο».
Είναι η τρίτη φορά που η Ιταλία «κάνει νερά» στις επαφές που γίνονται με πρωτοβουλίες της Ελλάδας και της Κύπρου. Στις 2 Ιανουαρίου η Ιταλία δεν υπέγραψε, όπως αναμενόταν τη συμφωνία για τον EastMed και διαμήνυσε την υποστήριξή της σε αυτόν.
Εάν θυμάστε και το 2017 κατά την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ των υπουργών Ενέργειας Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ και Ιταλίας, η Ιταλία είχε ξανά πρόβλημα. Αυτή τη φορά… τεχνικό. Το Μνημόνιο υπέγραψε τελικά ο Ιταλός πρέσβης στην Κύπρο αντί ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών ο οποίος δεν κατάφερε να έρθει ποτέ στο νησί αφού σημειώθηκε βλάβη στο αεροσκάφος που θα τον μετέφερε στην Κύπρο…
Η επόμενη πενταμερής αναμένεται να γίνει στην Κρήτη και εκεί μάλλον θα ξεκαθαρίσει και η Ιταλία εάν θα αποτελέσει μέρος της Συνόδου ή θα εκπροσωπηθεί σε… τουριστικό επίπεδο.
Ως «διαδικαστικής φύσεως» και «τυπικές» χαρακτηρίζονται οι επαφές που θα έχει σήμερα η Ελίζαμπεθ Σπέχαρ με τον Νίκαρο και τον Μουσταφά. Σύμφωνα με πηγή που γνωρίζει, η Σπέχαρ όφειλε να πάρει μαζί της τις θέσεις των δύο ηγετών αφού που την ερχόμενη εβδομάδα θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη για να ενημερώσει το Συμβούλιο Ασφαλείας.
Η Σπέχαρ, όπως μου λέχθηκε, «θα συμμετέχει στις διαβουλεύσεις που γίνονται στο Συμβούλιο Ασφαλείας για ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και θα μεταφέρει τις απόψεις των δύο ηγετών, οι οποίες είναι σίγουρο πως θα είναι πανομοιότυπες με τις προηγούμενες και δεν πρόκειται να δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα ενόψει της αναμενόμενης προετοιμασίας για επανέναρξη του διαλόγου».
*Στο νοητό σταυροδρόμι της εξουσίας της Κύπρου ο Πρόεδρος ξεκινά την ανάβασή του από τον πάτο του πηγαδιού των τειχών στην οδό Ομήρου που διαπερνά τον πολιτικό μας βουλευτικό πολιτισμό εντός του παρηκμασμένου πολυπολιτισμικού κήπου, για να ανέβει με κακουχίες ιερομάρτυρα τον Λόφο της Σεβέρη, ξαποσταίνοντας για λίγο από τα πολεμικά παίγνια υπό το θλιμμένο βλέμμα του υπό απόκρυψη τις νύχτες Κυριάκου Μάτση. Όταν όμως ο λόφος καταληφθεί, είτε συγκυριακά είτε από τακτική μαεστρία, τα λάφυρα είναι μεθυστικά. Τον κατήφορο της επιστροφής στην οδό Ομήρου δεν τον επέλεξε ποτέ κανείς