ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

#PoliticsBlog Γιατί καθυστερούν τα διαγγέλματα του Νίκαρου; 

= ΠΕΜΠΤΗ 09 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020 

Του Ονασαγόρα

Του Ονασαγόρα

Με καθυστέρηση άρχισε και χθες το διάγγελμα-συνέντευξη Τύπου του Νίκαρου προς τον λαό. Μια εξέλιξη που σχολιάστηκε και συνεχίζει να σχολιάζεται ποικιλοτρόπως και βεβαίως αρνητικά.

Ένα από τα σχόλια που άκουσα χθες ήταν: «Πόσο δύσκολο ήταν να βάλουν μισή ώρα αργότερα το διάγγελμα ώστε να φανούν επιτέλους συνεπείς και στην ώρα τους; Την πρώτη φορά το συγχωρείς και αποδίδεις την καθυστέρηση σε τεχνικούς λόγους, τη δεύτερη το ίδιο, μετά την τρίτη φορά διερωτάσαι πόσο σοβαρά σε λαμβάνουν υπόψη όταν σε έχουν στο περίμενε για ένα τόσο σημαντικό θέμα. Επιτέλους ας αντιληφθούν όλοι πως πρόκειται για τη συνέντευξη Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας και όχι του προέδρου κάποιου συνδέσμου κτηνοτρόφων, ο οποίος θα είχε ένα ελαφρυντικό ότι καθυστέρησε γιατί είχε να ταΐσει τα ζώα».   

-Δεν θα προσθέσω τίποτα περισσότερο...

Για την ουσία του διαγγέλματος τώρα, ήταν φανερό ότι ο Νίκαρος ήθελε να τονίσει πως το φετινό Πάσχα θα το περάσουμε στα καταφύγια μας. Στα χαρακώματα όπως πιο παραστατικά τα χαρακτήρισε χθες βράδυ, λέγοντάς ουσιαστικά ότι θα πρέπει να παραμείνουμε σε αυτά εάν θέλουμε κάποια στιγμή να το γιορτάσουμε όπως παλιά. Χωρίς καραντίνα και περιορισμούς. 

Διότι τα μέτρα έλαβαν παράταση και Κύριος ξέρει εάν θα τελειώσουν και πότε... 

Και επειδή το Πάσχα εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για σπάσιμο της καραντίνας η δεύτερη προειδοποίηση του Νίκαρου αναμένεται να έρθει σήμερα και με αρχιεπισκοπική βούλα. Όλοι αναμένουν τις δηλώσεις μετά συνάντηση που θα έχουν Πρόεδρος και Αρχιεπίσκοπος σήμερα στον Λόφο και όλα δείχνουν για μετάθεση των εορτασμών.

Την ίδια ώρα η αγωνία για τις οικονομικές επιπτώσεις των μέτρων για προστασία από τον κορωνοϊό χτυπάει κόκκινο ενώ κυβέρνηση και κόμματα δεν έχουν ακόμα καταλήξει στον τρόπο διαχείρισής τους. Ο ΥπΟικ απευθύνει εκ νέου εκκλήσεις στα κόμματα να συναινέσουν στην κυβερνητική πρόταση για κρατικές εγγυήσεις προς τις επιχειρήσεις και τους αυτοεργοδοτούμενους ως μια ένεση ρευστότητας στην αγορά. Και απ' όσα μαθαίνω δεν τα λέει μόνο δημόσια αλλά και κατ' ιδίαν, με αγωνία. Χωρίς να σταματά να επαναλαμβάνει ότι «βρισκόμαστε σε πόλεμο» και ότι οι κρατικές εγγυήσεις, όπως τις εισηγείται η κυβέρνηση, παρέχουν μέρος του ρίσκου στις τράπεζες και αποτελούν ισχυρό όπλο το οποίο η Βουλή δεν θα πρέπει να το στερήσει από το οπλοστάσιο της κυβέρνησης. «Δεν πρέπει να πάμε χωρίς αυτό το όπλο στον μεγάλο πόλεμο» λέει και ξαναλέει στους συνομιλητές του. Και σημειώνει μάλιστα ότι άλλες 22 χώρες έχουν προχωρήσει σε κρατικές εγγυήσεις προσπαθώντας να πείσει για έγκριση των κυβερνητικών προτάσεων. 

Όπως μαθαίνω από κομματικές πηγές το σχετικό νομοσχέδιο, ως έχει είναι από δύσκολο έως απίθανο να περάσει από τη Βουλή. Κάτι που και η κυβέρνηση το έχει αντιληφθεί. Όπως όμως υποστηρίζει κυβερνητικό στέλεχος δεν αποκλείεται να υπάρξουν θετικές εξελίξεις εάν το νομοσχέδιο «εμπλουτιστεί» με ιδέες και προτάσεις των κομμάτων, κάτι για το οποίο εργάζεται επιμελώς και συνεχώς ολόκληρο επιτελείο. Όπως ανέφερε «ακόμα και αν δεν γίνει κατορθωτή η ένταξη προτάσεων όλων των κομμάτων ή όλων των μεγάλων κομμάτων της αντιπολίτευσης αρκεί η ικανοποίηση έστω και ενός κόμματος το οποίο θα δεχτεί να «βάλει ράχη» προκειμένου να σωθεί η κατάσταση». 

Εξελίξεις επί του θέματος αναμένονται σήμερα. 

----------------------------------

*Στο νοητό σταυροδρόμι της εξουσίας της Κύπρου ο Πρόεδρος ξεκινά την ανάβασή του από τον πάτο του πηγαδιού των τειχών στην οδό Ομήρου που διαπερνά τον πολιτικό μας βουλευτικό πολιτισμό εντός του παρηκμασμένου πολυπολιτισμικού κήπου, για να ανέβει με κακουχίες ιερομάρτυρα τον Λόφο της Σεβέρη, ξαποσταίνοντας για λίγο από τα πολεμικά παίγνια υπό το θλιμμένο βλέμμα του υπό απόκρυψη τις νύχτες Κυριάκου Μάτση. Όταν όμως ο λόφος καταληφθεί, είτε συγκυριακά είτε από τακτική μαεστρία, τα λάφυρα είναι μεθυστικά. Τον κατήφορο της επιστροφής στην οδό Ομήρου δεν τον επέλεξε ποτέ κανείς.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ονασαγόρα

Politics Blog: Τελευταία Ενημέρωση