ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Γεννήτριες ελπίδας

Της ΡΟΜΠΕΡΤΑ ΜΕΤΣΟΛΑ

Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται ακατάπαυστα. Κάθε μέρα μαθαίνουμε νέες φρικαλεότητες με, κατά τα φαινόμενα, άνευ διακρίσεων βομβαρδισμούς αμάχων. Βλέπουμε όμως και εσκεμμένες και στοχευμένες επιθέσεις σε υποδομές ζωτικής σημασίας για τους Ουκρανούς πολίτες, όπως τα δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Μετά την απώθησή του στο πεδίο της μάχης, το Κρεμλίνο έχει στρέψει πλέον την πολεμική του μηχανή κατά του άμαχου πληθυσμού. Για να τους στερήσουν τα είδη πρώτης ανάγκης: νερό, ηλεκτρικό ρεύμα και θέρμανση. Για να κάμψουν το ηθικό τους. Αυτό είναι απάνθρωπο, παραβιάζει κάθε διεθνές και ανθρωπιστικό δίκαιο και ισοδυναμεί με έγκλημα πολέμου.

Ως αποτέλεσμα των αδυσώπητων επιθέσεων της Ρωσίας, πάνω από το ήμισυ του δικτύου ηλεκτροδότησης της Ουκρανίας έχει υποστεί ζημιές ή έχει καταστραφεί ολοσχερώς, με αποτέλεσμα εκατομμύρια Ουκρανοί να βρίσκονται αυτή τη στιγμή χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. Και οι επιθέσεις συνεχίζονται με τέτοια συχνότητα που οι ουκρανικές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης αδυνατούν ν’ αποκαταστήσουν το δίκτυο.

Για τον λόγο αυτό, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ένωσε τις δυνάμεις του με το δίκτυο Eurocities –ένα δίκτυο του οποίου μέλη είναι περισσότερες από 200 από τις μεγαλύτερες πόλεις της Ευρώπης– για να δωρίσει ηλεκτρικές γεννήτριες, μετασχηματιστές και ανταλλακτικά δικτύων ηλεκτροδότησης, ώστε να βοηθήσει τους Ουκρανούς ν’ αντιμετωπίσουν τον επερχόμενο βαρύ χειμώνα.

Η εκστρατεία «Γεννήτριες ελπίδας» είναι ένας πρακτικός και συγκεκριμένος τρόπος για να εφοδιαστούν με ηλεκτρική ενέργεια και καθαρό νερό οι άνθρωποι που υφίστανται συνεχή καταιγισμό επιθέσεων. Για να εξασφαλιστούν καθημερινές υπηρεσίες που εμείς θεωρούμε δεδομένες. Οι γεννήτριες αυτές θα συμβάλουν στη λειτουργία βασικών εγκαταστάσεων στη χώρα, τροφοδοτώντας με ενέργεια νοσοκομεία, σχολεία, δίκτυα ύδρευσης, κέντρα περίθαλψης, καταφύγια, δίκτυα τηλεπικοινωνιών και πολλά άλλα ακόμη

Για όλα τα παραπάνω, απευθύνω έκκληση σε όλες τις πόλεις και τις περιφέρειες της Ευρώπης να συμμετάσχουν στην εκστρατεία «Γεννήτριες ελπίδας». Το κάλεσμά μας εκτείνεται περαιτέρω μέσω των δικτύων μας, μέσω και των 705 μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αλλά και πέραν αυτών, ώστε να επιτύχουμε τη μεγαλύτερη δυνατή κινητοποίηση για την Ουκρανία. Μαζί μπορούμε να κάνουμε πραγματική διαφορά.

Η ιδέα είναι απλή και πρακτική και μπορεί να εφαρμοστεί άμεσα. Υπάρχει έλλειψη γεννητριών στην αγορά και οι εθνικές αρχές έχουν ήδη δωρίσει ό,τι μπορούν από τα αποθέματά τους. Ωστόσο, στις πόλεις και τις περιφέρειες της Ευρώπης υπάρχει πλεόνασμα γεννητριών με το οποίο μπορούν να συμμετάσχουν. Οι εθνικές αρχές Πολιτικής Προστασίας θα συλλέγουν τις δωρεές, οι οποίες θα μεταφέρονται άμεσα σε έναν από τους τρεις κόμβους συγκέντρωσης υλικού της Ε.Ε. στο πλαίσιο του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της Ένωσης. Στη συνέχεια, η Ουκρανία θα μπορεί ν’ αποφασίζει σε ποια σημεία της χώρας υπάρχει πιο επείγουσα ανάγκη για τον εξοπλισμό, ώστε αυτός να μεταφέρεται στον τελικό του προορισμό.

Από τότε που εξαγγέλθηκε η πρωτοβουλία, έχουμε ήδη εξασφαλίσει γεννήτριες διαφόρων μεγεθών και διαφορετικής ισχύος από πολλές πόλεις, από τη Ρώμη έως το Τάλλιν. Λαμβάνουμε προσφορές για γεννήτριες από απλούς ανθρώπους που επιθυμούν να συνεισφέρουν. Οι Ευρωπαίοι θέλουν να βοηθήσουν. Αυτή είναι η αλληλεγγύη στην πράξη. Αυτή είναι η Ευρώπη στην πράξη.

Μπορούμε να είμαστε υπερήφανοι για την αλληλεγγύη της Ε.Ε. και των κρατών μελών προς την Ουκρανία σε πολιτικό, ανθρωπιστικό, στρατιωτικό και οικονομικό επίπεδο, όπως αποδεικνύεται με τη χορήγηση του καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην Ουκρανία και την επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας, με την παροχή βοήθειας στην Ουκρανία και την υποδοχή εκατομμυρίων Ουκρανών που προσπαθούν να ξεφύγουν από τον πόλεμο, με την παροχή του τόσο αναγκαίου στρατιωτικού εξοπλισμού και εκπαίδευσης, καθώς και με οικονομική βοήθεια ύψους 9 δισ. ευρώ φέτος και 18 δισ. ευρώ το επόμενο έτος. Επισκεφθήκαμε το Κίεβο για να εκφράσουμε τη φιλία και τη δέσμευσή μας στον ουκρανικό λαό. Τώρα είναι η ώρα για πρακτική, απτή στήριξη για να βοηθήσουμε την Ουκρανία να τα καταφέρει αυτόν τον χειμώνα.

Σε καιρούς κρίσης χρειαζόμαστε ελπίδα. Χρειαζόμαστε φίλους. Χρειαζόμαστε στήριξη. Στην Ουκρανία, οι άνθρωποι τον φετινό χειμώνα χρειάζονται ηλεκτρικό ρεύμα, νερό και θέρμανση. Μπορούμε να βοηθήσουμε. Μπορούμε να συνεισφέρουμε. Μπορούμε να τα καταφέρουμε.

Η κα Roberta Metsola είναι πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Προσωπικότητες στην ''Κ'': Τελευταία Ενημέρωση