ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η Παιδεία κρύβεται στα απροσπέραστα παραλειπόμενα

Της δρος ΑΝΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΑΝΔΡΕΟΥ

Η παγκόσμια ιστορία απέδειξε ότι η ανθρωπότητα έχει βιώσει και συνεχίζει να βιώνει γεγονότα και φαινόμενα σε διαφορετικές γωνιές του πλανήτη, τα οποία στιγματίζουν τη συλλογική μας μνήμη και επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο ζούμε και συμπεριφερόμαστε. Γεγονότα όπως οι πόλεμοι, οι τρομοκρατικές επιθέσεις, οι τεράστιες οικολογικές καταστροφές και οι θρησκευτικές διαμάχες και φαινόμενα όπως οι γυναικοκτονίες, η παιδεραστία και οι έντονες κοινωνικές, φυλετικές, ταξικές και άλλες διακρίσεις. Τέτοια και άλλα παραδείγματα αναζωπυρώνουν διαρκώς την αυξανόμενη πόλωση των κοινωνιών και αποκαλύπτουν την έλλειψη πολιτισμένης συζήτησης και εποικοδομητικού και αποτελεσματικού διαλόγου σε πολλαπλά συστημικά επίπεδα. Και εξαιτίας των γεγονότων και των φαινομένων αυτών, γινόμαστε καθημερινά μάρτυρες του τρόπου με τον οποίο τα κράτη επιδιώκουν να διασφαλίζουν την οντότητα και την ισχύ τους. Δηλαδή, μέσα από την έξαρση ενός άκρατου διχαστικού εθνικισμού, που κερδίζει έδαφος στην πολιτική, στις επιχειρήσεις και στα μέσα ενημέρωσης και κοινωνικής δικτύωσης. Η Κύπρος, δυστυχώς, δεν μένει ανεπηρέαστη.

Στη λίστα των προκλήσεων συγκαταλέγονται σοβαρά ζητήματα που αφορούν στον τομέα της παιδείας, της υγείας και της ευημερίας των λαών, όπως η πρόσφατη πανδημία και τα κατάλοιπα που αφήνει στο πέρασμά της. Οι πανδημίες έχουν τη δύναμη να εισβάλλουν στη ζωή μας. Η μπότα τους κατακτά την καθημερινότητά μας, απειλεί την ύπαρξή μας, και καταφέρνει με ιδιαίτερη ευκολία και σε διάρκεια μιας και μόνο ανάσας, να ισοπεδώνει νόρμες, συστήματα, συμπεριφορές, συμφέροντα, διαχωρισμούς, θρησκείες, φυλετικές διακρίσεις, σεξουαλικούς προσανατολισμούς, κοινωνικές τάξεις και πολιτικές παρατάξεις. Συγχρόνως, αποκαλύπτει αδιάσειστα επιστημονικά και πολιτισμικά τεκμήρια, σε σχέση με τον βαθμό στον οποίο όλοι συνδεόμαστε μεταξύ μας: πλούσιοι, φτωχοί, τολμηροί, επιφυλακτικοί, υγιείς, ευπαθείς, πρόσφυγες, μετανάστες, χριστιανοί, μουσουλμάνοι, δημοκρατικοί, συντηρητικοί, εργοδότες, υπάλληλοι, μειονότητες, νέοι, ηλικιωμένοι, γυναίκες, άντρες και παιδιά.

Στις πολιορκίες των πανδημιών διακυβεύεται ένα εξαιρετικά σημαντικό κομμάτι της ευφυίας μας. Διακυβεύεται το ήθος και η δύναμη του χαρακτήρα μας. Η χρυσή τομή βρίσκεται εκεί όπου οι άνθρωποι επιστρατεύουν τέτοιες αντιστάσεις ώστε να έχουν τη δύναμη να παραμένουν άνθρωποι. Οι δε πολιτισμικά καλλιεργημένοι επιδιώκουν να κατανοήσουν σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό τις σκέψεις και τις συμπεριφορές των άλλων, τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν, τις ανάγκες, τις υποχρεώσεις, αλλά και τα δικαιώματά τους. Τολμούν να βάλουν τον εαυτό τους στα παπούτσια ενός φανταστικού-πραγματικού άλλου, ακόμα κι όταν είναι τεράστια σαν βάρκα ή στενά σαν κορσές.

Η παιδεία είναι ένα φίλτρο που μας βοηθά να ερμηνεύουμε καλύτερα τον κόσμο γύρω μας. Είναι ένα βασικό συστατικό στη διαμόρφωση του χαρακτήρα και των συμπεριφορών μας. Επηρεάζει την κάθε ανάσα μας. Αναγκάζει τις αισθήσεις, τα αισθήματα και τη λογική να συνυπάρξουν, να επαναπροσδιορίσουν, να δημιουργήσουν, και να καινοτομήσουν. Η παιδεία, αλλάζει τον κόσμο, τον κάνει καλύτερο, δυνατότερο και σταθερότερο. Είμαστε τελικά αρκετά θαρραλέοι ώστε να τολμήσουμε να περάσουμε την πύλη που θα μας οδηγήσει μακριά από σωματικές, πνευματικές, και συστημικές πανδημίες; Στηρίζω τον Ανδρέα Μαυρογιάννη επειδή αυτή είναι η πεμπτουσία της παιδείας που οραματίζεται. Στηρίζω τον Ανδρέα Μαυρογιάννη επειδή η Παιδεία είναι Κίνημα!

Η δρ Άντρη Χατζηανδρέου είναι μέλος της Ομάδας Παιδείας του ανεξάρτητου υποψηφίου Ανδρέα Μακρυγιάννη.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Προσωπικότητες στην ''Κ'': Τελευταία Ενημέρωση